Łosoś w sosie koperkowym to propozycja na pyszny i delikatny obiad. Pieczone filety polane kremowym sosem świetnie komponują się z zielonymi warzywami, np. ze szparagami, brokułem lub fasolką. Możecie podawać je z ryżem lub ziemniakami purée. Danie jest łatwe do wykonania – rybę wstawiamy do piekarnika, robimy sos i gotowe. Poniżej znajdziecie przepis na łososia w sosie śmietanowo-koperkowym.
Stockfood
(średnia 4.41 z 175 głosów)
Przygotowanie łososia: jeśli filety są ze skórą, układamy łososia na płasko na desce (skórą do dołu) i ostrym nożem odcinamy ją od mięsa. Płuczemy łososia pod bieżącą wodą. Marynujemy w oleju ze szczyptą soli, pieprzu i łyżką soku z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą i pieczemy przez 15 min.
Sos koperkowy: podgrzewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z mąką. Następnie wlewamy ją do bulionu, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodajemy sól, dwa rodzaje pieprzu, masło i odrobinę soku z cytryny. Siekamy drobno koperek i dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy z kuchenki. Sosem polewamy łososia na 5 min przed końcem pieczenia.
Podawanie: łosoś w sosie koperkowym jest już gotowy, więc przekładamy go na talerze, polewając sosem. Można dodatkowo posypać po wierzchu świeżo posiekanym koperkiem.
Porady
- Do marynaty można dodać czosnek – świeży przeciśnięty przez praskę lub sproszkowany.
- Jeśli chcecie przyspieszyć przygotowanie obiadu, zamiast pieczenia filetów z łososia, możecie je usmażyć na patelni. Jednak z piekarnika będą miały trochę mniej kalorii. Poza tym zapiekany sos koperkowy smakuje wyśmienicie.
- Bulion warzywny do sosu można przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach. Jeśli nie macie domowego bulionu, możecie użyć gotowego ze słoika. Należy go wcześniej rozmieszać z gorącą wodą.
- Gotowy sos koperkowy możecie również podać obok lub polać nim rybę po upieczeniu.
- Warto zostawić trochę soku z cytryny lub wycisnąć więcej, aby skropić nim rybę przed podaniem. Plasterek lub cząstkę cytryny możecie także położyć na talerzu.
Najpopularniejsze w Polsce rodzaje łososia to:
Który wybrać? Decyzja nie jest łatwa. Łosoś bałtycki, który jest smaczny i zdrowy, to gatunek zagrożony wyginięciem. Łosoś norweski, czyli hodowlany, zawiera szkodliwe dioksyny ze względu na to, że jest karmiony paszą. Z całej trójki wygrywa łosoś pacyficzny, który żyje w naturalnych łowiskach. Ma on mniejszą zawartość dioksyn i metali ciężkich oraz więcej zdrowych kwasów tłuszczowych omega–3. Niestety, jego cena również jest wyższa.
Na bazie tego przepisu możecie wykonać smaczne i szybkie danie z makaronem. Wystarczy pokroić łososia w kostkę, podsmażyć na patelni, zalać sosem, a następnie połączyć z makaronem.
Z kolei przepis na sos koperkowy możecie wykorzystać także do:
Jak już wspomnieliśmy na początku, łosoś w sosie śmietanowo–koperkowym świetnie pasuje do zielonych warzyw, smażonych lub gotowanych na parze. Warzywa można także zapiekać z łososiem w piekarniku. Wtedy całość polewamy kremowym sosem.
Do ryby warto dobrać surówkę:
Inne dodatki? Łosoś w kremowym sosie koperkowym będzie smaczny nawet z samym świeżym pieczywem. Do ryby pasują także frytki, pieczone lub gotowane młode ziemniaki, ziemniaczane purée lub gotowany ryż.
Komentarze