Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami

Są bardzo łatwe wykonaniu. Takie jajka polecam podać jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania.

jajka faszerowane

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lud sosie własnym
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 180 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy do farszu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • rzeżucha do dekoracji
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony,ostra papryka do smaku
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka ugotować na twardo a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody.Gdy przestygną - obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąćżółtka.Włożyć żółtka do miski i rozgnieść. Drobno posiekanącebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarkii podsmażyć aż puszczony przez pieczarki sok wyparuje. Przestudzić. Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek,chrzan,cebulę,pieczarki i żółtka.Przyprawić do smaku przyprawami,dodać posiekaną natkę pietruszki i rzeżuchę. Wymieszać. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanychbiałek, tworząc małe kopułki. Udekorować rzeżuchą. Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy