Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem to pyszna przystawka, doskonałe danie na świąteczny stół, przyjęcie urodzinowe lub rodzinne spotkanie. Na pewno zrobi wrażenie na gościach. Rolada szpinakowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie licząc "leżakowania" w lodówce, jej przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny. Rolada szpinakowa z naszym przepisem na pewno się uda!

dodany przez: Kulinarna Hania

Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.91 z 359 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szpinak 1. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (dwa ząbki do szpinaku, cztery ząbki do kremowego serka). Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szpinak razem z czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotowy szpinak odsączamy na sitku i studzimy.
  • bialka-ubijanie 2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku, a białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę ostrożnie dodajemy do szpinaku, wsypujemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  • wedzony-losos 3. Przestygnięty placek smarujemy kremowym serkiem wymieszanym z posiekanym czosnkiem i na to układamy plasterki łososia tak, aby pokrył całość placka. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki. Rolada szpinakowa powinna leżeć w lodówce kilka godzin. Roladę podajemy pokrojoną w plasterki.

Porady

  • W przepisie podano 450 g mrożonego szpinaku. Możesz użyć także świeżego szpinaku, jednak może się okazać, że potrzeba go będzie więcej, gdyż traci on dużo objętości podczas obróbki termicznej.

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić roladę szpinakową?

Rolada szpinakowa to bardzo efektowna i wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie wypadnie podczas każdego przyjęcia. Jak zrobić roladę szpinakową? Najpierw musimy poddusić szpinak z czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie należy szpinak odsączyć na sitku (zwłaszcza, jeśli korzystamy z mrożonego - zawiera więcej wody) i chwilę przestudzić. Następnie żółtka mieszamy ze szpinakiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę i szpinak łączymy, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto na roladę szpinakową wylewamy na blachę i pieczemy kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Gdy ciasto już przestygnie, smarujemy je serkiem i wykładamy łososia. Roladę ściśle zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Rolada szpinakowa - co zamiast łososia?

Szpinak, kremowy serek i łosoś to bardzo trafne połączenie. Jednak rolada szpinakowa będzie pyszna także w innych konfiguracjach. Zamiast łososia możemy użyć innej ryby, np. wędzonej makreli czy dorsza lub paluszków krabowych. Delikatne mięso z piersi kurczaka bądź indyka także będzie się dobrze komponować. Rolada szpinakowa może być przygotowana również w wersji wegetariańskiej. Wtedy zamiast łososia dodajemy do środka np. suszone pomidory, usmażone boczniaki bądź pieczarki.

Wypróbuj także przepis na przepyszny tort szpinakowy z kremem waniliowym!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy