Rolada szpinakowa z łososiem bazuje na lekkim cieście, kremowym serku i dobrej jakości wędzonej rybie. To pyszna przystawka, doskonałe danie na świąteczny stół, przyjęcie urodzinowe lub rodzinne spotkanie. Na pewno zrobi wrażenie na gościach. Robi się ją bardzo prosto. Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut, ale trzeba doliczyć czas leżenia w lodówce. Rolada szpinakowa z naszym przepisem na pewno się uda.
Rolada ze szpinakiem i łososiem / fot. iStock
(średnia 3.88 z 376 głosów)
Szpinak: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (dwa ząbki do szpinaku, cztery ząbki do kremowego serka). Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy liście razem z czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotowy szpinak odsączamy na sitku i studzimy.
Rolada szpinakowa: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku, a białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę ostrożnie dodajemy do szpinaku, wsypujemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Rolada szpinakowa z łososiem: wystudzony placek smarujemy kremowym serkiem wymieszanym z posiekanym czosnkiem. Na to układamy plasterki łososia tak, by pokrył całe ciasto. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotową roladę podajemy pokrojoną w plastry, ok. 2-centymetrowe.
Porady
- W przepisie użyto 450 g mrożonego szpinaku. Roladę z łososiem można zrobić też ze świeżego szpinaku. Ale potrzeba go będzie więcej, gdyż traci on dużo objętości podczas obróbki termicznej.
- Rolada szpinakowa z łososiem dobrze smakuje przyrządzona zarówno z ryby wędzonej na zimno, jak i na ciepło.
- Do rolady szpinakowej z łososiem warto dodać świeży koperek (drobno pokrojony), a warstwę ryby obsypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Rolada szpinakowa z serkiem to rewelacyjna przystawka na wszelkiego rodzaju przyjęcia na stojąco. Jej zaletą jest to, że nie rozpada się i można ją przygotować dzień wcześniej.
- Jeśli chcemy przygotować roladę szpinakową na dużą blachę, to trzeba zwiększyć ilość składników. Inaczej ciasto wyjdzie zbyt cienkie i będzie się rwało w czasie rolowania.
Rolada szpinakowa z łososiem w połączeniu z kremowym serkiem to wyśmienite połączenie. Jeśli nie jesteśmy przekonani do ryby to z powodzeniem możemy przygotować tego rodzaju przekąskę z innymi składnikami. Zamiast łososia możemy użyć inną rybę, np. wędzoną makrelę, całość będzie bardziej tłusta, ale równie dobra. Mięso trzeba dokładnie oczyścić ze skóry i ości, rozdrobnione kawałki rozkładamy na cieście posmarowanym serkiem. Sprawdzi się też tutaj dorsz, dodatkowo skropiony sokiem z cytryny lub paluszki krabowe.
Do rolady możemy używać ryby wędzonej, smażonej lub upieczonej w piekarniku. Rybę pieczoną warto wcześniej zamarynować, żeby miała bardziej intensywny smak.
Inną popularną wersją tej przystawki jest rolada szpinakowa z kurczakiem. Delikatne mięso z piersi kurczaka (bądź indyka) także będzie się dobrze komponować. Mięso możemy pokroić w bardzo drobną kostkę (lub zmielić) i podsmażyć. Ciekawą propozycją będą dobrze doprawione, a następnie upieczone w całości piersi, które potem kroimy w cienkie plasterki. Odpowiedni będzie również kurczak wędzony.
Równie dobra będzie też rolada szpinakowa z szynką. Tutaj bardzo ważne jest dobranie dobrej jakości wędliny. Idealnie pasuje do tego szynka parmeńska, oczywiście bardzo cienko pokrojona. Ten wariant dobrze komponuje się z rukolą.
Rolada szpinakowa może być przygotowana także jako przystawka wegetariańska. Wtedy zamiast łososia dodajemy do środka np. suszone pomidory, usmażone boczniaki bądź pieczarki.
Komentarze