Klops z jajkiem, znany też jako pieczeń rzymska lub fałszywy zając, to potrawa z mielonego mięsa uformowanego w kształt bochenka. Wypełnia się go całymi, ugotowanymi na twardo jajkami. Tradycyjnie gości u nas na Wielkanoc, ale sprawdzi się też jako potrawa na codzienny obiad lub kolację. Niezależnie od tego, czy zaserwujecie go na ciepło czy na zimno, klops z jajkiem będzie smakował fantastycznie.
StockFood
(średnia 4.43 z 168 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę do keksa o wymiarach 26x13 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Suchą kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wieprzowe wyjmujemy z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy formować klops z jajkiem.
Jajka: 4 sztuki podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku, obijamy skorupki i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie wystygną, obieramy i odkładamy na później.
Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z odrobiną oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czekamy, aż się zeszkli, po czym zdejmujemy z patelni i studzimy.
Mięso: bułkę starannie odciskamy i zostawiamy 2 łyżki mleka. Mięso wkładamy do dużej miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy zioła – suszoną natkę pietruszki i majeranek – oraz słodką mieloną paprykę. Dodajemy 2 surowe jajka, łyżkę bułki tartej i przygotowane wcześniej mleko, cebulę i czosnek. Całość wyrabiamy przez chwilę dłońmi na jednolitą masę.
Pieczeń: 1/3 masy układamy płasko na dnie przygotowanej keksówki. Umieszczamy na niej ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałym mięsem. Uklepujemy dłońmi, żeby szczelnie skleić klops. Pieczemy przez około godziny.
Podanie: pieczeń wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez 10 minut. Dzięki temu podczas dzielenia na porcje nie wypłyną z niej soki. Układamy klops na desce i kroimy go w plastry. Podajemy na ciepło.
Porady
- Wystudzony i pokrojony na cienkie plasterki klops z jajkiem może stanowić smaczną alternatywę dla wędliny na kanapce. Świetnie pasują do niego różne domowe przetwory, na przykład grzyby w occie albo konfitura z czerwonej cebuli.
- Żeby jajka na twardo ściślej do siebie przylegały i ładnie prezentowały się po rozkrojeniu klopsa, można obciąć ich końcówki.
- Klops z jajkiem najwygodniej piec w formie do keksówki lub specjalnych formach do pasztetu. Ułożone w nich mięso się nie rozleci i zachowa swój estetyczny kształt. Możemy także użyć jednorazowej foremki aluminiowej.
- Żeby klops z jajkiem z mięsa mielonego nie wysechł, można posmarować go olejem lub owinąć papierem pergaminowym.
- Do masy mięsnej możemy dodać także inne, świeże zioła, na przykład koperek lub tymianek.
- Jeśli planujemy postawić klops wielkanocny w całości na świątecznym stole, możemy przed pieczeniem ułożyć na jego wierzchu liście laurowe. Będzie się wtedy fantastycznie prezentował na przyjście gości. Półmisek warto także udekorować rzeżuchą.
- Dla urozmaicenia smaku wierzch pieczeni rzymskiej można posmarować łyżką ulubionej musztardy. Szczególnie dobrze sprawdzi się jej chrzanowa lub francuska wersja. Ciekawego posmaku doda również musztarda figowa.
- Przepis na klops wymaga użycia zmielonego mięsa. Możemy w tym celu wykorzystać zarówno wieprzowinę, jak i wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę lub drób. Jeśli chcemy sami zmielić mięso wieprzowe, użyjmy łopatki lub karkówki. Gdy korzystamy z gotowego produktu, upewnijmy się, że jest świeży.
Pieczeń rzymska z jajkiem na twardo to tradycyjna potrawa serwowana na ciepło lub zimno w czasie Wielkanocy. Smakoszom tego typu wytrawnych wypieków polecamy na święta także:
Klops wielkanocny na gorąco najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki, po polaniu ciepłym sosem. Może to być:
Klops z mięsa mielonego z jajkiem można też serwować na zimno. Pokrojony w plastry może pełnić funkcję przystawki. Polecamy podawać go z kromką domowego chleba i dodatkiem chrzanu wielkanocnego lub własnoręcznie przygotowanego majonezu. Dzieci zapewne chętnie zjedzą go z ketchupem. W Austrii natomiast klops pieczony w piekarniku serwuje się z sosem cumberland, przyrządzanym na bazie galaretki z borówek, soku pomarańczowego, czerwonego wina i świeżo startej skórki z pomarańczy.
Komentarze