Składniki

Szpinak lubi towarzystwo uprażonego boczku, wędzonego łososia - np. w roladzie szpinakowej, skorki cytrynowej, krewetek, grzybów. Szpinak z takimi dodatkami to świetne nadzienie do ciasta francuskiego lub ciasta filo.

Szpinak - rodzaje

Najdelikatniejszy z dostępnych na polskim rynku szpinaków jest paczkowany tzw. szpinak baby. Najczęściej używany do sałatek. Jego małe listeczki można podać do makarony, ale warto pamiętać, że szpinak w trakcie obróbki termicznej mocno się kurczy, więc należy liczyć po 300-350 gramów szpinaku na osobę, choć to w paczce ogromna ilość liści. 

Szpinak - propozycje podania

Szpinak możemy podać klasycznie - duszony na oliwie, szpinak z czosnkiem, a także jako dodatek do steku z balsamico i grubą sola. Szpinak wzbogacony o ouzo, czyli anyżkowy alkohol, można podać do ryb, makaronów i ziemniaków.

Polecane przepisy