Sałatka z krewetkami to coś, co zawsze robi wrażenie na stole! Smakuje pysznie, wygląda elegancko, a jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Krewetki w towarzystwie warzyw i jajka to sycące, ale lekkie połączenie, które smakuje każdemu. Zobaczcie, jak zrobić to wspaniałe danie i poczęstujcie nim swoich gości.
istock
(średnia 4.42 z 185 głosów)
Przygotowanie składników: Jaka wstawiamy do gotowania. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Pomidora kroimy na ćwiartki, sałatę rwiemy na kawałki, cebulę siekamy w drobne piórka, a ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Następnie krewetki należy sparzyć wrzątkiem i skropić sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Sos: Majonez mieszamy z ketchupem i dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podanie: Wszystkie składniki układamy na talerzu, najpierw sałatę, potem wszystkie warzywa, a na górkę ćwiartki ugotowanych jajek i krewetki. Wszytsko polewamy oliwą z oliwek, a obok w osobnym naczyniu podajemy sos majonezowy.
Porady
- Sałatka z krewetkami najlepiej smakuje na świeżo, więc warto zrobić ją tuż przed przyjściem gości.
- Aby szybko obrać ugotowane na twardo jajko, włóż je do słoika i zalej zimną wodą, a następnie potrząśnij nim kilka razy. Dzięki temu łatwo pozbędziesz się całej skorupki.
- Jeśli używasz świeżych krewetek, wbij widelec pod pancerzyk i przeciągnij w dół, a w ten sposób błyskawicznie je obierzesz.
- Jeśli sałata jest już lekko zwiędła, włóż ją do miski i zalej bardzo zimną wodą na kilkanaście minut, a odzyska jędrność.
Jakie krewetki do sałatki? Możemy użyć do tego zarówno tych świeżych, jak i mrożonych. Jeśli chodzi o typ krewetek, sprawdzą się tu małe krewetki koktajlowe, większe tygrysie czy największe- królewskie. Wszystko zależy od naszych upodobań. Niezależnie który z tych rodzajów wybierzemy, ważne, aby przed smażeniem dokładnie oczyścić krewetki zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz (z pancerzyków i jelit).
Jak przyrządzać krewetki? Najczęściej spotykamy wersję smażoną, czyli krewetki na maśle lub oliwie z czosnkiem. Wystarczy wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć przez minutę z każdej strony. Taki czas w zupełności wystarczy, gdyż zbyt długie smażenie sprawi, że krewetki staną się twarde i gumowe. Tym, który dbają o linię, polecamy z kolei krewetki grillowane lub krewetki gotowane na parze. Można też wybrać surowe, które tylko krótko sparzymy, przelewając je wrzątkiem.
Do tego dania pasują zarówno cięższe, mocniejsze sosy, jak i te delikatne. Możemy zaserwować sałatkę z sosami na bazie majonezu lub jogurtu. Klasykiem jest już sałatka z krewetkami w sosie koktajlowym, ale to nie jedyna opcja! Świetnie sprawdzi się tu także sos czosnkowy, ziołowy lub koperkowy. Jeśli wolimy lżejsze sosy, z pewnością polubimy wersję z sosem winegret, balsamicznym, miodowym lub musztardowym. Z kolei fanom słodkich smaków do gustu przypadnie sałatka z krewetkami z w sosie mango lub pomarańczowym.
Do krewetek pasują wszystkie warzywa, a także większość owoców, dlatego, tworząc tę sałatkę, możemy eksperymentować z różnymi smakami. Krewetki lubią ostrość, więc śmiało możemy dodać świeże lub suszone chilli. Dla kontrastu do ostrości, warto też zadbać o słodki akcent, na przykład świeże mango, melona, arbuza, pomarańczę, ananasa czy pestki granatu. Świetnie pasują do niej także chrupiące dodatki w postaci grzanek lub uprażonych pestek czy orzechów. Innym sprawdzonym dodatkiem do krewetek są świeże zioła. Szczególnie polecamy tu liście kolendry, bazylii i natkę pietruszki.
Bardzo popularnym połączeniem smakowym jest sałatka z krewetkami i awokado. Inna wersja, którą często spotkamy w restauracyjnych menu, to sałatka z krewetkami i ananasem. Tym, którzy mają ochotę na bardziej sycące danie, z pewnością spodoba się sałatka z krewetkami i ryżem lub sałatka z krewetkami i makaronem. Krewetki wspaniale komponują się też z azjatyckimi smakami, dlatego warto połączyć je z makaronem ryżowym i sosem sojowym.
Komentarze