Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to przepis, który szybko pokochali wszyscy, nie tylko wegetarianie. To świetna propozycja na wielkanocny stół. Idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska na zimno lub sycący dodatek na kanapki. Jak upiec go, by był wyrazisty, aromatyczny i o odpowiedniej konsystencji? Zobaczcie naszą sprawdzoną recepturę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pasztet

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 148 głosów)

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • soczewica 1.

    Przygotowanie składników: Soczewicę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy do gotowania na około 15-20 minut, aż stanie się miękka. W tym czasie obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy na połówki, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucamy na patelnię pokrojone w plastry pieczarki i smażymy aż będą rumiane. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i studzimy. 

  • maszynka 2.

    Doprawianie masy: Wystudzoną soczewicę, ugotowaną marchew i pietruszkę oraz przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do gładkiej masy wbijamy jedno jajko i wsypujemy mielone siemię lniane oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem.

  • keksówka 3.

    Pieczenie pasztetu z soczewicy: Masę na pasztet przekładamy do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Porady

  • Czy pasztet z soczewicy można zamrozić? Jak najbardziej! Wystarczy wystudzić go po upieczeniu i szczelnie zapakować, na przykład do woreczka strunowego lub pojemnika. Zwykle mrozi się go w kawałku, jednak dobrym pomysłem jest pokrojenie go wcześniej w plasterki, dzięki czemu potem możemy odmrozić niewielką porcję na jeden raz.
  • Nie wszyscy wiedzą, że czerwona soczewica jest po prostu brązową soczewicą, pozbawioną łupinki.
  • Soczewicy nie należy solić na początku gotowania, a dopiero pod koniec. Jeśli zrobimy to wcześniej, ziarna będą zbyt twarde. Zbyt wczesne solenie sprawi też, że soczewica utraci podczas gotowania cenne białko. Najlepiej więc posolić ją dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.

Notka redakcyjna

Rodzaje soczewicy

W sklepach i na straganach spotkamy wiele rodzajów soczewicy. Który z nich wybrać? To zależy, co planujemy gotować. Czerwona i żółta soczewica gotują się najszybciej i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Szybko jednak się rozgotowują, dlatego najlepiej sprawdzą się z zupach i gęstych gulaszach czy potrawkach. Z kolei zielona, brązowa i czarna soczewica są twardszymi gatunkami i wymagają moczenia przed gotowaniem. Podczas obróbki zachowują większą jędrność, dlatego dobrze wyglądają w sałatkach. Sprawdzą się też do kotletów czy wege burgerów.  

Jak ugotować soczewicę?

Każdy z rodzajów soczewicy gotuje się nieco inaczej, dlatego przed rozpoczęciem gotowania, należy zapoznać się ze specyfiką danego gatunku. Jeśli chcemy przygotować szybkie danie, najszybszą opcją będzie soczewica czerwona i żółta. Nie wymagają one wcześniejszego moczenia, a samo ich gotowanie trwa około 12-15 minut. Zielona soczewica wymaga już płukania, a czas gotowania wydłuża się aż dwukrotnie, gdyż potrzebuje ona około 30 minut. Brązowa i czarna soczewica muszą być uprzednio moczone przez około 30 minut- 60 minut, a następnie gotowane przez kolejną godzinę.

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Pasztet z soczewicy to jedno z najpyszniejszych dań, jakie możemy wyczarować na bazie soczewicy. Przygotowuje się go łatwo i szybko, a dodatkowo można dodać do niego wszystkie ulubione dodatki, przyprawy i zioła, tworząc setki kompozycji smakowych. Podstawowy przepis na pasztet z soczewicy to ugotowane ziarna, podsmażona cebulką, jajko, bułka tarta i przyprawy. Taką bazową wersję można wzbogacić dodatkiem innych warzyw np. pieczarek, szpinaku, marchewki czy cukinii. Warto przetestować też pasztet z dodatkiem oliwek, suszonych pomidorów lub kaparów. Pyszną wersją jest również pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej.

Ile piec pasztet z soczewicy?

Tak przygotowaną masę blendujemy na gładko lub przepuszczamy przez maszynkę, a następnie wkładamy do foremki i pieczemy przez około 40-60 minut (w zależności od wielkości blaszki oraz ustawień konkretnego piekarnika) w 180 stopniach. Po upieczeniu, warto odstawić pasztet do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem kroić. W przeciwnym wypadku nasz wypiek może się trochę rozpadać.

Co zrobić z soczewicy?

Soczewica to baza do wielu pysznych dań. Co można z niej wyczarować? Najpopularniejszym przepisem, jaki spotkamy w książkach kucharskich i w sieci, jest zupa z soczewicy. Możemy ją przygotować na dwa sposoby, zachowując soczewicą w całości lub blendując na gładki krem. Znaną i lubianą zupą jest również hinduski dahl. Kolejny pomysł to wszelkiego rodzaju pulpety i kotlety z soczewicyPysznymi przepisami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, są też rozgrzewające gulasze i potrawki, na przykład curry z soczewicy na mleczku kokosowym. Tym, którzy wolą lżejsze przepisy z pewnością przypadnie do gustu sałatka z soczewicy, natomiast fanów włoskiej kuchni zachwyci lasagne z soczewicą oraz wegetariańskie spaghetti bolognese z sosem na bazie soczewicy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy