Muffinki jajeczne

Muffinki jajeczne to idealne urozmaicenie śniadania. Doskonale sprawdzą zwłaszcza w dniu wolnym, np. w niedzielę, gdy leniwie możemy rozkoszować się smakołykami. Są alternatywą do tradycyjnej jajecznicy czy też jajek sadzonych, omleta. Muffinki jajeczne fit przygotujemy ze szpinakiem, papryką, pomidorkami koktajlowymi oraz oczywiście jajkami. Zapakowane do pudełka świetnie sprawdzą się w szkole czy pracy. Zapraszamy do przygotowania z nami tego wyjątkowo smacznego dania.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

potrawy z jajek

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Muffinki jajeczne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozgrzanie piekarnika: nagrzewamy go do 170°C.

  • 2.

    Jajka: rozbijamy, dodajemy do miski, wsypujemy sól i pieprz.   

  • 3.

    Szpinak baby: myjemy, osuszamy, możemy pokroić go na mniejsze kawałki.

  • 4.

    Czosnek: obieramy i kroimy w bardzo kostkę drobną, dodajemy do jajek.

  • 5.

    Papryka: usuwamy gniazdo nasienne, a warzywo kroimy w kostkę.

  • 6.

    Pomidorki koktajlowe: myjemy, osuszmy i przekrawamy na połówki.

  • 7.

    Przygotowywanie muffinek: wgłębienia do muffinek smarujemy masłem, na dno każdej z nich wykładamy szpinak, następnie paprykę i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy pomidory koktajlowe. 

  • 8.

    Pieczenie muffinek jajecznych: blaszkę wkładamy do piekarnika o jedna półkę niżej niż środkowa. Pieczemy 15-20 minut.

Porady

  • Muffinki jajeczne z warzywami po upieczeniu opadają i jest to naturalny proces.
  • Tuż po upieczeniu możemy posypać je startym żółtym serem, np. parmezanem, cheddarem lub innym o wyrazistym smaku.
  • Przed włożeniem blaszki do piekarnika muffinki możemy posypać pokrojoną fetą i tak je zapiec.
  • Foremki do mufinek zamiast smarować masłem możemy wyłożyć je papilotkami.
  • Nasze muffinki mogą być bazą do wielu innych propozycji. Możemy dodać do nich np. pokrojoną szynkę, upieczonego kurczaka, łososia. Warzywa: kukurydzę, groszek konserwowy, szczypiorek itp.
  • Przygotowując danie możemy spróbować dodać różnych ziół, które wzbogacą aromat potrawy i za każdym razem inaczej smakować.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy