Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem i pomidorkami prosto z piekarnika to idealny pomysł na obiad. Ryba jest delikatna, soczysta i bardzo zdrowa. Łosoś słynie z dużej ilości kwasów omega i białka. Przepis jest niezawodny! Łosoś na szpinaku jest lekko słony od sera feta i wilgotny od soku z pieczonych pomidorków cherry. Z powodzeniem można wykorzystać też inne filety ryb do tego dania. Jak zrobić łososia ze szpinakiem? Jakie wino podać do niego?

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

łosoś z piekarnika

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
483 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • łosoś surowy 1.

    Przepis na łososia ze szpinakiem zaczynamy od przygotowania ryby. Łososia należy pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem. Cytrynę wyparzyć i pokroić na cienkie plasterki. Łososia układać skórą do dołu na plasterkach cytryny. 

  • pomidorki cherry 2.

    Pomidorki cherry należy umyć i przekroić na połówki. Liście szpinaku należy opłukać, lekko osuszyć i ułożyć razem z pomidorami wokół ryby. Łosoś ze szpinakiem powinien być pieczony w głębokim naczyniu żaroodpornym.

  • feta 3.

    Na wierzch łososia ze szpinakiem dodać pokruszony ser feta. Zapiekać w 190 stopniach przez ok. 20 minut, a na ostatnie 2-3 minut można zwiększyć temperaturę do 200 stopni, aby przyrumienić ser. Gotowy łosoś ze szpinakiem najlepiej smakuje na gorąco, należy go serwować od razu po przygotowaniu.

Kalorie: 483

Porady

  • Łosoś ze szpinakiem zapiekany jest ze słonym serem feta. Należy o tym pamiętać doprawiając rybę i dodać do niej mniej soli niż zwykle.
  • Przygotowując łososia na szpinaku mrożonym warto szpinak ten rozmrozić przed zapieczeniem go razem z rybą. Szpinak mrożony najlepiej przesmażyć na patelni z oliwą lub masłem, solą i czosnkiem. Dzięki temu nadmiar wody z mrożonki będzie mógł wyparować.
  • Łosoś ze szpinakiem pieczony jest w naczyniu odpornym na wysokie temperatury, jeśli wybierzemy takie o ładnym designie, a dodatkowo praktyczne, bo np. z pokrywką albo podgrzewaczem pod spodem, możemy serwować rybę w naczyniu żaroodpornym bezpośrednio na stół.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić łososia ze szpinakiem?

Łosoś na szpinaku to świetny przepis na rybę – warto przygotować go na obiad. Filety z łososia (można wykorzystać również dzwonki) należy doprawić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na plasterkach cytryny. Po bokach ryby ułożyć liście szpinaku i pomidorki cherry. Całość posypać z wierzchu kruszonym serem feta i zapiec. Łosoś pieczony ze szpinakiem będzie mieć piękną, chrupiącą skorupkę z sera, jeśli pod koniec pieczenia podniesiemy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. 

Jak zrobić roladę ze szpinakiem i łososiem?

Innym przepisem, bardzo podobnym do łososia na szpinaku jest przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem. Jak przygotować tę pyszną przystawkę? Mrożony szpinak należy przesmażyć z odrobiną masła i czosnku. Białka jaj ubijamy i mieszamy razem z mąką, przestudzonym szpinakiem i żółtkami, aby powstało ciasto biszkoptowe. Ciasto należy upiec w piekarniku na płaskiej, prostokątnej blaszce. Wystudzone posmarować kremowym serkiem i plasterkami wędzonego łososia. Roladę zawinąć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić na kawałki. 

Jakie wino do łososia ze szpinakiem?

Od dziesiątek lat królowała zasada mówiąca, aby ryby łączyć z białymi winami. Zgodnie z nią najlepiej, aby łosoś ze szpinakiem pojawił się na stole w towarzystwie białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina, np. chardonnay, riesling lub sauvignon blanc. Dziś te zasady są trochę luźniejsze i łosoś ze szpinakiem może być połączony nawet z czerwonym winem. W rzeczywistości najważniejsze, aby zarówno ryba, jak i napój nam smakowały.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy