Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje

Pasta z makreli na śniadanie lub kolację zasmakuje wszystkim domownikom. Jeśli organizujemy domówkę, pasta z makreli sprawdzi się na przekąski - wystarczy dodać krakersy lub grzanki.

pasta rybnapasta z makreliPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.89 z 423 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć na sito, przelać wrzątkiem i osączyć. Ogórki kiszone posiekać albo zetrzeć na dużych oczkach tarki (moim zdaniem pasta z makreli jest smaczniejsza, kiedy ogórki zetrzemy i lekko odciśniemy sok). Następnie trzeba jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek oraz zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  • majonez-skladniki-2.Potem makrele należy dokładnie obrać ze skóry i ości, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jajkami i podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać posiekaną cebulkę, 1 łyżkę majonezu i ketchup, dokładnie wymieszać, doprawić (powstanie pasta z makreli pomidorowa). Do drugiej masy trzeba dodać posiekanego ogórka, zieleninę i 4 łyżki majonezu, wszystkie składniki wymieszać i doprawić (powstanie pasta z makreli a la sos tatarski).

Porady

Gotowa pasta z makreli najlepiej smakuje, jeżeli przed podaniem schowamy ją na przynajmniej 30 minut do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Przechowywanie ułatwią specjalne pojemniki kuchenne. Dzięki nim pasta z makreli nie będzie roznosić zapachu i dłużej zachowa świeżość. Pasta z makreli powinna być podawana jako smarowidło na pieczywie, krakersach, chipsach. Pasta z makreli to także pyszne nadzienie do jaj faszerowanych. 

Notka redakcyjna

Pasta z makreli to doskonały dodatek nie tylko na śniadanie. Kolacja czy przekąski na imprezę z takim smarowidłem będzie smakować wyjątkowo. Zadbajmy jednak o dobry produkt bazowy - ryba powinna być ze sprawdzonego źródła, wędzona w odpowiednich warunkach. Jeśli mamy taką możliwość, uwędźmy ją samodzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy