Łosos Zapiekany w Sosie Śmietanowo - Koperkowym

Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb - jest to ryba o wybornym smaku a przy tym jest bardzo zdrowa - było pyszne !

Dodany przez:

Gorącym sosem śmietanowo - koperkowym oblewamy upieczone filety łososia z ziemniakami.

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 600 g filetu z łososia
  • masło (wysmarować naczynie żaroodporne)
  • 1 kg ziemniaków (obrać / pokroić w cienkie plastry)
  • 250 g pomidorków koktajlowych (przepołowić)
  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawy: sól / pieprz
  • .
  • SOS ŚMIETANOWY
  • 250 g śmietany
  • 200 ml mleka
  • pęczek koperku (posiekać)

Przygotowanie

  1. ► SOS ŚMIETANOWY : wymieszać koperek z mlekiem i śmietaną.
  2. ► Filety z łososia pokroić na 4 kawałki, umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
  3. ► Duże naczynie żaroodporne (około 26x40 cm) natrzeć czosnkiem, a następnie natłuścić masłem. Plastry ziemniaków układać warstwami w formie, przy tym doprawiać je solą i gałką muszkatołową. Na koniec polać ziemniaki sosem śmietanowo-koperkowym, aż zostaną całkowicie przykryte. W razie potrzeby polać na nie trochę śmietany.
  4. ► Naczynie z ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 200C / Termoobieg /. Po około 35 minutach rozłożyć łososia i pomidory na ziemniakach i piec do końca.
czosnek ziemniaki śmietana mleko pomidorki filet z łososia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze