Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek to świetny deser dla początkujących kucharzy. Tiramisu bez jaj nie trzeba piec, wystarczy ubić krem z serka mascarpone i bitej śmietany, a następnie przełożyć nim biszkopty. Przygotowanie tiramisu bez jajek nie zajmie więcej niż 20 minut, jednak należy także doliczyć czas oczekiwania. Tiramisu bez jajek w pucharkach będzie także piękną i smaczną ozdobą świątecznego stołu. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz Wydanie Specjalne. Ciasta na Wielkanoc". Najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie

Desery tiramisu

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mascarpone-tiramisu 1.

    Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Kiedy śmietanka będzie już niemal calkowicie sztywna, stopniowo dosypujemy cukier puder. Serek mascarpone delikatnie miksujemy, dodajemy do ubitej śmietany i całość delikatnie mieszamy.

  • biszkopty-tiramisu 2.

    Zaparzamy 1,5 szklanki mocnej kawy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej kawy dodajemy ćwierć szklanki likieru amaretto. Kawę z likierem wylewamy do płytkiego, płaskiego naczynia i namaczamy biszkopty do tiramisu. Ciastka wkładamy do kawy na krótką chwilę, 1-2 sekundy i wykładamy nimi dno naczynia do tiramisu bez jajek. Na namoczone biszkopty nakładamy połowę przygotowanego wcześniej kremu, nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i przykrywamy resztą kremu. Wierzchnią warstwę można dekoracyjnie nałożyć za pomocą łyżki do drążenia kulek w owocach lub wycisnąć przez rękaw cukierniczy. Tiramisu ekspresowe posypujemy z wierzchu kakao i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Porady

Pierwotnie tiramisu było deserem bezalkoholowym. Dopiero z czasem zaczęto dodawać słodkie wino Marsala - to samo, które wykorzystuje się do deseru zabaglione. Obecnie najczęściej używa się likieru amaretto, jednak jeśli przygotowujemy tiramisu dla dzieci, możemy zrezygnować z tego składnika.

Zobacz też: Jabłkowe tiramisu w pucharkach

Notka redakcyjna

Jak zrobić tiramisu bez jajek?

Tradycyjny włoski przepis na tiramisu różni się od powyższego przepisu przede wszystkim brakiem jajek. Klasyczne tiramisu zawiera surowe jajka, co nie każdemu może odpowiadać. Zwłaszcza jeśli przygotowujemy takie tiramisu dla dzieci, warto przemyśleć, czy na pewno chcemy je przygotować z surowych jajek. Na szczęście wystarczy nieco zmodyfikować przepis na tiramisu, aby każdy mógł spokojnie cieszyć się smakiem najpopularniejszego włoskiego deseru. Jak zrobić tiramisu bez jajek? Przygotowania zaczynamy od przygotowania kremu do tiramisu. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo i ostrożnie dodając cukier puder na koniec. W międzyczasie miksujemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy go z bitą śmietaną. Uprzednio wystudzoną kawę (zaparzona kawa do tiramisu musi być mocna) wylewamy do płaskiego naczynia tak, by biszkopty podczas namaczania nie były w niej całkowicie zanurzone. Biszkopty do tiramisu bez jaj moczymy w kawie przez maksymalnie 2 sekundy, żeby za bardzo nie rozmiękły. Namoczone ciastka układamy na dnie naczynia, w którym przygotowujemy deser tiramisu, przykrywamy je połową przygotowanego wcześniej kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów i zakrywamy pozostałym kremem. Z wierzchu posypujemy kakao. Tiramisu bez surowych jajek to zdecydowanie najprostsze tiramisu. Zamiast układać biszkopty i krem w dużym naczyniu, możesz także przygotować tiramisu bez jajek w pucharkach - taki deser nie tylko pięknie się prezentuje, lecz także jest o wiele łatwiejszy w serwowaniu.

Biszkopty do tiramisu

Do tiramisu bez jajek nie powinno się używać zwykłych miękkich biszkoptów, gdyż po namoczeniu staną się one zbyt miękkie. Tiramisu należy robić z nieco twardszych biszkoptów typu Savoiardi – są one bez problemu dostępne w polskich sklepach. Jednak biszkopty na deser tiramisu bez jajek możesz też zrobić w domu - przepis i wykonanie nie są skomplikowane. Jak zrobić biszkopty do tiramisu? Potrzebne będą:

  • 125 g cukru
  • 4 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielone żółtka ucieramy z 1/3 cukru i ubijamy na puszystą masę. Z białek i pozostałych dwóch części cukru ubijamy sztywną pianę, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Żółtka dodajemy do białek i dosypujemy przesianą mąkę pszenną, delikatnie mieszamy. Sztywne ciasto biszkoptowe wkładamy do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy podłużne ciastka o długości ok. 8 cm, posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 12–15 minut na jasnozłoty kolor. Biszkopty do tiramisu zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na tiramisu bez jajek przyda się osobom, które nie jadają w ogóle jaj lub mają opory dotyczące jedzenia surowych jaj. Wielbiciele tego włoskiego deseru twierdzą, że nie da się zrobić tiramisu bez jajek, ale my uważamy, że lepiej pozbawić je tego składnika niż jeść go wcale!

Zobacz także: przepis na tiramisu z granitą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy