Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje
Pasta z makreli na śniadanie lub kolację zasmakuje wszystkim domownikom. Jeśli organizujemy domówkę, pasta z makreli sprawdzi się na przekąski - wystarczy dodać krakersy lub grzanki.
Dodany przez:
Pyza
Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje
Na zimno
- Czas przygotowania:
- Porcje:
- 4 porcji
Ocena:
(średnia 3.56 z 273 głosów)
- Danie wegetariańskie
- Danie dla dzieci
Składniki
- 2 makrele, ok. 25 dkg każda
- 2-4 jajka
- 1 cebula
- 2 średnie ogórki kiszone
- 5 łyżek gęstego majonezu
- 3 łyżki dobrego ketchupu (łagodny albo pikantny - jak kto woli)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Ogórki kiszone posiekać albo zetrzeć na dużych oczkach tarki (moim zdaniem pasta z makreli jest smaczniejsza, kiedy ogórki zetrzemy i lekko odciśniemy sok). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Makrele dokładnie obrać ze skóry i ości, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jajkami, podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać posiekaną cebulkę, 1 łyżkę majonezu i ketchup, dokładnie wymieszać, doprawić (powstanie pasta z makreli pomidorowa). Do drugiej masy dodać posiekanego ogórka, zieleninę i 4 łyżki majonezu, wymieszać, doprawić (powstanie pasta z makreli a la sos tatarski).
Wskazówki
Gotowa pasta z makreli najlepiej smakuje, jeżeli przed podaniem schowamy ją na przynajmniej 30 min. do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Podawać jako smarowidło na pieczywie, krakersach, chipsach... Pasta z makreli to także pyszne nadzienie do jaj faszerowanych.

Komentarz redakcji
Pasta z makreli to doskonały dodatek nie tylko na śniadanie. Kolacja czy przekąski na imprezę z takim smarowidłem będzie smakować wyjątkowo. Zadbajmy jednak o dobry produkt bazowy - ryba powinna być ze sprawdzonego źródła, wędzona w odpowiednich warunkach. Jeśli mamy taką możliwość, uwędźmy ją samodzielnie.
Komentarze