Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to przepis na banalnie prostą przekąskę, która sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i inne spotkania rodzinne i towarzyskie. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a mimo swojej prostoty, zachwycają smakiem. Jajka z tuńczykiem to idealne połączenie, które bez wątpienia warto znać. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i ciesz się smakiem tej niepozornej przekąski.

dodany przez: Julita gotuje

jajka faszerowane

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jajka ugotowane 1.

    Przygotowując jajka faszerowane tuńczykiem, w pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. W tym celu umieszczamy jajka w garnku, zalewamy je wodą i gotujemy przez 8 minut, od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie siekamy cebulę oraz pieczarki. Kiedy jajka już są gotowe, zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Tuńczyk z puszki 2.

    Masło roztapiamy na patelni i dorzucamy pieczarki raz cebulę. Całość smażymy aż się zarumieni. Jajka obieramy i przekrajamy na pół. Delikatnie wyjmujemy z nich żółtko. Do miski lub pojemnika blendera wkładamy odcedzonego tuńczyka, żółtka, majonez oraz przestudzone pieczarki. Dorzucamy przyprawy: sól, pieprz i pół łyżeczki słodkiej papryki (druga połowa będzie do dekorowania na półmisku). Całość blendujemy.

  • Koperek siekany 3.

    Tak przygotowaną masą napełniamy połówki jajek. Na zakończenie siekamy koperek i dekorujemy nim jajka na półmisku – możemy je podawać również z kiełkami buraka. 

Porady

  • Kiełki buraka to dodatek opcjonalny. Można go pominąć lub wymienić np. na kiełki rzodkiewki.
     
  • Jajka faszerowane tuńczykiem można przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Notka redakcyjna

Jajka faszerowane – alternatywy 

Tuńczyk to tylko jeden z pomysłów na farsz do jajek. W tym celu można wykorzystać też inne ryby. Świetnie sprawdzi się tu np. wędzona makrela. Wystarczy, że obierzemy ją ze skóry i dokładnie oczyścimy z ości. Dalsze kroki pozostają takie same jak w przepisie na jajka faszerowane tuńczykiem. Jajka z makrelą można udekorować świeżym szczypiorkiem. Farsz do jajek można przygotować na wiele sposobów. Warto sięgnąć w tym celu również po wędzonego łososia. Jednak przepisy na jajka faszerowane nie kończą się jedynie na farszach rybnych. Warto spróbować również jajek faszerowanych awokado, pieczarkami lub fetą i suszonymi pomidorami. Każda z tych opcji ma swój niepowtarzalny smak.

Jajka faszerowane w wersji light

Faszerowane jajka to jedna najbardziej popularnych przekąsek na wielkanocnym stole. Jest to jednak dość sycący i kaloryczny posiłek. Można przygotować nieco lżejszą wersję faszerowanych jajek. W tym celu warto zamienić dodatek jakim jest majonez na jogurt naturalny. Ważne jednak by był to gęsty jogurt, w przeciwnym razie farsz będzie zbyt płynny.

Różowe jajka faszerowane 

Jajka faszerowane mogą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem! Jeśli chcemy, aby nasze jajka nabrały pięknego różowego koloru po swojej zewnętrznej stronie wystarczy, że wcześniej zamarynujemy je w marynacie przygotowanej z buraków, octu, liści laurowych i ziela angielskiego. Aby ją przyrządzić należy pokroić buraki na małe kawałki i wrzucić je do garnka, a następnie zalać wodą (około 1,5 szklanki). Następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Możemy dorzucić również odrobinę pieprzu. Taką zalewę gotujemy przez niecałą godzinę. Po tym czasie umieszczamy obrane ze skorupek jajka w różowej marynacie, tak by były całkowicie zakryte płynem. Aby jajka nabrały odpowiednio intensywnego koloru powinny leżakować w zalewie z buraków przez około 2 godziny – im dłuższy to będzie czas, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy. Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentowały zarówno na stole wielkanocnym jak i podczas zwykłych rodzinnych spotkań.

Domowy majonez do faszerowania jajek

Majonez to produkt, który znajduje się w większości przepisów na faszerowane jajka. Można jednak zrezygnować z kupowania go i w zamian przygotować swój własny domowy majonez. Chociaż może to brzmieć nieco skomplikowanie, w rzeczywistości wcale takie nie jest! Do zrobienia domowego majonezu należy użyć:1 jajko, 1 łyżeczkę musztardy dijon, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 350 ml oleju roślinnego oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy