Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem prosto z piekarnika to pomysł na pożywny i zdrowy obiad. Ryba poławiana na Pacyfiku jest wolna od metali ciężkich. Dostarcza organizmowi dużej ilości kwasów omega–3 i białka. Szpinak w kremowym sosie z czosnkiem i szalotkami sprawia, że pieczone, rybne filety są wilgotne i soczyste. Przepis na łososia ze szpinakiem jest niezawodny i zawsze wychodzi smakowicie. Ryba w tej formie świetnie pasuje do różnych dodatków – makaronu, ziemniaków lub ryżu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

łosoś z piekarnika

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 173 głosów)

Łosoś ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Łosoś: myjemy go, suszymy i kroimy na kawałki (ok. 100 g na porcję). Filety posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z cytryny (15 ml) i odstawiamy do lodówki na 15–20 min.

  • 2.

    Cebula i czosnek: obieramy je z łupin. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy 15 g masła. Podsmażamy cebulę i czosnek przez 2–3 min.

  • 3.

    Szpinak: myjemy i suszymy na papierowym ręczniku. Przekładamy go na patelnię, chwilę smażymy (ok. 5 min), po czym dodajemy śmietanę. Mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 min.

  • 4.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Do naczynia żaroodpornego przekładamy szpinak. Kładziemy na nim filety z łososia. Na wierzch dajemy masło (15 g).

  • 5.

    Pieczenie: naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie łosoś ze szpinakiem jest gotowy i możemy go podać na talerze z kawałkami cytryny. Świetnie smakuje posypany świeżym koperkiem.

Porady

  • Możecie zrobić także łososia ze szpinakiem mrożonym. Rozmrozi się na patelni, więc podczas pieczenia ryba nie podejdzie wodą.
  • W podobny sposób możecie przygotować filety innych ryb – dorsza, mintaja czy halibuta. Jeśli są mrożone, trzeba rozmrozić je i odcisnąć nadmiar wody przed włożeniem do piekarnika.
  • W sosie śmietanowym można roztopić ser pleśniowy, np. gorgonzolę lub płatki twardego sera – parmezanu czy grana padano. Łosoś na szpinaku świetnie smakuje również z serem feta.
  • Danie pieczone jest w naczyniu żaroodpornym. Jeśli wybierzecie zestaw z podgrzewaczem, to rozwiązanie okaże się wyjątkowo praktyczne. Będziecie mogli serwować w nim rybę bezpośrednio z piekarnika na stół.

Notka redakcyjna

Łosoś ze szpinakiem – propozycje dodatków

Do pieczonego łososia ze szpinakiem pasują:

  • pomidory suszone lub koktajlowe – najlepiej wymieszać je ze szpinakiem w śmietanowym sosie już na patelni,
  • sery – gorgonzola, lazur, feta, parmezan, grana padano, mozzarella, brokuły, zielone szparagi,
  • domowa tortilla – można w nią zawinąć łososia ze szpinakiem, a następnie zarumienić np. na patelni grillowej lub w opiekaczu elektrycznym. Trzeba pokroić go na mniejsze kawałki,
  • ryż – w wersji solo, z curry lub warzywami, np. pod postacią risotto z zielonym groszkiem i brokułami.
  • purée z ziemniaków lub innych białych warzyw (np. pietruszki i ziemniaków),
  • makaron – penne, tagliatelle lub farfalle,
  • świeże zioła – nie tylko koperek, ale także pietruszka lub bazylia.

Zgrany duet – łosoś ze szpinakiem

Są takie połączenia kulinarne, które wydają się być wprost stworzone po to, aby wylądować razem na talerzu. Najlepsze przykłady to: jajka z majonezem, karmel z solą, sałata z sosem winegret i oczywiście łosoś ze szpinakiem.

Żal by było, gdyby tak dobry duet ograniczał się tylko do jednej potrawy. Łosoś ze szpinakiem to szczególnie wdzięczny zestaw, który doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w formie obiadowego dania lub przekąski na imprezę. Poniżej przykłady:

Jakie wino do łososia ze szpinakiem?

Do delikatnej ryby, takiej jak łosoś czy dorsz, doskonale pasuje wino białe wytrawne lub półwytrawne: chardonnay, riesling czy sauvignon blanc. Maślany smak rybnych filetów w śmietanowych sosie szpinakowym podkreśli musująca cava czy szampan.

Zasady wine pairing, czyli doboru wina do potraw, obecnie nie są już tak restrykcyjne jak dawniej. Jeśli wolicie wino czerwone, możecie je podać także do łososia ze szpinakiem. Cięższe wina, leżakujące w beczkach, zostawcie jednak do czerwonego mięsa i steków. Do ryby wybierajcie lżejsze odmiany pozbawione tanin, takie jak pinot noir czy lambrusco.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy