Pasta z makreli

Ocena:

3.89 (439)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pasta z makreli wędzonej to nie tylko pożywny składnik kanapek. Może stać się farszem do jajek na twardo na Wielkanoc lub elementem przekąski na imprezę. Ten prosty przepis przypadnie do gustu osobom na diecie keto lub wysokobiałkowej. Pasta z makreli i jajka to dobra baza do kulinarnych eksperymentów – można ją łączyć z ulubionymi składnikami. 

Składniki:

  • makrela wędzona  300 g

  • jajka  4 szt.

  • konserwowe ogórki  80 g

  • cebula  50 g

  • majonez  40 g

  • musztarda  10 g

  • szczypiorek  1 pęczek

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Pasta z makreli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Makrela: kładziemy na desce do krojenia i dzielimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy kręgosłup. Mięso odrywamy od skóry po kawałku, oczyszczając na bieżąco z ości. Przekładamy je na talerz i rozdrabniamy za pomocą widelca. 

  • Krok 3:

    Warzywa: cebulę obieramy i siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, po czym drobno siekamy.  

  • Krok 4:

    Pasta: mięso z makreli, jajka i warzywa umieszczamy w jednej miseczce. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki łyżką. Pasta z makreli najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, ale możemy ją też serwować schłodzoną.

Porady

  • Pasta z makreli i jajka to prosty przepis z niewielu składników, który na dodatek możemy łatwo zmodyfikować. Ogórki konserwowe możemy zamienić na kiszone, jeśli nie przepadamy za słodko-kwaśnymi piklami. Kremowy serek śmietankowy lub ricotta z powodzeniem zastąpią majonez. Możemy użyć dowolnego rodzaju cebuli, na przykład czerwonej lub szalotki.  
  • Jeśli lubimy ostre, wyraziste smaki, możemy dodać do pasty odrobinę pikantnego ketchupu lub sproszkowane chili
  • Żeby zrobić smarowidło o jednolitej konsystencji, połączmy wędzoną rybę z serkiem śmietankowym (np. Philadelphia), jogurtem i szczypiorkiem. Wszystkie składniki mielimy za pomocą blendera, żeby pasta była całkowicie gładka i kremowa.
  • Pasta rybna z makreli to przede wszystkim świetne smarowidło do kanapki. Podajmy ją na kromce świeżego chleba na zakwasie, bagietce lub pumperniklu. Najlepiej smakuje posypana świeżymi ziołami, takimi jak koperek i natka pietruszki. 
  • Jeśli chcemy podać na Wielkanoc jajka z rybnym farszem, tradycyjna pasta z makreli wędzonej sprawdzi się idealnie. Możemy także posmarować nią tartinki lub krakersy i zaserwować w formie przekąski.  
  • To smarowidło z wędzonej ryby to danie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, a dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białka.  
  • Pastę przechowujemy w lodówce, w hermetycznym pojemniku, przez 2–3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasta z makreli – przepis w innych wersjach

Klasyczna pasta z makreli to wersja z jajkami, ogórkiem konserwowym lub kiszonym i majonezem. Istnieje jednak wiele innych wariantów. Oto kilka z nich:

  • Pasta z makreli i twarogu – do ryby dodajemy tłusty lub półtłusty, rozdrobniony biały ser i śmietanę lub chrzan. Dzięki temu uzyskujemy kwaskową, kremową konsystencję.
  • Pasta z makreli pomidorowa – przypomni nam słodki smak ryby po grecku. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i słodką paprykę w proszku. Możemy też użyć suszonych pomidorów w oleju.
  • Pasta z makreli i awokado – wystarczy, że połączymy guacamole z wędzoną rybą. Możemy także dodać odrobinę chrzanu. To zdrowa pasta, która dostarcza nam mnóstwo kwasów Omega-3.

Pasta z makreli fit

Majonez, który jest najpopularniejszym składnikiem pasty jajecznej do kanapek, to jednocześnie bardzo kaloryczny element. Z powodzeniem możemy go zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim, dzięki czemu pasta z makreli wędzonej będzie nieco mniej tłusta. Poza tym stanie się wtedy daniem wysokobiałkowym, z czego skorzystają osoby na diecie redukcyjnej i starające się o przyrost masy mięśniowej. Jej zalety jeszcze się na tym nie kończą. Pasta z makreli i jajek z jogurtem ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest odpowiednia dla diabetyków. Ogromne znaczenie ma tutaj oczywiście to, z czym podamy pastę. Używajmy pieczywa pełnoziarnistego, żytniego i lekkiego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne