Domowy majonez jest smaczniejszą i zdrowszą alternatywą dla gotowych produktów dostępnych w sklepach. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać – przepis jest bardzo prosty i bez trudu poradzi sobie z nim każdy. Stanowi świetną bazę do sałatek, surówek, kanapek, a także potraw z jajek. Podpowiadamy, jak zrobić domową wersję według Magdy Gessler i to w 10 minut!
StockFood
Przygotowanie domowego majonezu: myjemy jajka, wbijamy je do głębokiego naczynia, dolewamy olej, sok z cytryn, musztardę i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy końcówkę blendera, tak by dotykał dna naczynia. Włączamy go na najszybszy bieg i nie odrywamy od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy blender do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna – i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Na koniec dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez będzie gotowy, gdy mleko zniknie.
Porady
- Do przygotowania domowego majonezu niezbędny jest mikser z częścią do rozdrabniania warzyw lub blender o dużej mocy. Niezbędne jest również długie i szerokie naczynie (trochę wyższe od blendera, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach).
- Do majonezu najlepiej wykorzystać świeże jajka wiejskie lub ekologiczne.
- Jednym z błędów, które możemy popełnić przy przygotowaniu domowego majonezu jest używanie blendera na zbyt niskich obrotach. Przy wykonywaniu majonezu bardzo ważna jest dynamika ruchów i odpowiednie połączenie wszystkich składników. W najgorszym przypadku mogą nam się one rozwarstwić.
- Jeśli majonez zważy się (zdarza się to stosunkowo często), to można dodać do niego ok. 20 ml gorącej wody i ponownie ucierać. Jeśli jednak ta metoda okaże się nieskuteczna, to należy przygotować nowy majonez i stopniowo dodawać do niego stary (zważony), cały czas ucierając.
- Możemy dowolnie regulować konsystencję swojego domowego majonezu – im więcej oleju dodamy, tym będzie on gęściejszy.
- Majonez domowej roboty należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Po upływie tego czasu należy go wyrzucić ze względu na ryzyko rozwoju groźnych dla zdrowia drobnoustrojów.
Majonez jest jednym z naszych ulubionych dodatków do sałatek, kanapek i surówek. Trudno też wyobrazić sobie jajka faszerowane bez majonezu. Niestety jest on jednocześnie dość kaloryczną przekąską – 100 g majonezu ma aż 650 kcal! Z tego powodu warto zainteresować się przepisem na domowy majonez w wersji fit, który może być równie smaczny jak jego tradycyjny wariant. Majonez light można przygotować na bazie chudego serka wiejskiego, jajka, soku z cytryny i musztardy – wbrew pozorom nie musimy dodawać do niego tłuszczu.
Tego typu majonez będzie miał charakterystyczny, serowy posmak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. W takim przypadku dobrym pomysłem jest przygotowanie fit majonezu na bazie jajka, soku z cytryny, musztardy i odrobiny oleju rzepakowego. Będzie miał nie tylko mniej kalorii, ale również będzie miał rzadką konsystencję.
Alternatywą dla osób na diecie bez produktów pochodzenia zwierzęcego jest wegański majonez, który w swoim składzie nie zawiera jaj i mleka krowiego. Podstawowym składnikiem w tego typu majonezie jest aquafaba, czyli woda, która pozostaje nam po ugotowaniu ciecierzycy lub woda z puszki gotowego produktu. Jest ona niezwykle plastyczna i można ubijać ją podobnie jak jajka do różnego rodzaju deserów, ale także majonezu.
Produkt przygotowany z aquafaby jest puszysty i błyszczący – co istotne, nie ma wyczuwalnego posmaku ciecierzycy. Domowy majonez w wersji wegańskiej zawsze się udaje i przy jego wyrabianiu nie ma ryzyka zważenia czy rozwarstwienia, co niestety stosunkowo często zdarza się przy tradycyjnej wersji tego produktu. Oprócz wody po ciecierzycy, do przygotowania wegańskiego majonezu potrzebne będą również: płatki drożdżowe, sok z cytryny (opcjonalnie ocet), musztarda, słodzik oraz olej roślinny. Dodatkowo możemy dodać do niego czarną sól, która sprawi, że nabierze on charakterystycznego, jajecznego posmaku. Podajemy dokładny przepis na wegański majonez, sojonez.
Komentarze