Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami to wielkanocne, bardzo wiosenne danie, szczególnie jeśli podane jest w towarzystwie świeżych, zielonych warzyw oraz kiełków. Przepis na jajka nadziewane pieczarkami jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kucharskich. Nadzienie z pieczarek, żółtek, ogórka i majonezu smakuje wyśmienicie. Z pewnością jaja faszerowane pieczarkami zachwycą wszystkich fanów wielkanocnych przysmaków.

dodany przez: Julita gotuje

jajka faszerowane Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka na twardo 1.

    Jajka gotujemy na twardo, w zależności od wielkości jaja powinno to zająć 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Jajka na jaja faszerowane pieczarkami nie mogą być za miękkie, bo przystawka się rozpadnie. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, które można od razu posiekać i włożyć do osobnej miski, w której będzie przygotowywany farsz. Pieczarki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy a następnie drobno kroimy.

  • pietruszka 2.

    Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, dodadzą one charakteru całemu nadzieniu. Ogórki, pieczarki, drobno posiekana pietruszka, majonez i przyprawy mieszamy z żółtkami jaj. Dobrze, aby wszystkie składniki były poszatkowane na kawałki podobnej wielkości. Tak przygotowanym farszem napełniamy ugotowane białka. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy przyozdobione listkiem pietruszki lub rzeżuchą. 

Porady

  • Jakie jajka najlepiej wybrać na jaja faszerowane z pieczarkami? Sprawdź, na co zwracać uwagę na oznaczeniach na jajkach.
  • Jeśli pieczarki są świeże, nie trzeba ich obierać. Wystarczy je dokładnie obmyć z piasku i grudek ziemi. 
  • Nadzienie na jaja faszerowane pieczarkami może być zrobione z pieczarek ugotowanych lub uduszonych w głębokiej patelni. Najmniej zdrową, jednak mającą swój charakterystyczny smak, opcją jest podsmażenie grzybów na oleju lub maśle.
  • Przygotowując jaja faszerowane pieczarkami można zrezygnować z dodawania ogórków kiszonych, jednak trzeba mieć na uwadze, że dobrze uzupełniają one smak dania. 
  • Zamiast pietruszki do farszu na jajka nadziewane pieczarkami można dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, koperek lub inną zieleninę.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

Jajka nadziewane pieczarkami cieszą się powodzeniem nie tylko na stole wielkanocnym. Przepis ten sprawdzi się fantastycznie również na przyjęciu lub jako przystawka przed uroczystym obiadem. Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Umyte jaja należy ugotować na twardo. Czas to około 8-10 minut od momentu zagotowania wody w zależności od wielkości jajka. Ugotowane jajka należy zalać zimną wodą, obtłuc skorupkę i je obrać. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka i przygotować farsz do jajek z pieczarkami. W tym celu pieczarki należy ugotować w osolonej wodzie i drobno posiekać. W osobnej misce wymieszać je z żółtkiem, drobno posiekanymi ogórkami, majonezem i przyprawami. Do farszu można według preferencji dodać trochę posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub koperku. Farsz należy nakładać do jajek przy pomocy dwóch małych łyżeczek lub rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane z pieczarkami najlepiej podawać na talerzu wyłożonym kiełkami, w  towarzystwie świeżego pieczywa.

Jak ugotować jajko na twardo?

Jajka na jaja faszerowane pieczarkami muszą być ugotowane na twardo. Jak ugotować jajka na twardo, aby były idealne? Należy pamiętać o kilku zasadach i sztuczkach, dzięki którym jaja zawsze wyjdą perfekcyjne. Jajka należy myć (podobnie należy umyć dłonie po każdorazowym kontakcie ze skorupką surowego jajka), ponieważ na ich powierzchni może znajdować się bakteria Salmonelli. Umyte jaja należy wstawić do zimnej wody i zacząć je podgrzewać na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania wody ustawiamy stoper na 8-10 minut i czekamy, aż jajka się ugotują. Czas zależy od wielkości jaja. Aby jajka nie pękały, warto wyjąć je przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Dzięki temu skorupka nabierze temperatury pokojowej i będzie mniej podatna na uszkodzenia podczas szybkiego ogrzewania. Po ugotowaniu dobrze zalać jajka zimną wodą – dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Warto poznać również sposób kucharza, jak szybko obrać jajko. Te wskazówki pomogą ugotować idealne jaja, nie tylko na jajka faszerowane pieczarkami.

Jak gotować jajka idealne? Przepisy na jajka na twardo, na miękko i w koszulce – z tymi trikami zawsze wyjdą dokładnie takie, jakie chcemy.

Jaja faszerowane pieczarkami i inne wielkanocne inspiracje

Jajka faszerowane pieczarkami powinny zagościć na wielkanocnym stole wśród innych, fantastycznych i ciekawych w smaku jaj. Najbardziej tradycyjną wersją tego dania są jajka faszerowane wielkanocne z klasyczną pastą z żółtek, majonezu i słodkiej papryki. Warte uwagi są również słodko-kwaśne jajka faszerowane z farszem brzoskwiniowym lub smażone jajka faszerowane w skorupkach. Sprawdź, jakie inne przepisy na jajka faszerowane powinny zagościć na Twoim stole.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy