Kapary - przepisy i właściwości

Sposobów wykorzystania tej rośliny jest wiele. Kapary mogą posłużyć jako przyprawa, dodatek do sałatek czy po prostu zwykła przekąska. Przekonajcie się sami, a niebawem ruszycie na zakupy, by kupić kapary! 

Jak smakują kapary?

Zapewne zadajecie sobie te pytanie przed ich zakupem. Kapary mają bardzo wyrazisty i głęboki smak. Już ich niewielka ilość nadaje potrawie innego, niecodziennego smaku. Ze względu na podobieństwo pochodzenia i wyglądu, może się wydawać, że kapary smakują tak, jak oliwki. Jednak smak kapar różni się od smaku oliwek. Kapary są pikantne, słone i jednocześnie kwaśne. Zazwyczaj są marynowane w occie i w takiej też postaci je kupimy. Wyjątkiem jest podróż do kraju, w którym rosną. Tam kapary bez problemu kupimy pod różną postacią. 

Kapary - zastosowanie 

Z czym jeść kapary? Jak przygotować kapary? Po krótkim zapoznaniu się z tą rośliną zapewne to są kolejne pytania, z którymi się zmagacie. Pierwszym pomysłem na wykorzystanie kapar to dodatek do ciepłych dań, tj. tagliatelle z łososiem i kaparami - smakuje obłędnie. Idealne dla fanów łososia! Kolejny pomysł to kapary w sałatce, w której będą traktowane jako jeden ze składników, nie jako przyprawa, jak we wcześniejszym pomyśle. Dlatego koniecznie zobacz przepis na sałatkę z orkiszu papryką i ogórkiem! Oprócz tego kapary to świetna przekąska na imprezę. Idealnie komponuje się na desce serów. Możemy kaparami zastąpić oliwki i zaskoczyć naszych gości niecodzienną przystawką.

Kapary w zalewie 

W sklepach najczęściej możemy spotkać kapary w zalewie. Tak naprawdę, jeśli chcemy kupić kapary pod inną postacią, musimy wybrać się do kraju, w którym rosną. Można wyróżnić trzy główne sposoby marynowania tych roślin: kapary w zalewie octowej, kapary marynowane w oleju i kapary w zalewie solnej. Mimo możliwości wyboru, tak naprawdę najbardziej popularne są kapary w zalewie octowej. Taką zalewę możemy zrobić sami w domu. Niezbędne są jednak do tego nieprzetworzone, świeże kapary, które niestety ciężko jest dostać w naszym kraju. Kapary w zalewie octowej są przepyszne! Dlatego posmakują każdemu, a na pewno fanom kuchni śródziemnomorskiej. 

Jak widać powyżej, pomysłów na wykorzystanie kaparów jest mnóstwo. Kapary są wyjątkowe i pełne możliwości. Nadadzą niepowtarzalny smak naszym potrawom, będą idealnym składnikiem wielu sałatek, a same również bardzo dobrze smakują. Dlatego ruszajcie do sklepów, wrzućcie do koszyków swoje ulubione produkty i oczywiście wyjątkowe kapary!

Polecane przepisy