Klops - pieczeń z jajkiem

Malownicze plastry klopsa, czyli inaczej pieczeni, smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

dania mięsnepieczeńklopsPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 162 głosów)

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 70 dag
  • cebula 1 szt
  • sucha kajzerka 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • jajka 4 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Namoczyć kajzerkę w letniej wodzie i dobrze odcisnąć, cebulę, obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  • Do dzisiejszego klopsa dodałam odrobinę świeżego imbiru i parę pieczarek, które drobno posiekałam i dodałam do podsmażanej na maśle cebuli .
  • Trzy jajka ugotować na twardo.
  • Wymieszać mięso z surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem na gładką masę.
  • Doprawić.
  • Wyłożyć papierem do pieczenia formę - keksówkę.
  • Połowę masy mięsnej ułożyć na dnie formy.
  • Włożyć obrane jajka na twardo i przykryć resztą masy mięsnej.
  • Posypać posiekaną natką.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C na około pół godziny.
  • Sprawdzić patyczkiem, czy klops jest upieczony.
  • Przepyszny do pieczywa, zarówno na gorąco jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy