Koperek

2325 przepisów

Koperek to jedno z najpopularniejszych ziół w rodzimej kuchni. Wyróżnia się wyrazistym smakiem i aromatem i nigdy nie pozostaje bez wpływu na ogólny wydźwięk dania. Potrawom na ciepło dodaje charakteru, a potrawom na zimno – świeżości. Genialnie komponuje się z młodymi, wiosennymi warzywami, jest też nieodzownym dodatkiem do ziemniaków oraz dań z pomidorami lub kapustą w roli głównej.

Przepisy na dania z koperkiem

Koperek – wartości odżywcze

Koperek to potoczna nazwa kopru ogrodowego (Anethum graveolens), rośliny z rodziny selerowatych powszechnie uprawianej na całym świecie. Surowcami zielarskimi koperku są owoce, nasiona oraz ziele, natomiast do celów kulinarnych najczęściej wykorzystuje się młode pędy rośliny, nieco rzadziej kwiatostany i owoce (np. do kiszonek i marynat).

Koperek obfituje w różnego rodzaju związki o działaniu prozdrowotnym. Jest niezwykle bogaty w olejki eteryczne takie jak: limonen, karwon, terpinen, felandren. W jego składzie znajdziemy również wykazujące właściwości antyoksydacyjne flawonoidy (m.in. kwercetynę), garbniki, a także kumaryny, witaminy, kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, białka i sole mineralne.

Obecne w koperku witaminy to: witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, witamina K, witamina E, witamina D. Zaś minerały występujące w koperku to: żelazo, magnez, potas, mangan, fosfor, wapń.

Korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego to bodaj najważniejsze z prozdrowotnych działań, jakie wykazuje koperek. Właściwości, za które szczególnie cenione jest to zioło to eliminacja wzdęć oraz zwalczanie kolki i innych dolegliwości trawiennych. Koperek stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i działa rozkurczowo.

Do czego pasuje koperek?

Wszechstronny koperek pasuje do niezliczonej ilości dań kuchni tradycyjnej i tych przyrządzanych w nowoczesnym, lekkim stylu. Doskonale komponuje się z potrawami warzywnymi, dodaje szlifu daniom mięsnym (np. klops z koperkiem) i rybnym (np. łosoś pieczony z koperkiem), potrafi efektownie zwieńczać smak sałatek, roladek i innych przekąsek na zimno.

Wiele osób nie wyobraża sobie również dobrej pasty do pieczywa bez koperku. Doskonałym przykładem jest tutaj smakowita pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem oraz pożywna pasta jajeczna z koperkiem.

Z wyjątkowo udanych duetów nie sposób nie wymienić połączenia ziemniaków z koperkiem. Ziemniak, jako warzywo o mało wyrazistym smaku, wręcz prosi się o zdecydowany dodatek. I taki właśnie jest koperek. Urozmaica smak ziemniaków gotowanych, pieczonych, smażonych, jak również potraw z ziemniaka takich jak: babka ziemniaczana, kopytka, zapiekanka na ziemniakach, kotlety ziemniaczane.

Kolejna niezastąpiona kulinarna para to kapusta z koperkiem. Bez względu na to, czy mamy w kuchni kapustę białą, włoską, pekińską czy kiszoną, koperek każdej z nich doda ciekawego smaku. Godna polecenia jest na przykład orzeźwiająca i chrupiąca surówka z młodej kapusty z koperkiem oraz gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowo-koperkowym. Amatorom treściwych dodatków do mięs warto zaś polecić przepis na młodą kapustę z koperkiem.

Brakuje ci pomysłu na dodatek do pieczarek lub grzybów leśnych? Sięgnij po koperek! Ten niebanalny składnik nada im ziołowego posmaku, a jednocześnie podkreśli ich własny charakter. Wyborne dania z grzybami i koperkiem to między innymi smażone na maśle prawdziwki z koperkiem i cebulką oraz kurki duszone z koperkiem w śmietance. Na koniec coś dla miłośników zup – wiosenna, pełna aromatu zupa koperkowa. Niewątpliwie okaże się ona udanym sposobem na szybki, a zarazem pyszny obiad.

Jak przechowywać koperek?

Koperek pozbawiony wody szybko więdnie, z kolei zbyt długo trzymany w wodzie, czernieje i ulega gniciu. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na przechowywanie koperku bez utraty jakości.

Pierwsza metoda to mrożenie (siekamy koperek, suszymy, wkładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy). Drugi sposób, który pozwoli nam przechować ziele przez kilka dni, polega na włożeniu koperku do szklanki z małą ilością wody i schowaniu do lodówki. Możemy również wysuszyć koper, zamknąć w pustym słoiku i w takiej postaci włożyć do lodówki.