Sałatka z pora i jajek to znakomita przystawka na spotkania w gronie rodziny lub na imprezę wśród znajomych. Por nadaje przyjemnego ostrego smaku. Ta sałatka to także świetny dodatek do wędlin lub zaskakujący składniki tortilli. Zobaczcie, jak wykonać pożywną sałatkę.
StockFood
(średnia 3.96 z 297 głosów)
Gotowanie jajek: Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Przygotowanie pora i szczypiorku: Pora trzeba oczyścić, cienko pokroić, blanszować przez trzy minuty w osolonej wrzącej wodzie. Następnie należy wyjąć i osączyć z wody. Szczypiorek należy posiekać.
Przygotowanie sosu do sałatki: Majonez trzeba dokładnie wymieszać z jogurtem i octem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec sos trzeba wymieszać z jajkami, porem i szczypiorkiem. Sałatka z porem i jajek jest gotowa do podania.
Porady
Dodatki do sałatki porowej
Sałatka porowa z jajkiem oczywiście nie składa się wyłącznie z tych dwóch składników. Zwłaszcza jeśli zamierzamy ją podać jako samodzielną przekąskę na organizowanej przez nas imprezie. W jakie dodatki powinniśmy się więc zaopatrzyć? Najczęściej do sparzonego pora i ugotowanych jajek dodaje się również groszek oraz korniszony, które dodatkowo zaostrzają smak sałatki. W wielu przepisach znajdziemy też takie składniki jak kukurydza, marynowane pieczarki, szczypiorek czy koperek. Ponadto można sięgnąć po ugotowane ziemniaki, zielony groszek lub tuńczyka z puszki. Wszystko zależy więc w tym przypadku od naszych osobistych preferencji dotyczących ostatecznego smaku przygotowywanej przez nas przekąski.
Sos do sałatki z pora i jajek
Ważną częścią sałatki porowej w każdej odsłonie jest również sos, w którego składzie zazwyczaj znajdziemy majonez, sól, pieprz i w niektórych przypadkach również musztardę, chrzan oraz jogurt naturalny.
Sałatka z porem i jajkiem to w wielu domach dobrze znana przekąska, którą przygotowuje się na wiele różnych okazji. Dla niektórych jest to klasyczna sałatka wielkanocna lub bożonarodzeniowa, bez której nie wyobrażają sobie świętowania. Inni natomiast traktują ją jako świetne rozwiązanie na spotkania z przyjaciółmi lub rodziną.
W swojej minimalistycznej wersji jest to też idealna sałatka do obiadu lub kolacji, dzięki której podawane dania smakują jeszcze lepiej. Każdy może mieć nieco inny sposób na jej przygotowanie, ale praktycznie we wszystkich swoich wydaniach podbija ona nasze podniebienia wyrazistym smakiem pora. Warto więc skusić się na jej wypróbowanie, jeśli jeszcze nie mieliśmy ku temu okazji.
Przepis na typową sałatkę z pora i jajek nie jest wbrew pozorom skomplikowany. Oprócz ugotowania i obrania jajek oraz szybkiego sparzenia pokrojonego pora pozostaje nam jedynie pokrojenie pozostałych składników lub po prostu dodanie warzyw z puszki. W wersji minimalistycznej, gdy sałatka ma na przykład stanowić dodatek do obiadu tak naprawdę wystarczy nam tylko por i jajka, aby uzyskać oczekiwany efekt smakowy.
Komentarze