Sałatka z makaronem

Ocena:

4.37 (183)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z makaronem to klasyka na święta i sylwestra, ale także na wszelkie inne imprezy i spotkania rodzinne. Taka propozycja świetnie sprawdzi się też do lunchboxa, jako posiłek na wynos do pracy lub szkoły. Jest sycąca i szybka w przygotowaniu, a do tego można do niej dodać prawie wszystko. Gwarantujemy, że gdy raz jej spróbujecie, ta sałatka zagości w waszym domowym menu na długo!

Składniki:

  • szynka  150 g

  • makaron  300 g

  • kukurydza konserwowa  1 puszka

  • konserwowe ogórki  4 szt.

  • sery  150 g

  • papryka  1 szt.

  • cebula  0.5 szt.

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • majonez  4 łyżki stołowe

Sałatka z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy ogórki, paprykę, ser i cebulkę w drobną kostkę, a kukurydzę odcedzamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich ugotowany, odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze przeszła wszystkimi smakami.

    Sałatka makaronowa z kurczakiem - kukurydza i groszek

Porady

  • Makaron warto ugotować al dente, aby podczas mieszania sałatki zachował swój kształt.
  • Do sałatki z makaronem świetnie pasują świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub bazylia. Ich smak doda sałatce świeżości, która przełamie ciężki majonezowy sos.
  • Sałatkę najlepiej przygotować wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Wszystkie smaki lepiej się wtedy przenikną. 
  • Ta sałatka niestety niezbyt dobrze znosi mrożenie, dlatego należy spożyć ją na bieżąco w ciągu 2-3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę z makaronem?

Sałatka z makaronem może być przygotowana z różnych rodzajów makaronu. Najczęściej używamy do niej klasycznych makaronów pszennych, takich jak kokardki, rurki, muszelki czy kolanka. Warto jednak wypróbować też inne opcje, takie jak sałatka z makaronem ryżowym lub znana i lubiana sałatka z makaronem z zupek chińskich. Inny ciekawy przepis, który nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda, to sałatka z tortellini. Przepis na sałatkę makaronową to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu. Nadmiar makaronu, który ugotowaliśmy poprzedniego dnia do gulaszu czy zupy, idealnie sprawdzi się jako baza do pysznej sałatki. Przygotowanie takiego dania trwa dosłownie kilka minut, wystarczy tylko pokroić ulubione warzywa i dodatki, a następnie wymieszać wszystko z majonezem lub innym sosem. 

Jaki sos do sałatki makaronowej?

Co zamiast majonezu do sałatki? Mniej kaloryczną opcją będzie jogurt naturalny, śmietana, bądź serek kremowy. Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej wyrazista i doprawiona, dodajmy sos czosnkowy, koperkowy lub tysiąca wysp. Z kolei fanom lżejszych sałatek, polecamy sos winegret na bazie oliwy, soku z cytryny oraz odrobiny miodu i musztardy.

Co dodać do sałatki makaronowej?

Do sałatki możemy dodać wszelkie ulubione dodatki, zarówno w wersji mięsnej, rybnej, jak i wege. Najpopularniejsze przepisy to sałatka z kurczakiem i makaronem, a także szynką, bądź boczkiem. Jeśli zamiast mięsa, wolimy ryby i owoce morza, dobrym wyborem będzie sałatka z tuńczykiem i makaronem, ale warto posmakować też sałatki makaronowej z dodatkiem krewetek czy paluszków krabowych. Opcję wegańską możemy przygotować z tofu, ciecierzycy, bądź soczewicy. Do każdej z tych wersji warto dodać także świeże, marynowane lub konserwowe warzywa. Sałatka z makaronem świetnie smakuje w towarzystwie kukurydzy, groszku i fasoli z puszki. Dobrym pomysłem jest również dodatek papryki konserwowej, marynowanych pieczarek czy ogórków kiszonych lub korniszonych. Sałatka makaronowa świetnie smakuje też z dodatkiem startego sera żółtego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne