Składniki

W naszych sklepach można kupić łososia bałtyckiego, łososia pacyficznego a także łososia norweskiego. Dostępny jest w formie świeżej, mrożonej, wędzonej, a także jako konserwa. Dania z łososia są coraz bardziej popularne. Ta ryba sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno, może być daniem głównym, przystawką, składnikiem sałatki lub farszu, można z niego przyrządzić pastę na kanapkę, czy dodać do makaronu.

Ciekawym pomysłem na świąteczny stół, albo okolicznościową imprezę może być mortadela z łososia, faszerowane jajka z łososiem albo rolada z łososiem. Jest to też jedna z ryb, które mogą być składnikiem sushi. Wiele osób zastanawia się jaki łosoś do sushi będzie najlepszy. Oczywiście wiele zależy od naszej inwencji i upodobań, ale według niektórych jedynie łosoś oceaniczny jest właściwy dla tej potrawy.

Łosoś: wartości odżywcze

Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich, co niewątpliwie jest jego zaletą. To bardzo dobre źródło białka i aminokwasów. Przede wszystkim jednak dostarcza on cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które mają swój udział w zapobieganiu zawałom serca, działają antynowotworowo, poprawiają krążenie i działają przeciwzapalnie. Dodatkowo łosoś jest rybą bogatą w witaminę D, która wzmacnia kości, a także w witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz cenne minerały takie jak jod, selen i żelazo. Po łososia powinny sięgać osoby z chorą tarczycą, sercem i układem krwionośnym. Polecany jest również cukrzykom.

Łosoś: czy jest zdrowy?

Wiele osób zastanawia się czy łosoś jest zdrowy. Jego zwolennicy uważają go za jedną z najzdrowszych ryb i podkreślają liczne wartości odżywcze i cenne dla zdrowia składniki, jakie można znaleźć w łososiu. Przeciwnicy ostrzegają przed zanieczyszczeniami i szkodliwą rtęcią, które ta ryba może w sobie kumulować. Prawda jest taka, że wiele zależy od tego w jakim środowisku łosoś żyje, a jeśli pochodzi z hodowli, ma też spore znaczenie jaką paszą był karmiony. Najłatwiej dostępny i najtańszy łosoś norweski, swój głęboki kolor często zawdzięcza właśnie sztucznym paszom. Nie jest to najzdrowsza opcja. Wybierając łososia warto czytać etykiety i nie sugerować się jedynie najniższą ceną. Najwięcej wartościowych składników znajduje się w dziko żyjącym łososiu pacyficznym. Wszystkie rodzaje łososia mogą zawierać zanieczyszczenia, jednak ich ilości są znikome i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a ryby trafiające do sklepów są pod tym kątem szczegółowo badane.

Łosoś: pomysły na obiad

Łosoś daje wiele możliwości wyczarowania pysznego obiadu w krótkim czasie. Najprostszy do przyrządzenia jest pieczony łosoś, który może być podany saute lub z dodatkiem różnych warzyw i przypraw. Doskonałym i nieskomplikowanym daniem jest również łosoś w cieście francuskim. Można też usmażyć go na patelni w panierce lub w cieście. Łososia, zarówno podduszonego, jak i wędzonego można potraktować jako farsz dodając do niego np. mascarpone lub fetę i przygotować naleśniki nadziewane łososiem, które mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oryginalnym pomysłem jest jagouleh z łososiem. Jest to sycące danie na bazie kaszy jaglanej, nawiązujące do kuchni marokańskiej. Poza tym kawałki łososia można z powodzeniem dodawać do takich dań jak zapiekanki, risotto czy makarony w różnych wydaniach.

Łosoś: z czym podać?

Upieczony lub uduszony filet z łososia jako danie obiadowe może być podawany z puree ziemniaczanym lub ugotowanym na sypko ryżem. Świetnym uzupełnieniem takiego zestawu będą brokuły. Wybornie smakuje też łososiowy filet polany sosem. Najlepiej komponują się z nim delikatne, jasne sosy na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego. Dobrym pomysłem będą też sosy serowe, do których można dodać zarówno łagodne sery, jak i te ostrzejsze, jak np. z niebieską pleśnią. Nieco lżejszą wersją, np. na wykwintną kolację lub lunch, może być grillowany łosoś podany z lekką sałatką. Doskonałym uzupełnieniem takiego posiłku będzie kieliszek wina. Jakie wino do łososia? Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, do ryb podaje się białe, wytrawne lub półwytrawne wina. Jako, że łosoś jest tłustą i bardzo wyrazistą w smaku rybą, idealne będą nieco cięższe, beczkowe wina.

Jak przyprawić łososia?

Dobry łosoś nie wymaga intensywnych przypraw. Filet posypany jedynie solą i pieprzem, a po usmażeniu, upieczeniu czy uduszeniu skropiony sokiem z cytryny, będzie zachwycać swoim głębokim, naturalnym smakiem. Oczywiście można też iść o krok dalej i znaleźć przepis na łososia, w którym ryba będzie przyprawiona intensywniej. Do przypraw, które idealnie komponują się z łososiem i podkreślają jego smak, należy rozmaryn, estragon, koperek, natka pietruszki oraz czosnek. Orientalnego smaku łososiowi nada odrobina kolendry, imbir albo sok z limonki.

Polecane przepisy