REKLAMA

Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje

Pasta z makreli na śniadanie lub kolację zasmakuje wszystkim domownikom. Jeśli organizujemy domówkę, pasta z makreli sprawdzi się na przekąski - wystarczy dodać krakersy lub grzanki.

dodany przez: Julita gotuje

pasta rybna pasta z makreli Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.9 z 427 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Nastawić jajka do ugotowania na twardo. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Jeśli jest zbyt intensywna, młoda cebula - można ją przelać na sitku wrzątkiem, wtedy nie zdominuje smaku pasty z makreli. Ogórki kiszone posiekać albo zetrzeć na dużych oczkach tarki (moim zdaniem pasta z makreli jest smaczniejsza, kiedy ogórki zetrzemy i lekko odciśniemy sok). Ugotowane jajka wystudzić, obrać ze skorupek oraz zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

  • majonez-skladniki- 2.

    Potem makrele należy dokładnie obrać ze skóry i ości, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jajkami i podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać posiekaną cebulę, 1 łyżkę majonezu i ketchup, dokładnie wymieszać, doprawić (powstanie pasta z makreli pomidorowa). Do drugiej masy trzeba dodać posiekanego ogórka, zieleninę i 4 łyżki majonezu, wszystkie składniki wymieszać i doprawić (powstanie pasta z makreli a la sos tatarski).

Porady

Gotowa pasta z makreli najlepiej smakuje, jeżeli przed podaniem schowamy ją na przynajmniej 30 minut do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Przechowywanie ułatwią specjalne pojemniki kuchenne. Dzięki nim pasta z makreli nie będzie roznosić zapachu i dłużej zachowa świeżość. Pasta z makreli powinna być podawana jako smarowidło na pieczywie, krakersach, chipsach. Pasta z makreli to także pyszne nadzienie do jaj faszerowanych. 

Notka redakcyjna

Pasta z makreli to doskonały dodatek nie tylko na śniadanie. Kolacja czy przekąski na imprezę z takim smarowidłem będzie smakować wyjątkowo. Zadbajmy jednak o dobry produkt bazowy - ryba powinna być ze sprawdzonego źródła, wędzona w odpowiednich warunkach. Jeśli mamy taką możliwość, uwędźmy ją samodzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy