Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Nie za słodki, lekko kwaskowaty, ozdobiony masą z białej czekolady i mascarpone – jednym słowem idealny. Połączenie kruchego ciasta i cytrusowego kremu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na święta, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 176 głosów)


Mazurek cytrynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód do mazurka: Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną, cukier puder i cukier wanilinowy. 125 g masła sieczemy na drobne kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Dodajemy 1 jajko 1–2 łyżki wody. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Szczelnie owijamy je folią spożywczą i przekładamy na około godzinę do lodówki. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto i pozostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie cienko je rozwałkowujemy. Wylepiamy nim boki formy wysmarowanej masłem. Foremkę przekładamy na około 20 minut do lodówki.

  • 2.

    Pieczenie spodu: Piekarnik nagrzewamy do 190 °C. Po tym czasie wyjmujemy spód i nakłuwamy go widelcem. Jego wierzch przykrywamy folią aluminiową, którą obciążamy ziarnami grochu lub innych strączków. Spód pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy folię z ziarnami i pieczemy go przez kolejne 5 minut, do zarumienienia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odkładamy je do przestudzenia. 

  • 3.

    Krem cytrynowy: Cytryny porządnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody ( powinna sięgać około 1/3 jego wysokości). Umieszczamy nad nim miskę z sokiem i skórką z cytryn, cukrem i 50 g masła. Gdy całość się rozpuści, dodajemy do kremu dwa rozbełtane jajka. Szybko i energicznie mieszamy masę, aż osiągnie konsystencję budyniu. Gotowy krem cytrynowy wykładamy na spód mazurka. Ciasto odkładamy do przestudzenia.

  • 4.

    Mazurek cytrynowy: Czekoladę sieczemy na drobne kawałki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Partiami dodajemy do niej serek mascarpone. Gotową masa czekoladową smarujemy wierzch mazurka. Ozdabiamy go wedle uznania i przekładamy do lodówki. Podajemy po schłodzeniu.

Porady

  • Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, by przygotować mazurka cytrynowego, możecie upiec spód dzień wcześniej. Również krem cytrynowy może zostać zrobiony z jedno lub dwudniowym wyprzedzeniem.
  • Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy je odpowiednio dociążyć. W przeciwnym razie nie zachowa ono pożądanego kształtu. 
  • Masło potrzebne do przygotowania spodu powinno być dobrze schłodzone. Z kolei mąkę należy dobrze przesiać przez sito.
  • Czas zagniatania ciasta na mazurek cytrynowy powinien być możliwie najkrótszy. Zbyt mocno ogrzane ciasto, może być mniej kruche.
  • Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami, możecie pominąć dodatek masy czekoladowej. Wówczas dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy na spód startej skórki z cytryny.
  • By ułatwić sobie proces wałkowania spodu, można ułożyć go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 
  • Krem cytrynowy do mazurka wielkanocnego należy nakładać dopiero po całkowitym wystudzeniu spodu.
  • Podany w przepisie cukier biały można zastąpić erytrolem lub ksylitolem. Tak przygotowany cytrynowy mazurek będzie o wiele mniej kaloryczny i zdrowszy.
  • Krem cytrusowy do mazurka cytrynowego z białą czekoladą można wzbogacić o dodatek soku z pomarańczy. Będzie on wówczas nieco słodszy w smaku.

Notka redakcyjna

Mazurek cytrynowy – przepis

Mazurek cytrynowy to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wielkanocnymi ciastami. Można go przygotować na wiele sposobów. Klasyczny spód z ciasta kruchego można zastąpić ciastem drożdżowym lub półkruchym. W wersji ‘na szybko’ można użyć w tym celu jakościowych herbatników.

Mazurek cytrynowy z mascarpone można też przygotować w wersji bezglutenowej. Do ciasta dodaje się wówczas mąkę ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą. Pozostałe składniki spodu to cukier, sól, masło, żółtka i mielone migdały. Można również użyć w tym celu gotowego, sklepowego miksu do ciasta kruchego oznaczonego znakiem przekreślonego kłosa. 

Jak zrobić mazurka ? 

Mazurek to klasyka polskiej kuchni. Jego historia sięga już XVII w. Najczęściej serwuje się go w okresie wielkanocnym. Stanowi smaczną alternatywę dla świątecznych bab i serników. Tradycyjnie składa się on z spodu wykonanego z ciasta kruchego i słodkiej masy. Można jednak spotkać mazurki na bazie ciasta biszkoptowego, drożdżowego, półkruchego czy francuskiego. 

Co ciekawe, nie ma jednego, klasycznego przepisu na krem do mazurka. Można spotkać zarówno mazurki kajmakowe, czekoladowe, jak i śmietankowe czy orzechowe. Równie dobrze smakują z masą pistacjową albo kawową. Często przygotowuje się je też w wersji cytrynowej, pomarańczowej lub jabłkowej. Fanom niecodziennych połączeń smakowych polecamy spróbowanie mazurka z konfiturą różaną i bakaliami. 

Jak ozdobić mazurka? 

Przy odrobinie wysiłku, mazurek będzie stanowił fantastyczną ozdobę wielkanocnego stołu. Jego wierzch można udekorować na wiele sposobów – przy pomocy polewy czekoladowej, domowego lukru czy sosu karmelowego. Można go również posypać prażonymi orzechami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosowymi. 

Często spotkać można też mazurki ozdobione przy pomocy bakalii. Można na nich ułożyć również karmelizowane plasterki cytryny czy pomarańczy. Ciekawie wyglądają też z dekoracjami z lukru plastycznego. Jeśli masa, którą nakładacie na kruchy spód nie jest ciemna, może dodać do niej odrobinę barwinka spożywczego. Kolorowe mazurki z pewnością przypadną do gustu przede wszystkim dzieciom. Ciasto można ozdobić też gotowymi dekoracjami z czekolady lub miniaturowymi bezami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy