Sałatka z makaronem to klasyka na święta i sylwestra, ale także na wszelkie inne imprezy i spotkania rodzinne. Taka propozycja świetnie sprawdzi się też do lunchboxa, jako posiłek na wynos do pracy lub szkoły. Jest sycąca i szybka w przygotowaniu, a do tego można do niej dodać prawie wszystko. Gwarantujemy, że gdy raz jej spróbujecie, ta sałatka zagości w waszym domowym menu na długo!
istock
(średnia 4.37 z 183 głosów)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy ogórki, paprykę, ser i cebulkę w drobną kostkę, a kukurydzę odcedzamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich ugotowany, odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze przeszła wszystkimi smakami.
Porady
- Makaron warto ugotować al dente, aby podczas mieszania sałatki zachował swój kształt.
- Do sałatki z makaronem świetnie pasują świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub bazylia. Ich smak doda sałatce świeżości, która przełamie ciężki majonezowy sos.
- Sałatkę najlepiej przygotować wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Wszystkie smaki lepiej się wtedy przenikną.
- Ta sałatka niestety niezbyt dobrze znosi mrożenie, dlatego należy spożyć ją na bieżąco w ciągu 2-3 dni.
Sałatka z makaronem może być przygotowana z różnych rodzajów makaronu. Najczęściej używamy do niej klasycznych makaronów pszennych, takich jak kokardki, rurki, muszelki czy kolanka. Warto jednak wypróbować też inne opcje, takie jak sałatka z makaronem ryżowym lub znana i lubiana sałatka z makaronem z zupek chińskich. Inny ciekawy przepis, który nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda, to sałatka z tortellini. Przepis na sałatkę makaronową to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu. Nadmiar makaronu, który ugotowaliśmy poprzedniego dnia do gulaszu czy zupy, idealnie sprawdzi się jako baza do pysznej sałatki. Przygotowanie takiego dania trwa dosłownie kilka minut, wystarczy tylko pokroić ulubione warzywa i dodatki, a następnie wymieszać wszystko z majonezem lub innym sosem.
Co zamiast majonezu do sałatki? Mniej kaloryczną opcją będzie jogurt naturalny, śmietana, bądź serek kremowy. Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej wyrazista i doprawiona, dodajmy sos czosnkowy, koperkowy lub tysiąca wysp. Z kolei fanom lżejszych sałatek, polecamy sos winegret na bazie oliwy, soku z cytryny oraz odrobiny miodu i musztardy.
Do sałatki możemy dodać wszelkie ulubione dodatki, zarówno w wersji mięsnej, rybnej, jak i wege. Najpopularniejsze przepisy to sałatka z kurczakiem i makaronem, a także szynką, bądź boczkiem. Jeśli zamiast mięsa, wolimy ryby i owoce morza, dobrym wyborem będzie sałatka z tuńczykiem i makaronem, ale warto posmakować też sałatki makaronowej z dodatkiem krewetek czy paluszków krabowych. Opcję wegańską możemy przygotować z tofu, ciecierzycy, bądź soczewicy. Do każdej z tych wersji warto dodać także świeże, marynowane lub konserwowe warzywa. Sałatka z makaronem świetnie smakuje w towarzystwie kukurydzy, groszku i fasoli z puszki. Dobrym pomysłem jest również dodatek papryki konserwowej, marynowanych pieczarek czy ogórków kiszonych lub korniszonych. Sałatka makaronowa świetnie smakuje też z dodatkiem startego sera żółtego.
Komentarze