Składniki

Właściwości ogórków

Ogórek posiada szereg cennych właściwości, które warto doceniać zwłaszcza w upały. Jest bardzo soczysty – prawie w 97% składa się z wody. Świetnie zatem gasi pragnienie, a przy tym zawiera mało kalorii, więc powinien się znaleźć w diecie osób odchudzających się czy dbających o linię. Warto wiedzieć, że choć ogórki uznawane są za warzywa dość pospolite, kryją w sobie wiele przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Zawierają również kukurbitacyny. Chronią one przed szkodliwymi przemianami komórkowymi – w tym również przed zmianami nowotworowymi. Ogórki działają moczopędnie, więc pomagają oczyścić organizm z toksyn. Dbają o zdrowie nerek i całego układu moczowego.
Sok z kiszonych ogórków wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. To źródło kwasu mlekowego, które wzmacnia układ odpornościowy człowieka i sprzyja utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej. Ogórki małosolne i woda z nich to źródło wielu witamin i minerałów, jak witamina A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Zawiera bakterie probiotyczne, które sprzyjają utrzymaniu w zdrowiu układu pokarmowego. Są też polecane osobom z nietolerancją laktozy.

 

Zastosowanie ogórków w kuchni

Ogórek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się znakomicie do robienia przetworów, a także do wszelkich sałatek i surówek – i to zarówno w wersji świeżej, jak i konserwowej. Możemy przygotować z nich ogórki kiszone i konserwowe, albo wykonać gotowe sałatki do słoików. Z ogórków możemy też przygotować pyszne zupy - w tym chłodnik z ogórka i zupę ogórkową. Ogórek nadaje się na kanapki, albo jako dodatkowa przekąska. Wykonamy przy jego pomocy koreczki, możemy go dodać do twarożku, a nawet do drinków. Ogórki są bardzo popularne można je nawet faszerować.


Co ważne, to warzywo, którym jesteśmy w stanie się zajadać przez cały rok - w różnej formie.Ogórki trafiają do tortilli i do zapiekanek. Jeśli zaś chodzi o sałatki, chyba najpopularniejsza jest po prostu mizeria - idealny i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu. Sałatka ze świeżych ogórków z dodatkiem sera feta to też doskonały pomysł na dodatek do przysmaków z grilla.


Ogórki pasują do mięs i do ryb. W zależności od tego czy wolimy świeże ogórki, czy też przetwory z nich, możemy ich używać do dań z ryżem, z ziemniakami czy z makaronem. Ogórki mogą być dodatkiem do gulaszu, a także do innych warzyw. Znajdują też zastosowanie w dietach odchudzających. Mają niski indeks glikemiczny, są bardzo lekkie, orzeźwiające i zawierają dużo wody. Doskonale nawadniają.

 

Przetwory z ogórków

Ogórek jest warzywem bardzo często wykorzystywanym do tworzenia przetworów. Ogórki kiszone są chyba najpopularniejsze. Przygotowuje się je z dodatkiem czosnku, chrzanu, kopru i soli. Można też użyć liści dębu, czerwonej porzeczki lub maliny. Warto wiedzieć jednak, że masa przypraw nie może przekroczyć 3% masy ogórków. Można jednak użyć i innych dodatków. Coraz popularniejsze są ogórki z musztardą, z curry czy z kurkumą. Posiadają nie tylko wyjątkowy smak, ale i wygląd.


Z ogórków możemy zrobić mizerię do słoików na zimę, możemy wykonać ogórki kiszone, konserwowe, a także sałatkę z ogórków na zimę. To zwykle tak zwana sałatka szwedzka, składająca się głównie z ogórków gruntowych oraz marchewki, octu i soli. Niektórzy przygotowują zakwas na zupę ogórkową, by później móc ją szybko ugotować.

 

Jakie przyprawy pasują do ogórków?

Ogórki kiszone czy konserwowe często pojawiają się na naszych stołach. Nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale przede wszystkim dlatego, że są po prostu smaczne. By jednak uzyskały ów charakterystyczny smak, trzeba użyć do ich przygotowania odpowiednich przypraw. Podobnie jest z różnego rodzaju sałatkami niektóre z przypraw potrafią podkreślić smak ogórka, a inne go raczej tłumią.

Jakie są najlepsze przyprawy do ogórków? W tradycyjnym procesie kiszenia potrzebny jest czosnek, chrzan, koper oraz gorczyca. Niektórzy dodają też liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli chcemy sprawić by ogórki były jeszcze smaczniejsze, użyjmy kolendry, imbiru oraz odrobiny papryczki chilli. Z kolei do ogórków konserwowych używa się zwykle liści laurowych, ziela angielskiego, białej gorczycy i pieprzu, a także opcjonalnie czosnku. Istnieją też gotowe mieszanki do wykonywania ogórków konserwowych.


Jeśli zaś chodzi o sałatki, istnieje dość duża dowolność jeśli chodzi o przyprawy. Wiele osób ceni sobie bardzo dodatek przyprawy gyros, w skład której wchodzą między innymi takie składniki jak papryka słodka, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, chilli i gałka muszkatołowa. Potrafi ona ciekawie podkreślić smak kiszonych czy konserwowych ogórków.

Polecane przepisy