Muffinki jajeczne

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffinki jajeczne to idealne urozmaicenie śniadania. Doskonale sprawdzą zwłaszcza w dniu wolnym, np. w niedzielę, gdy leniwie możemy rozkoszować się smakołykami. Są alternatywą do tradycyjnej jajecznicy czy też jajek sadzonych, omleta. Muffinki jajeczne fit przygotujemy ze szpinakiem, papryką, pomidorkami koktajlowymi oraz oczywiście jajkami. Zapakowane do pudełka świetnie sprawdzą się w szkole czy pracy. Zapraszamy do przygotowania z nami tego wyjątkowo smacznego dania.

Składniki:

  • jajka  14 szt.

  • szpinak  70 g

  • czerwona papryka  70 g

  • pomidorki koktajlowe  100 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • masło  15 g

Muffinki jajeczne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzanie piekarnika: nagrzewamy go do 170°C.

  • Krok 2:

    Jajka: rozbijamy, dodajemy do miski, wsypujemy sól i pieprz.   

  • Krok 3:

    Szpinak baby: myjemy, osuszamy, możemy pokroić go na mniejsze kawałki.

  • Krok 4:

    Czosnek: obieramy i kroimy w bardzo kostkę drobną, dodajemy do jajek.

  • Krok 5:

    Papryka: usuwamy gniazdo nasienne, a warzywo kroimy w kostkę.

  • Krok 6:

    Pomidorki koktajlowe: myjemy, osuszmy i przekrawamy na połówki.

  • Krok 7:

    Przygotowywanie muffinek: wgłębienia do muffinek smarujemy masłem, na dno każdej z nich wykładamy szpinak, następnie paprykę i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy pomidory koktajlowe. 

  • Krok 8:

    Pieczenie muffinek jajecznych: blaszkę wkładamy do piekarnika o jedna półkę niżej niż środkowa. Pieczemy 15-20 minut.

Porady

  • Muffinki jajeczne z warzywami po upieczeniu opadają i jest to naturalny proces.
  • Tuż po upieczeniu możemy posypać je startym żółtym serem, np. parmezanem, cheddarem lub innym o wyrazistym smaku.
  • Przed włożeniem blaszki do piekarnika muffinki możemy posypać pokrojoną fetą i tak je zapiec.
  • Foremki do mufinek zamiast smarować masłem możemy wyłożyć je papilotkami.
  • Nasze muffinki mogą być bazą do wielu innych propozycji. Możemy dodać do nich np. pokrojoną szynkę, upieczonego kurczaka, łososia. Warzywa: kukurydzę, groszek konserwowy, szczypiorek itp.
  • Przygotowując danie możemy spróbować dodać różnych ziół, które wzbogacą aromat potrawy i za każdym razem inaczej smakować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne