Minikanapeczki z bagietki

Minikanapeczki z bagietki rewelacyjnie sprawdzą się w roli przekąski na domówce. Ich podstawą jest świeża bagietka i kremowy serek – dodatki możecie wybrać dowolne. Warto jednak postawić na różnorodność, aby wpasować się w gusta zarówno mięsożernych, jak i roślinożernych gości. Zobaczcie, jakie są nasze propozycje na kolorowe minikanapki z bagietki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 183 głosów)

Minikanapeczki z bagietki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Bagietki: kroimy je pod skosem w niewielki kromki.

  • 2.

    Serek: smarujemy nim każdą kromkę i układamy na deskach lub talerzach.

  • 3.

    Pieczarki: myjemy je i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Gdy są już gotowe, przekładamy do ostygnięcia.

  • 4.

    Dodatki: ogórek kroimy w długie plastry, szynkę – w cienkie plasterki, a wędzonego łososia – na kawałki. Obieramy cebulę z łupin i kroimy ją w pióra. Myjemy pomidorki koktajlowe i kroimy na plasterki. Oliwki odsączamy z wody i również kroimy – w tym przypadku na małe kółeczka.

  • 5.

    Składanie kanapek: gdy mamy gotowe już wszystkie dodatki, układamy je wg uznania. Świeży ogórek wystarczy położyć na twarożku, tak samo smażone pieczarki czy kawałek marynowanego śledzia. Wędzonego łososia lub szynkę możemy ułożyć na liściach szpinaku. Na wierzchu wystarczy umieścić oliwkę, pomidorki czy czerwoną cebulę.

  • 6.

    Dekoracja: minikanapeczki z bagietki wyglądają świeżo i atrakcyjnie z dodatkiem posiekanego szczypiorku lub kiełków zielonego groszku. Całość posypujemy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Porady

  • Nie przesadzajcie z ilością składników na jednej kanapce. Porcja ma wyglądać świeżo i kolorowo, ale ma być również praktyczną przekąską na imprezie. Jeśli składników będzie zbyt dużo, mogą one spadać z kanapki.
  • Podzielcie kanapki na mięsne i wegetariańskie, aby goście łatwo zorientowali się, po które minikanapki mogą sięgnąć.
  • Zadbajcie o świeże składniki i przygotujcie minikanapki na ostatnią chwilę przed imprezą – będą apetycznie wyglądać znaczniej dłużej.
  • Jeżeli macie taką możliwość, dobrze jest zostawić część składników na później. Wtedy w trakcie przyjęcia będziecie mogli szybko zrobić kolejną porcję.
  • Spodziewacie się na przyjęciu gości na diecie wegańskiej – zróbcie kilka kanapek bez twarożku. Możecie go zastąpić, np. hummusem z suszonymi pomidorami lub hummusem z dyni.

Notka redakcyjna

Minikanapeczki z bagietki – wersja wegańska

Poniżej lista wartościowych składników do wegańskich minikanapeczek z bagietki:

  • tempeh – to wegański nabiał, wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Jest podobny w smaku do tofu, które produkowane jest z mleka sojowego. Tempeh jednak – jako produkt powstały w wyniku fermentacji – jest zdrowszy dla naszych jelit, 
  • smalec z fasoli – jesteśmy przekonani, że posmakuje nie tylko weganom. Do pasty z białej fasoli należy dodać drobno posiekaną cebulkę i smażonego jabłko. Jako wegańskie skwarki świetnie sprawdzają się prażone pestki słonecznika, 
  • pasta z ciecierzycy – to nie musi być hummus. Tym razem cieciorka zmieszana jest z jabłkiem i wędzona śliwką,
  • masło z orzechów nerkowca – wystarczy zblendować orzechy, aby powstało kremowe masło, którym można posmarować bagietki, 
  • chlebowiec – wystarczy go zamarynować i przesmażyć. Następnie poszarpany na paski chlebowiec układamy na dowolną wegańską pastę.

Minikanapki z bagietką własnego wypieku

Wybierając bagietki do minikanapek, postawmy na świeże wypieki. To zdecydowanie jednodniowe pieczywo, więc trzeba je kupić tego samego dnia rano. Francuskie bagietki można także upiec samodzielnie w domu – wtedy będziecie mieć pewność, że powstały z jakościowych składników.

Minikanapki na imprezę możecie przygotować także na innym dowolnym pieczywie. Warto jednak zadbać o to, aby można je było pokroić na małe kromki – w sam raz na 2–3 kęsy. Wygodnym pomysłem są małe kanapeczki na sucharkach, krakersach czy waflach ryżowych, które mogą dłużej postać.

Minikanapeczki z owocami

Zarówno do serów, jak i wędlin na minikanapkach świetnie pasują owoce. Poniżej nasze propozycje:

  • minikanapki z bagietką, szynką i melonem – bagietkę smarujemy twarożkiem, na to kładziemy plasterek szynki i kawałek melona,
  • minikanapki z serem lazur i gruszką – kawałek sera pleśniowego kładziemy bezpośrednio na bagietce lub na listkach szpinaku. Na wierzch kładziemy plasterek gruszki w syropie (mogą też być świeże), 
  • owoce na kremowym serku – na bagietki posmarowane serkiem naturalnym możecie położyć pokrojone w plasterki truskawki, brzoskwinie czy maliny w całości,
  • kanapki z kozim serem i figami – świeże figi wystarczy umyć i pokroić w ćwiartki lub plasterki. Bagietki smarujemy twarożkiem z koziego mleka, na wierzch kładziemy figi. Całość delikatnie polewamy miodem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy