Jajka faszerowane tuńczykiem to przepis na prostą przekąskę, która sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i inne spotkania rodzinne i towarzyskie. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a mimo swojej prostoty zachwycają smakiem. To idealne połączenie składników, które bez wątpienia warto znać. Wypróbujcie przepis na jajka faszerowane z tuńczykiem i cieszcie się magią tej niepozornej przystawki.
Adobe Stock
(średnia 4.52 z 145 głosów)
Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, siekamy je i przekładamy do osobnej miski, w której będzie przygotowywany farsz.
Szczypiorek: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Siekamy na drobno. Odkładamy odrobinę do dekoracji.
Tuńczyk: wyjmujemy go z puszki i odcedzamy. Jeśli używamy ryby w kawałkach, rozdrabniamy ją widelcem.
Farsz: w miseczce z żółtkami umieszczamy tuńczyka, szczypiorek, musztardę i majonez. Mieszamy, żeby wszystkie składniki były rozprowadzone równomiernie, ale nadzienie nie musi mieć konsystencji pasty.
Jajka faszerowane tuńczykiem: odłożone wcześniej białka wypełniamy nadzieniem za pomocą łyżeczki. Dekorujemy szczypiorkiem.
Porady
- Możemy wykorzystać zarówno tuńczyka w sosie własnym, jak i w oleju. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze go odsączyć, inaczej farsz może być zbyt tłusty.
- Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem na pewno przypadną do gustu osobom, które lubią pikantne smaki. Możemy też użyć ostrej musztardy lub dodać do nadzienia pieprz cayenne.
- Jaja z tuńczykiem dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Możemy dodać do farszu na przykład rzodkiewkę, czerwoną paprykę, ogórki konserwowe lub kiszone, czerwoną cebulę, oliwki, pestki dyni i nasiona słonecznika. Piękną dekorację stanowią kiełki rzodkiewki lub brokuła.
- Jajka faszerowane z tuńczykiem nabiorą świeżego, wiosennego aromatu, jeśli dodamy do nadzienia natkę pietruszki, koperek, bazylię lub rukolę.
- Majonez, który sprawia, że farsz do jajek ma kremową konsystencję, możemy zamienić na bardziej dietetyczną opcję, czyli jogurt naturalny lub grecki. Istotne jest, żeby był gęsty, inaczej nadzienie będzie zbyt rzadkie.
- Jeśli podajemy jajka faszerowane tuńczykiem na imprezie, ułóżmy je na tacy razem z przekąskami o innym nadzieniu, takimi jak jajka faszerowane awokado. Będą prezentować się wtedy kolorowo i ciekawie.
- Jajka z tuńczykiem przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni. Trzymajmy je w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie obeschną, a inne produkty, które chłodzimy, nie przesiąkną zapachem ryby.
- Majonez, który jest głównym składnikiem przepisów na jajka faszerowane, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nic jednak nie równa się z jakością, jaką oferuje domowy majonez. Jego przyrządzenie wcale nie jest takie trudne, zwłaszcza że odkąd elektryczne artykuły gospodarstwa domowego stały się powszechne, nie musimy ukręcać go ręcznie.
Tuńczyk to tylko jeden z pomysłów na farsz do jajek. Do przyrządzenia wielkanocnej przekąski możemy wykorzystać też inne ryby, takie jak:
Jajka faszerowane mogą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jeśli chcemy, żeby białka nabrały pięknego różowego koloru, wystarczy, że wcześniej zanurzymy je w marynacie przygotowanej z buraków, octu, liści laurowych i ziela angielskiego. Zalewę z tych składników gotujemy przez niecałą godzinę, a następnie umieszczamy w niej obrane jajka. Powinny leżakować w różowej marynacie przez około 2 godzin – im dłuższy to będzie czas, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy. Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentowały zarówno na stole wielkanocnym, jak i podczas zwykłych rodzinnych spotkań.
Komentarze