REKLAMA

Wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami i kolendrą

Wegański pasztet z soczewicy czerwonej i zielonej z pieczarkami. Kremowa pasta do kanapek z dodatkiem kolendry, wędzonej papryki i mielonego lnu.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.47 z 147 głosów)


Składniki:

  • 300 g soczewicy (np. zielonej i czerwonej)
    150 g pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek oliwy
    2 łyżki mielonego lnu
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    garść kolendry
    czarny pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Soczewicę dokładnie płuczemy

  • zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym. Jeśli używamy dwóch rodzajów
  • np. zielonej i czerwonej
  • pamiętajmy
  • że czas ich gotowania jest różny i najlepiej ugotować je osobno. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na łyżce oliwy. Dodajemy czosnek
  • liść laurowy i ziele angielskie. Po podsmażeniu
  • przyprawy wyrzucamy. Pieczarki myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na łyżce oliwy. Do miski przekładamy odcedzoną soczewicę
  • dodajemy cebulę z czosnkiem
  • pozostałą oliwę i mielony len. Doprawiamy sosem sojowym
  • majerankiem
  • pieprzem i wędzoną papryką. Blendujemy na gładki krem. Łączymy z pieczarkami i częścią posiekanej kolendry. Przekładamy do podłużnej formy lub mniejszych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez. Ok 30 minut. Podajemy po przestudzeniu ze świeżą kolendrą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy