Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Pyszna przystawka, doskonałe danie na świąteczny stół, przyjęcie urodzinowe lub rodzinne spotkanie. Moja rolada szpinakowa przed podaniem została schłodzona - smakuje wtedy jeszcze lepiej.

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 3.91 z 335 głosów)

Składniki:

  • - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka masła
  • - 4 jajka
  • - dwa serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
  • - łosoś wędzony w plastrach 400g

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy.
  • Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st.
  • Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Życzę smacznego - rolada szpinakowa na pewno podbija podniebienia rodziny i gości przy stole!

Notka redakcyjna

Rolada szpinakowa może być przygotowana również w wersji wegetariańskiej - wtedy zamiast łososia dodajemy do środka np. czerwoną paprykę lub pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy