Tiramisu bez jajek

Szybka i prosta wersja klasycznego włoskiego deseru.

Deserytiramisu

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • opakowanie serka mascarpone
  • słodka śmietana do ubijania 200 - 300 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 ml dosyć mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 50 ml wiśniówki
  • gorzka czekolada (1/3 tabliczki)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaparzamy kawę, dolewamy do niej wiśniówkę, słodzimy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Ubijamy schłodzoną śmietanę z połową paczki cukru wanilinowego (jeśli zapomnieliśmy o schłodzeniu śmietany wystarczy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika)
  • W drugiej misce ubijamy mascarpone z resztą cukru.
  • Dodajemy bitą śmietanę do mascarpone i mieszamy na małych obrotach miksera. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka.
  • Moczymy biszkopty w kawie i od razu układamy w miseczkach lub wyższych kieliszkach.
  • Układamy warstwę biszkoptów, następnie wykładamy warstwę masy z mascarpone i bitej śmietany, jeszcze raz biszkopty i masa z mascarpone.
  • Gotowy deser posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i możemy podawać :]

Porady

Zobacz też: Jabłkowe tiramisu w pucharkach

Notka redakcyjna

Przepis na tiramisu bez jajek przyda się osobom, które nie jadają w ogóle jaj lub mają opory dotyczące jedzenia surowych jaj. Wielbiciele tego włoskiego deseru twierdzą, że nie da się zrobić tiramisu bez jajek, ale my uważamy, że lepiej pozbawić je tego składnika niż jeść go wcale!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy