Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to wielkanocne, bardzo wiosenne danie, szczególnie jeśli podane jest w towarzystwie świeżych, zielonych warzyw i kiełków. Ale tak naprawdę można je jeść przez cały rok. Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jajka faszerowane pieczarkami z majonezem i natką pietruszki z pewnością zachwycą wszystkich fanów szybkiej kuchni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka faszerowane przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 185 głosów)

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Nie mogą być zbyt miękkie, bo przystawka się rozpadnie. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, siekamy je i przekładamy do osobnej miski, w której przygotujemy farsz. 

  • 2.

    Pieczarki: oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pieczarki przez kilka minut, do momentu gdy wyparuje woda i grzyby lekko się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. 

  • 3.

    Natka pietruszki: opłukujemy ją w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Siekamy na drobno. Zostawiamy kilka listków do dekoracji. 

  • 4.

    Nadziewanie jaj: odłożone wcześniej żółtka jaj mieszamy z podsmażonymi grzybami, posiekaną pietruszką i majonezem. Tak przygotowaną masą napełniamy ugotowane białka. Możemy to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy przyozdobione listkami pietruszki. 

Porady

  • Jakie jajka najlepiej wybrać do faszerowania? Sprawdźcie, na co zwracać uwagę na oznaczeniach na jajkach
  • Jeśli pieczarki są świeże, nie trzeba ich obierać. Wystarczy je dokładnie obmyć z piasku i grudek ziemi. 
  • Zdrowszą opcją na przyrządzenie pieczarek jest ich uduszenie lub ugotowanie. Jest to obróbka termiczna, która nie wymaga użycia żadnego tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że podsmażenie ich na maśle nadaje daniu niepowtarzalny aromat. 
  • Zamiast pietruszki możemy dodać posiekany koperek lub rzeżuchę. Możemy także wykorzystać inne klasyczne połączenie i przyrządzić jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. 
  • Dodatkowo smak farszu podbijemy, jeśli dodamy do niego musztardę lub chrzan. Sprawdzi się też tutaj domowy majonez
  • Z tych samych składników można zrobić przekąskę na odwrót, czyli pieczarki faszerowane jajkiem. Robimy farsz z żółtek, natki pietruszki i majonezu i wkładamy go w kapelusze grzybów
  • Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy przyrządzić jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi. Nadadzą one nadzieniu charakterystyczny słodko-kwaśny aromat pikli. Możemy także użyć grzybów leśnych, które zamroziliśmy, ususzyliśmy lub zamarynowaliśmy w sezonie jesiennym.   

Notka redakcyjna

Jajka faszerowane pieczarkami – różne wersje

Jajka i pieczarki to niezwykle wdzięczne składniki, które pozwalają na stworzenie wielu różnych kompozycji smakowych. Dobrze komponują się m.in. ze świeżymi i piklowanymi warzywami, ziołami, serem, a nawet rybą lub wędzonym kurczakiem. Na następną kolację lub specjalną okazję spróbujmy przyrządzić: 

  • jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem – możemy użyć ogórka kiszonego, konserwowego lub zielonego. Każda z tych opcji prezentuje inny profil smakowy. Wybierzmy, czy chcemy dodać do farszu element słodki czy kwaśny. A może wolimy wiosenny składnik, którym jest zielony ogórek? Doskonale sprawdzi się w połączeniu ze świeżymi ziołami. 
  • jajka nadziewane pieczarkami i papryką – warzywo kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami. W tej wersji warto dodać także cebulkę, na przykład szalotkę, która przełamie nieco słodki smak nadzienia. 
  • jajka z pieczarkami i tuńczykiem – wystarczy, że do podstawowego przepisu dołączymy rozdrobnioną rybę z puszki w oleju lub sosie własnym. Takie danie spodoba się miłośnikom smaków, które oferuje pasta jajeczna z tuńczykiem lub pasta z makreli
  • jajka faszerowane pieczarkami i serem – możemy użyć dowolnego startego sera żółtego. Wypróbujmy ostry smak dojrzałego cheddara albo łagodną goudę. 

Jaja faszerowane pieczarkami i inne wielkanocne inspiracje 

Jajko faszerowane pieczarkami może z powodzeniem zagościć na wielkanocnym stole wśród innych fantastycznych i ciekawych przekąsek. Należą do nich: 

Sprawdźcie, jakie jeszcze inne przepisy na jajka faszerowane powinny pojawić się na Waszych świątecznych stołach. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy