Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to wielkanocne, bardzo wiosenne danie, szczególnie jeśli podane jest w towarzystwie świeżych, zielonych warzyw oraz kiełków. Ale tak naprawdę można je jeść przez cały rok. Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kucharskich. Nadzienie z pieczarek, żółtek, ogórka i majonezu smakuje wyśmienicie. Z pewnością zachwycą wszystkich fanów nadziewanych jajek.

dodany przez: Julita gotuje

jajka faszerowane przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 184 głosów)

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jajka na twardo 1.

    Przygotowanie jajek: gotujemy je na twardo, w zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut, od momentu zagotowania się wody. Nie mogą być zbyt miękkie, bo przystawka się rozpadnie. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, które można od razu posiekać i włożyć do osobnej miski, w której będzie przygotowywany farsz.

  • pieczarki 2.

    Przygotowanie warzyw: pieczarki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy, a następnie drobno kroimy. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, dodadzą one charakteru całemu nadzieniu. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

  • pietruszka 3.

    Jajka faszerowane pieczarkami: ogórki, pieczarki, posiekaną pietruszkę, majonez i przyprawy mieszamy z żółtkami jaj. Dobrze, żeby wszystkie składniki były poszatkowane na kawałki podobnej wielkości. Tak przygotowaną masą napełniamy ugotowane białka. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy przyozdobione listkiem pietruszki lub rzeżuchą.

Porady

  • Jakie jajka najlepiej wybrać do faszerowania? Sprawdź, na co zwracać uwagę na oznaczeniach na jajkach.
  • Jeśli pieczarki są świeże, nie trzeba ich obierać. Wystarczy je dokładnie obmyć z piasku i grudek ziemi.
  • Nadzienie na jaja faszerowane pieczarkami może być zrobione z pieczarek ugotowanych lub uduszonych w głębokiej patelni. Najmniej zdrową opcją, jednak mającą swój charakterystyczny smak, jest podsmażenie grzybów na oleju lub maśle.
  • Przygotowując jaja faszerowane pieczarkami można zrezygnować z dodawania ogórków kiszonych, jednak warto wiedzieć, że dobrze uzupełniają one smak dania i przełamują nieco mdły smak farszu.
  • Zamiast pietruszki można dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę lub zrobić jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem lub inną zieleninę.
  • Dodatkowo smak jajek faszerowanych pieczarkami i ogórkiem podbijemy, dokładając musztardę do smaku. Sprawdzi się też tutaj domowy majonez.
  • Z tych samych składników można zrobić pieczarki faszerowane jajkiem – robimy farsz z jajek, ogórka, pietruszki, mieszamy z majonezem i wkładamy w kapelusze grzybów.

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

Jajka nadziewane pieczarkami cieszą się powodzeniem nie tylko na stole wielkanocnym. Przepis ten sprawdzi się fantastycznie również na przyjęciu lub jako przystawka przed uroczystym obiadem. Farsz należy nakładać do jajek przy pomocy dwóch małych łyżeczek lub rękawa cukierniczego. Najlepiej będą prezentowały się podane na talerzu wyłożonym kiełkami, w  towarzystwie świeżego pieczywa.


Jak ugotować jajko na twardo?

Jak ugotować jajka na twardo, żeby były idealne? Należy pamiętać o kilku zasadach i sztuczkach, dzięki którym zawsze wyjdą perfekcyjne. Jajka należy myć (podobnie należy umyć dłonie po każdorazowym kontakcie ze skorupką surowego jajka), ponieważ na ich powierzchni może znajdować się bakteria Salmonelli. Następnie wkładamy je do zimnej wody i podgrzewamy je na małym ogniu. Od momentu zagotowania wody ustawiamy stoper na 8–10 minut i czekamy, aż jajka się ugotują. Czas zależy od ich wielkości.


Żeby jajka nie pękały, warto wyjąć je przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Dzięki temu skorupka nabierze temperatury pokojowej i będzie mniej podatna na uszkodzenia podczas szybkiego ogrzewania. Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, w ten sposób zatrzymujemy proces, a do tego będzie się je łatwiej obierało. Warto poznać również sposób kucharza, jak szybko obrać jajko. Te wskazówki pomogą ugotować idealne jaja, nie tylko na jajka faszerowane pieczarkami.

 

Jak gotować jajka idealne? Przepisy na jajka na twardo, na miękko i w koszulce – z tymi trikami zawsze wyjdą dokładnie takie, jakie chcemy.

 

Jaja faszerowane pieczarkami i inne wielkanocne inspiracje

Jajka faszerowane pieczarkami powinny zagościć na wielkanocnym stole wśród innych, fantastycznych i ciekawych w smaku jaj. Najbardziej tradycyjną wersją tego dania są jajka faszerowane wielkanocne z klasyczną pastą z żółtek, majonezu i słodkiej papryki. Warte uwagi są również smażone jajka faszerowane w skorupkach – są oryginalne i pięknie będą się prezentowały. Mamy też tradycyjne jajka z majonezem lub z sosem tatarskim. Sprawdź, jakie inne przepisy na jajka faszerowane powinny zagościć na Twoim stole.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy