102 przepisów
Rzodkiewka to warzywo znane już od wieków. Stosowali je już starożytni Grecy i Rzymianie w celu poprawy swojej kondycji fizycznej i psychicznej. Rzodkiewka jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę A, C oraz B. Rzodkiewka bogata jest również w potas, cynk, fosfor, żelazo i siarkę. Wysoka zawartość potasu sprawia, że warzywa te, polecane są osobom walczącym z nadciśnieniem. Potas występujący w rzodkiewce wykazuje również działanie polegające na uwrażliwianiu tkanek na działanie insuliny, dlatego też rzodkiewki są istotnym produktem w diecie osób chorych na insulinooporność. Rzodkiewka jest również bogata w witaminę C, która chroni nasz organizm przed zachorowaniem na grypę lub przeziębienie, zwłaszcza w zimę. Jest ona również polecana osobom, które pragną wzmocnić swoją odporność. Rzodkiewka sprawdzi się też w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ma ona również pozytywny wpływ na pracę wątroby, wykazuje działanie żółciopędne. Rzodkiewka polecana jest osobom, które cierpią na problemy z łaknieniem lub dolegliwości ze strony jelit, a także zgagę i niestrawność. Jednak to jeszcze nie koniec zdrowotnych właściwości rzodkiewek. Kolejną z nich jest działanie wspierające układ oddechowy. Rzodkiewka działa wykrztuśnie, dlatego warto ją włączyć do swojej diety podczas walki z męczącym kaszlem. Jest ona również polecana osobom zmagającym się z astmą. Rzodkiewka dzięki zawartości siarki ma również dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, dlatego powinna na stałe znaleźć się w diecie osób zmagających się z wypadającymi włosami, lub łamliwymi paznokciami. Soki z czarnej rzodkwi, a także przyrządzane z niej toniki, znalazły swoje zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki swoim leczniczym właściwością wykorzystywane są np. do walki z łupieżem bądź do pielęgnacji cery.
Rzodkiewka jest jednym z warzyw, które może pochwalić się jedną z najniższych wartości kalorycznych. Jedna rzodkiewka (ok. 20 g) ma jedynie 3 kalorie! Jest to więc idealne warzywo dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. To małe warzywo może się świetnie sprawdzić jako niskokaloryczna smaczna przekąska.
Rzodkiewka to warzywo, które wiele osób wykorzystuje np. jako dodatek do twarogu, lub kanapki. Jednak sprawdzi się ona również w wielu innych daniach. Jednym z najbardziej powszechnych sposobów na wykorzystanie rzodkiewki jest dodanie jej do sałatki. Taka kompozycja stworzy wspaniały wiosenny duet np. z mięsnym obiadem. Rzodkiewkę można też gotować lub dusić i następnie podawać z sosem. W takiej wersji sprawdzi się jako lekka przekąska przed głównym posiłkiem. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rzodkiewkę można stosować również jako dodatek do zupy. Razem z bulionem oraz dodatkiem pora, cebuli, śmietany i ulubionych przypraw, stworzy pyszną zupę krem. Młode rzodkiewki można jeść wraz z ich listkami, które podobnie jak same warzywa, bogate są w liczne witaminy i minerały.
Rzodkiewka powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzą się tu dolne szuflady lodówki, ponieważ panuje w nich najniższa temperatura. Rzodkiewkę można przechowywać tam przez mniej więcej 5-7 dni. Dobrym sposobem jest owinięcie rzodkiewki np. mokrym ręcznikiem, a także usunięcie jej liści. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością naszych warzyw!
Rzodkiewki, mimo że są pełne witamin i minerałów, nie są odpowiednim warzywem dla wszystkich. Unikać powinny ich osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami, a także zespołem jelita wrażliwego. Rzodkiewki powinny być też spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby chore na kamicę nerkową.
Wraz z rozpoczęciem wiosny, na targach z warzywami możemy spotkać coraz więcej rzodkiewek. Jednak niektóre z nich nie są odpowiednie dla naszego zdrowia. Przed wyborem tych warzyw powinniśmy się upewnić, czy nie zawierają one azotanów- szkodliwych związków chemicznych znajdujących się w nawozach. Zdrowa rzodkiewka nie może mieć żółtych liści, a także nie powinna być zbyt duża. Po powrocie z zakupów warzywa należy dokładnie umyć, zanim się ją spożyje.
Rzodkiewka to warzywo, które wspaniale nadaje się do zasadzenia w naszym domowym ogródku lub na balkonie. Ważne, by pamiętać, że potrzebuje ona sporej ilości słońca. Na podłoże, najlepiej sprawdzi się przepuszczalna, piaszczysta ziemia. Zasianą rzodkiewkę należy podlewać mniej więcej co 2 dni, a na gotowe do zbioru warzywa trzeba poczekać nieco ponad miesiąc.