Pasztet z soczewicy to przepis, który szybko pokochali wszyscy, nie tylko wegetarianie. To świetna propozycja na wielkanocny stół, z powodzeniem może zastąpić mięsny odpowiednik. Idealnie sprawdza się w wersji na ciepło, jak i na zimno, jako sycący dodatek na kanapki lub przystawka. Jak upiec go, by był wyrazisty, aromatyczny i o odpowiedniej konsystencji? To proste, sprawdźcie naszą sprawdzoną recepturę na pasztet z soczewicy zielonej.
istock
(średnia 4.44 z 154 głosów)
Soczewica: zalewamy ją wodą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy do gotowania na około 15-20 minut, aż stanie się miękka. Następnie odcedzamy ją i odstawiamy do przestudzenia.
Marchew: obieramy, myjemy je. Gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie, ok. 10-15 minut.
Cebula i czosnek: obieramy z łupin, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju.
Mielenie: wystudzoną soczewicę, ugotowaną marchew i zeszkloną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy na gładką masę.
Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Doprawianie masy: do gładkiej masy wbijamy jedno jajko i wsypujemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Pieczenie: masę na pasztet przekładamy do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet z soczewicy pieczemy przez około 50-60 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Porady
- Czy pasztet z soczewicy można zamrozić? Jak najbardziej! Wystarczy wystudzić go po upieczeniu i szczelnie zapakować, na przykład do woreczka strunowego lub pojemnika. Zwykle mrozi się go w kawałku, jednak dobrym pomysłem jest pokrojenie go wcześniej w plasterki, dzięki czemu potem możemy odmrozić niewielką porcję na jeden raz.
- Nie wszyscy wiedzą, że czerwona soczewica jest po prostu brązową soczewicą, pozbawioną łupinki, dlatego bez problemu możemy używać każdego jej rodzaju. Trzeba, jednak zwrócić uwagę na czas gotowania, bo czerwona wymaga zdecydowanie krótszej obróbki termicznej.
- Soczewicy nie należy solić na początku gotowania, a dopiero pod koniec. Jeśli zrobimy to wcześniej, ziarna będą twarde. Zbyt wczesne solenie sprawi też, że utraci ona podczas gotowania cenne białko. Najlepiej posolić ją dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.
Pasztet z soczewicy to jedno z najpyszniejszych dań, jakie możemy zrobić na bazie soczewicy. Przygotowuje się go łatwo i szybko, a dodatkowo można dodać do niego wszystkie ulubione dodatki, przyprawy i zioła, tworząc setki kompozycji smakowych. Podstawowy przepis na pasztet z soczewicy to ugotowane ziarna, podsmażona cebulka, marchew, jajko, bułka tarta i przyprawy. Można go jednak robić w wielu wariantach smakowych, dodając do niego:
W sklepach i na straganach spotkamy wiele rodzajów soczewicy. Który z nich wybrać? To zależy, co planujemy gotować.
Każdy z rodzajów soczewicy gotuje się nieco inaczej, dlatego przed rozpoczęciem obróbki termicznej, należy zapoznać się ze specyfiką danego gatunku.
Soczewica to baza do wielu pysznych dań. Co można z niej wyczarować? Najpopularniejszym przepisem, jaki spotkamy w książkach kucharskich i w sieci, jest zupa z soczewicy. Możemy ją przygotować na dwa sposoby, zachowując soczewicę w całości lub blendując na gładki krem. Znaną i lubianą zupą jest również hinduski dahl. Kolejny pomysł to wszelkiego rodzaju pulpety i kotlety z soczewicy. Pysznymi przepisami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, są też rozgrzewające gulasze i potrawki, na przykład curry z soczewicy na mleczku kokosowym. Tym, którzy wolą lżejsze dania z pewnością przypadnie do gustu sałatka z soczewicy, natomiast fanów włoskiej kuchni zachwyci lasagne z soczewicą oraz wegetariańskie spaghetti bolognese z sosem na bazie soczewicy.
Komentarze