Sałatka z pora i jajek to znakomita potrawa na spotkania w gronie rodziny, imprezę wśród znajomych lub świąteczny stół. Por nadaje jej przyjemny, ostry smak. To świetny dodatek do pieczywa, wędlin i pasztetu lub zaskakujący składniki tortilli. Sałatka z pora i jajka jest doskonałym przepisem na pożywną przystawkę lub samodzielne danie.
Archiwum prywatne
(średnia 3.95 z 302 głosów)
Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
Por: opłukujemy go pod zimną, bieżącą wodą. Odcinamy korzeń i liście oraz zdejmujemy wierzchnią, twardszą warstwę, jeśli jest taka potrzeba. Białą część pora przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je na sitku i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu warzywo będzie miało łagodniejszy smak.
Pozostałe składniki: kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w kostkę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie siekamy.
Sałatka z pora i jajek: wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce. Odkładamy szczypiorek do dekoracji. Do pora, jajka, kukurydzy, groszku i ogórka dodajemy majonez. Mieszamy sałatkę i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Porady
- Jeśli lubimy ostry smak pora, nie musimy go przelewać gorącą wodą. Wystarczy, że pokroimy surowe warzywo na półkrążki.
- Sałatka z pora i jajek będzie nieco lżejsza, jeśli majonez zamienimy na jogurt naturalny. Możemy go wymieszać z musztardą lub chrzanem, żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
- Dodatki, które pasują do tej potrawy, to między innymi ogórki kiszone, pieczarki marynowane, ziemniaki, tuńczyk i szynka konserwowa. Na świątecznym stole równie dobrze sprawdzi się sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami. Najlepiej połączyć ją z goudą lub wyrobem szwajcarskim typu ementaler lub appenzeller.
- Proponujemy użycie szczypiorku do dekoracji, ale sprawdzą się również świeże zioła, takie jak koperek lub natka pietruszki. Sałatka z pora i jajek świetnie smakuje także z coraz bardziej dostępnym czosnkiem niedźwiedzim.
- Danie możemy podać jako przystawkę podczas większych spotkań rodzinnych lub zjeść na kolację. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego chleba na zakwasie lub bagietki. Sałatka z pora tradycyjna lub wzbogacona o różne warzywa może także stanowić uzupełnienie lekkiego obiadu.
Łatwa sałatka z porem i jajkiem może w błyskawiczny sposób stać się nadzieniem do wielkanocnych potraw lub wytrawnych przekąsek na przyjęcia. Jeśli wszystkie składniki pokroimy bardzo drobno (jajka i groszek możemy także rozdrobnić widelcem), uzyskamy pastę, która świetnie sprawdzi się w roli farszu do jajek. Stworzenie takiej wersji zdecydowanie ułatwi nam malakser. Dzięki niemu szybko posiekamy warzywa. Sałatka z pora, kukurydzy i jajka może także posłużyć za smaczne wypełnienie tortilli lub naleśników. Wystarczy zawinąć ją w pszenny lub kukurydziany placek i cieszyć się nią na zimno. To doskonałe danie na nieformalne przyjęcia w gronie znajomych. Możemy ją zaserwować w towarzystwie pasztetu lub wędliny. Sałatka porowa z jajkiem to również ciekawa inspiracja na stworzenie lekkich zawijasów spring rolls z papieru ryżowego.
W niejednym polskim domu sałatka z porem i jajkami to klasyczna przekąska wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie świętowanie przy suto zastawionym stole. O popularność wśród biesiadników bije się z innymi klasycznymi przysmakami na bazie jajek, takimi jak:
Komentarze