Klops z jajkiem

Klops z jajkiem, znany też u jako pieczeń rzymska, to potrawa z mielonego mięsa połączonego z innymi składnikami i uformowanego w kształt bochenka. Dodaje się do niego całe, ugotowane na twardo jajka. Tradycyjnie podaje się go na Wielkanoc, ale sprawdzi się też jako codzienny obiad czy kolacja. Niezależnie od tego, czy zaserwujecie go na ciepło czy na zimno, będzie smakował fantastycznie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pieczeń

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 167 głosów)

Klops z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie masy: Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zezłoci. Suchą bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i łączymy z mięsem. Dodajemy 2 łyżki mleka, pozostałe 2 jajka, świeżo przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, natkę pietruszki, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i usmażoną wcześniej cebulkę. Wyrabiamy masę na pieczeń rzymską.

  • 2.

    Klops z jajkiem: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy olejem i posypujemy odrobiną bułki tartej. Masę na klops dzielmy na 3 równe części. Jedną z nich układamy na dnie keksówki. Kładziemy na niej ugotowane wcześniej jajka. Szczelnie przykrywamy je pozostałą masą. Gotowy klops wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Podajemy z ulubionymi dodatkami w wersji na ciepło lub na zimno. 

Porady

  • Wystudzony i pokrojony na cienkie plasterki klops z jajkiem może stanowić smaczną alternatywę dla wędliny na kanapce.
  • Żeby jajka ściślej do siebie przylegały i ładnie prezentowały się po rozkrojeniu klopsa, można obciąć ich końcówki.
  • Klops z jajkiem najwygodniej piec w formie do keksówki lub specjalnych formach do pasztetu. Ułożone w nich mięso się nie rozleci i zachowa swój estetyczny kształt.
  • By zapobiec wyschnięciu klopsa pieczonego, można, przed włożeniem do piekarnika, posmarować go olejem lub owinąć papierem pergaminowym.
  • Jeśli planujecie podać klops na wielkanocnym stole, możecie ułożyć na jego wierzchu liście laurowe. Wówczas, po upieczeniu, będzie się prezentował fantastycznie.
  • Dla urozmaicenia smaku, wierzch pieczeni rzymskiej można posmarować łyżką ulubionej musztardy. Szczególnie dobrze sprawdzi się jej chrzanowa czy francuska wersja. Ciekawego posmaku doda również musztarda figowa.
  • Po upieczeniu klopsa z jajkiem należy odlać z niego powstałe soki i wyjąć go z foremki do wystudzenia. 
  • Klops najłatwiej pokroić po dłuższym schłodzeniu w lodówce.

Notka redakcyjna

Klops z jajkiem – sprawdzony przepis

Najczęściej pieczeń rzymską przyrządza się ze zmielonej wołowiny, ale można też użyć wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny lub dziczyzny. Właściwie każdy rodzaj mięsa się nadaje, choć w każdym wariancie klops pieczony będzie smakować nieco inaczej. Istnieją nawet przepisy na wegetariańskie klopsy, w których używa się zamienników mięsa takich jak np. granulat sojowy lub rośliny strączkowe. 

Mięso na klops wielkanocny najlepiej kupić w kawałku i zmielić samodzielnie w domu. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, lepiej zdecydować się na zmielenie go w sklepie, bezpośrednio przed kupieniem. Gotowe, paczkowane mielone mięso nie jest najlepszym wyborem. Klops wyjdzie soczysty, jeśli użyje się do jego przygotowania tłustego mięsa. Można też sięgnąć po przepis na klops z jajkiem z kilku rodzajów mięsa.

Jaki sos do klopsa pieczonego z jajkiem?

Klops z jajkiem najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki, po polaniu ciepłym sosem. Może to być ciemny lub jasny sos pieczeniowy, który idealnie podkreśli smak mięsa. Równie dobrze sprawdzi się aromatyczny sos koperkowy lub wyrazisty sos chrzanowy.

Klops z mięsa mielonego z jajkiem można też serwować na zimno. Pokrojony na plastry może pełnić role przystawki. Polecamy podawać go z kromką domowego chleba i dodatkiem chrzanu lub własnoręcznie przygotowanego majonezu. Dzieci zapewne chętnie zjedzą go z ketchupem. W Austrii natomiast klops pieczony w piekarniku serwuje się z sosem cumberland, przyrządzanym na bazie galaretki z borówek, soku pomarańczowego, czerwonego wina i świeżo startej skórki z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy