Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to przepis na prostą przekąskę, która sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i inne spotkania rodzinne i towarzyskie. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a mimo swojej prostoty zachwycają smakiem. To idealne połączenie składników, które bez wątpienia warto znać. Wypróbujcie przepis na jajka faszerowane z tuńczykiem i cieszcie się magią tej niepozornej przystawki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka faszerowane Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Jajka faszerowane tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, siekamy je i przekładamy do osobnej miski, w której będzie przygotowywany farsz.   

  • 2.

    Szczypiorek: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Siekamy na drobno. Odkładamy odrobinę do dekoracji.    

  • 3.

    Tuńczyk: wyjmujemy go z puszki i odcedzamy. Jeśli używamy ryby w kawałkach, rozdrabniamy ją widelcem.

  • 4.

    Farsz: w miseczce z żółtkami umieszczamy tuńczyka, szczypiorek, musztardę i majonez. Mieszamy, żeby wszystkie składniki były rozprowadzone równomiernie, ale nadzienie nie musi mieć konsystencji pasty. 

  • 5.

    Jajka faszerowane tuńczykiem: odłożone wcześniej białka wypełniamy nadzieniem za pomocą łyżeczki. Dekorujemy szczypiorkiem. 

Porady

  • Możemy wykorzystać zarówno tuńczyka w sosie własnym, jak i w oleju. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze go odsączyć, inaczej farsz może być zbyt tłusty. 
  • Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem na pewno przypadną do gustu osobom, które lubią pikantne smaki. Możemy też użyć ostrej musztardy lub dodać do nadzienia pieprz cayenne
  • Jaja z tuńczykiem dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Możemy dodać do farszu na przykład rzodkiewkę, czerwoną paprykę, ogórki konserwowe lub kiszone, czerwoną cebulę, oliwki, pestki dyni i nasiona słonecznika. Piękną dekorację stanowią kiełki rzodkiewki lub brokuła.  
  • Jajka faszerowane z tuńczykiem nabiorą świeżego, wiosennego aromatu, jeśli dodamy do nadzienia natkę pietruszki, koperek, bazylię lub rukolę. 
  • Majonez, który sprawia, że farsz do jajek ma kremową konsystencję, możemy zamienić na bardziej dietetyczną opcję, czyli jogurt naturalny lub grecki. Istotne jest, żeby był gęsty, inaczej nadzienie będzie zbyt rzadkie.  
  • Jeśli podajemy jajka faszerowane tuńczykiem na imprezie, ułóżmy je na tacy razem z przekąskami o innym nadzieniu, takimi jak jajka faszerowane awokado. Będą prezentować się wtedy kolorowo i ciekawie.  
  • Jajka z tuńczykiem przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni. Trzymajmy je w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie obeschną, a inne produkty, które chłodzimy, nie przesiąkną zapachem ryby.  
  • Majonez, który jest głównym składnikiem przepisów na jajka faszerowane, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nic jednak nie równa się z jakością, jaką oferuje domowy majonez. Jego przyrządzenie wcale nie jest takie trudne, zwłaszcza że odkąd elektryczne artykuły gospodarstwa domowego stały się powszechne, nie musimy ukręcać go ręcznie.  

Notka redakcyjna

Jajka faszerowane tuńczykiem i inne wariacje   

Tuńczyk to tylko jeden z pomysłów na farsz do jajek. Do przyrządzenia wielkanocnej przekąski możemy wykorzystać też inne ryby, takie jak: 

  • wędzona makrela – wystarczy, że obierzemy ją ze skóry i dokładnie oczyścimy z ości. Dalsze kroki pozostają takie same jak w przepisie na jajka faszerowane tuńczykiem. Możemy je udekorować świeżym szczypiorkiem lub innymi ziołami. Pasta z makreli to świetne nadzienie do wielkanocnych jajek lub składnik przekąski na imprezy.   
  • łosoś wędzony na zimno lub na gorąco – doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu. Możemy wymieszać go z serkiem kanapkowym lub mascarpone. Jajka faszerowane łososiem to ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne. Jeśli mamy taką możliwość, udekorujmy je kawiorem lub ikrą z łososia
  • szprotki w oleju – podobnie jak tuńczyk, dobrze komponują się z jajkiem, majonezem, musztardą i koperkiem. Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy włoskie. 

Różowe jajka faszerowane z tuńczykiem 

Jajka faszerowane mogą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jeśli chcemy, żeby białka nabrały pięknego różowego koloru, wystarczy, że wcześniej zanurzymy je w marynacie przygotowanej z buraków, octu, liści laurowych i ziela angielskiego. Zalewę z tych składników gotujemy przez niecałą godzinę, a następnie umieszczamy w niej obrane jajka. Powinny leżakować w różowej marynacie przez około 2 godzin – im dłuższy to będzie czas, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy. Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentowały zarówno na stole wielkanocnym, jak i podczas zwykłych rodzinnych spotkań. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy