Domowy majonez według Magdy Gessler

Domowy majonez to smaczna alternatywa dla produktów ze sklepu. Polecam przepis Magdy Gessler - taki domowy majonez smakuje doskonale! Dodaję do jajek i sałatek.

SałatkiSosymajonezPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.07 z 257 głosów)

Składniki:

  • # 2 duże jaja bardzo świeże (najlepsze na domowy majonez)
  • # 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • # sok z 2 cytryn - można dać połowę - majonez będzie mniej kwaśny
  • # musztarda z gorczycą (polska)
  • # 4 łyżki zimnego mleka

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Niezbędny jest mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw -blenderem. Majonez domowy zajmie nam wtedy dosłownie kilka chwil.
  • Potrzebne też jest naczynie trochę wyższe od blendera, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
  • Jajka przed użyciem dobrze jest dokładnie umyć, osoby wrażliwe mogą nawet je sparzyć - przelać wrzątkiem na sitku.
  • Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy blender, tak by dotykał dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy blender do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
  • Majonez domowy jest tak gęsty i puszysty, że można go kroić nożem.
  • Przepis podpowiedziała w jednym ze swoich programów Magda Gessler.

Porady

Zobacz też: Magda Gessler świętuje urodziny w lipcu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy