Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy idealnie sprawdzi się jako ozdoba wielkanocnego stołu. Zastanawiacie się, jakie ciasto przyrządzić na święta? Znudził Wam się tradycyjny mazurek z kajmakiem? To jest przepis specjalnie dla Was. Słodki, jedwabisty i gładki krem z kwaskową, orzeźwiającą nutką idealnie komponuje się z kruchym, maślanym ciastem. Mazurek wielkanocny z kremem cytrynowym można fantazyjnie ozdobić plastrami owoców i płatkami migdałów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 178 głosów)

Mazurek cytrynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto kruche: na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, cukier puder i cukier wanilinowy. 125 g masła siekamy i ucieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy 1 jajko i 1–2 łyżki zimnej wody. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto i formujemy je w zwartą kulę. Szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. 

  • 2.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami folii spożywczej, na placek pasujący do podłużnej formy na mazurek o wymiarach 35x11 cm. Wylepiamy nim jej spód i boki, a następnie nakłuwamy widelcem. 

  • 3.

    Pieczenie: spód na mazurek cytrynowy przykrywamy folią aluminiową, którą obciążamy specjalnymi ceramicznymi kulkami. Jeśli ich nie mamy, możemy użyć grochu lub ryżu. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy je przez kolejne 5 minut, do zarumienienia. Następnie wyjmujemy je i odkładamy do przestudzenia.  

  • 4.

    Krem cytrynowy: owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. W miseczce roztrzepujemy lekko 2 jajka i 2 żółtka. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody (powinna sięgać około 1/3 jego wysokości). Umieszczamy nad nim miskę z sokiem i skórką z cytryn, cukrem i 75 g masła. Gdy całość się rozpuści, dodajemy do kremu jajka. Szybko i energicznie mieszamy masę, aż osiągnie konsystencję budyniu.  

  • 5.

    Mazurek: gotowy krem cytrynowy wykładamy na spód ciasta. Odkładamy do przestudzenia. Dekorujemy dowolnie, na przykład plasterkami cytrusów, czekoladowymi jajeczkami, miniaturowymi bezami lub płatkami migdałów. 

Porady

  • Białka jaj, których nie użyliśmy, możemy włożyć do lodówki i wykorzystać później do przyrządzenia dekoracji, takich jak beza lub lukier królewski. 
  • Pamiętajmy, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, ponieważ zawarte w nim masło rozpuszcza się pod wpływem ciepła naszych rąk. Możemy je zrobić za pomocą miksera z przeznaczonymi do tego końcówkami. Masło z mąką możemy też posiekać w malakserze, a następnie krótko zagnieść ręcznie z resztą składników.  
  • Podstawowy przepis na lemon curd, czyli masę cytrynową do mazurka, zakłada użycie jedynie 4 składników: cytryny, cukru, jajek i masła. Jego przyrządzenie opiera się na tej samej technice, na której bazuje sos holenderski lub zabaglione. Kluczem jest energiczne mieszanie masy w kąpieli wodnej, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Możemy jednak posiłkować się także mąką ziemniaczaną, która szybko zagęści nasz krem do mazurka.
  • Kruche ciasto na mazurek cytrynowy możemy uformować na bokach w wałeczki i warkoczyki lub naznaczyć ząbkami widelca.  
  • Oba elementy ciasta możemy przygotować wcześniej. Krem cytrynowy wytrzyma w lodówce nawet tydzień, a spód do mazurka możemy upiec dzień wcześniej. Potem wystarczy jedynie połączyć oba składniki i udekorować gotowy deser. 
  • Mazurek wielkanocny o smaku cytrynowym może przybrać różne formy. Możemy go upiec w okrągłej blaszce do tarty lub takiej o kształcie pisanki. 
  • Podany w przepisie cukier biały możemy zastąpić erytrolem lub ksylitolem. Tak przygotowany mazurek cytrynowy będzie o wiele mniej kaloryczny i zdrowszy. 
  • Krem do mazurka możemy wzbogacić o sok z pomarańczy lub innych cytrusów.

Notka redakcyjna

Inne pomysły na mazurek cytrynowy 

Podstawowy przepis na ten mazurek wielkanocny jest bardzo prosty. Składa się tylko z kruchego spodu i kremu cytrynowego. Możemy go jednak urozmaicić i przyrządzić na przykład: 

  • mazurek cytrynowy z białą czekoladą – w tej wersji roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do kremu cytrynowego lub do masy śmietanowej, którą możemy udekorować wierzch ciasta.  
  • mazurek cytrynowy z mascarpone – śmietankę, serek mascarpone i cukier ubijamy na sztywny krem, a następnie dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. W tej wersji ciasta całkowicie rezygnujemy z klasycznej masy budyniowej i zastępujemy ją cytrusową bitą śmietaną. Jest to zdecydowanie prostsza i szybsza technika. 
  • mazurek cytrynowy z bezą – kruchy spód wypełniamy kremem cytrynowym a następnie rozprowadzamy na nim słodką pianę z białek. Zapiekamy w piekarniku, żeby beza stała się lekko rumiana i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Możemy także udekorować nasz cytrusowy mazurek wielkanocny gotowymi, miniaturowymi bezami.   

Jak ozdobić mazurek cytrynowy?  

Dekoracje możemy przygotować samodzielnie lub kupić je w sklepie – w postaci drobnych, czekoladowych jajek, zajączków lub kwiatków. Oto niektóre pomysły na to, jak ozdobić mazurek cytrynowy:   

  • Polewa czekoladowa – możemy nią pokryć wierzch ciasta lub przełożyć do szprycy i stworzyć za jej pomocą dowolne wzory (np. gałązki bazi).  
  • Karmelizowane plasterki cytryny – cienkie plasterki owoców wrzucamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, obracając je co kilka minut. Możemy nimi udekorować nasze cytrynowe ciasto lub mazurek pomarańczowy
  • Masa cukrowa – możemy z niej uformować na przykład jajeczka lub kwiatki. Świetnie sprawdzi się w tym celu także marcepan
  • Bakalie – mazurek cytrynowy możemy posypać orzechami, suszonymi morelami lub płatkami migdałów.
  • Mazurek w kształcie pisanki – jeśli upiekliśmy ciasto w owalnej foremce, udekorujmy je tak, jakbyśmy ozdabiali jajka na Wielkanoc. Zaszalejmy z kolorowymi pisakami, posypkami i koralikami.   
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy