Jajka faszerowane pieczarkami to wielkanocne, bardzo wiosenne danie, szczególnie jeśli podane jest w towarzystwie świeżych, zielonych warzyw i kiełków. Ale tak naprawdę można je jeść przez cały rok. Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jajka faszerowane pieczarkami z majonezem i natką pietruszki z pewnością zachwycą wszystkich fanów szybkiej kuchni.
iStock
(średnia 4.42 z 185 głosów)
Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Nie mogą być zbyt miękkie, bo przystawka się rozpadnie. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, siekamy je i przekładamy do osobnej miski, w której przygotujemy farsz.
Pieczarki: oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pieczarki przez kilka minut, do momentu gdy wyparuje woda i grzyby lekko się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Natka pietruszki: opłukujemy ją w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Siekamy na drobno. Zostawiamy kilka listków do dekoracji.
Nadziewanie jaj: odłożone wcześniej żółtka jaj mieszamy z podsmażonymi grzybami, posiekaną pietruszką i majonezem. Tak przygotowaną masą napełniamy ugotowane białka. Możemy to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy przyozdobione listkami pietruszki.
Porady
- Jakie jajka najlepiej wybrać do faszerowania? Sprawdźcie, na co zwracać uwagę na oznaczeniach na jajkach.
- Jeśli pieczarki są świeże, nie trzeba ich obierać. Wystarczy je dokładnie obmyć z piasku i grudek ziemi.
- Zdrowszą opcją na przyrządzenie pieczarek jest ich uduszenie lub ugotowanie. Jest to obróbka termiczna, która nie wymaga użycia żadnego tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że podsmażenie ich na maśle nadaje daniu niepowtarzalny aromat.
- Zamiast pietruszki możemy dodać posiekany koperek lub rzeżuchę. Możemy także wykorzystać inne klasyczne połączenie i przyrządzić jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem.
- Dodatkowo smak farszu podbijemy, jeśli dodamy do niego musztardę lub chrzan. Sprawdzi się też tutaj domowy majonez.
- Z tych samych składników można zrobić przekąskę na odwrót, czyli pieczarki faszerowane jajkiem. Robimy farsz z żółtek, natki pietruszki i majonezu i wkładamy go w kapelusze grzybów.
- Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy przyrządzić jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi. Nadadzą one nadzieniu charakterystyczny słodko-kwaśny aromat pikli. Możemy także użyć grzybów leśnych, które zamroziliśmy, ususzyliśmy lub zamarynowaliśmy w sezonie jesiennym.
Jajka i pieczarki to niezwykle wdzięczne składniki, które pozwalają na stworzenie wielu różnych kompozycji smakowych. Dobrze komponują się m.in. ze świeżymi i piklowanymi warzywami, ziołami, serem, a nawet rybą lub wędzonym kurczakiem. Na następną kolację lub specjalną okazję spróbujmy przyrządzić:
Jajko faszerowane pieczarkami może z powodzeniem zagościć na wielkanocnym stole wśród innych fantastycznych i ciekawych przekąsek. Należą do nich:
Sprawdźcie, jakie jeszcze inne przepisy na jajka faszerowane powinny pojawić się na Waszych świątecznych stołach.
Komentarze