Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami z piekarnika to wyjątkowo dobrze dobrany duet. Wystarczy dodać odrobinę masła, czosnku i kilka plasterków cytryny. Nie potrzeba nic więcej, aby wydobyć pełnię smaku. Tak przygotowane danie jest pożywne i lekkie – w sam raz na szybki obiad w ciepły, wiosenny dzień. Do łososia ze szparagami możemy podać ziemniaki, ryż, świeżą sałatę lub biały sos.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

łosoś z piekarnika

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 145 głosów)

Łosoś ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Filet z łososia: kroimy na cztery porcje. Jeśli trzeba, odkrajamy skórę. Następnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • 2.

    Doprawianie: filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny.

  • 3.

    Szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki.

  • 4.

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 230°C. W naczyniu żaroodpornym układamy łososia i szparagi.

  • 5.

    Dodatki: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę, siekamy koperek, pozostałą połówkę cytryny kroimy w plasterki.

  • 6.

    Masło: mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i połową posiekanego koperku. Smarujemy nim ułożone w naczyniu szparagi i filety łososia.

  • 7.

    Pieczenie: na wierzch ryby kładziemy plasterki cytryny. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.

  • 8.

    Łosoś ze szparagami jest gotowy: przekładamy danie na talerze i posypujemy świeżym koperkiem.

Porady

  • Wybierając filety z łososia, zwróćmy uwagę na etykietę. Najzdrowszy jest łosoś dziki – bałtycki lub pacyficzny. Warto wybrać tę drugą opcję, ponieważ pierwszy gatunek jest zagrożony. Łosoś pacyficzny zawiera także najmniejszą ilość zanieczyszczeń.
  • W którym miejscu odłamać szparagi? Wystarczy chwycić łodygę z jednej strony za twardą końcówkę, a z drugiej mniej więcej pośrodku. Przy niewielkim nacisku szparag sam odłamie się w odpowiednim miejscu.
  • Do ryby z piekarnika lepsze będą zielone szparagi. Możemy dodać białe. Jednak ze względu na to, że są one bardziej delikatne niż zielone, mogą rozpaść się w trakcie pieczenia.
  • Jeśli zdecydujecie się na białe szparagi, należy dodatkowo obrać je z łyka.  
  • Pięć minut przed końcem pieczenia możemy ustawić funkcję grill (jeśli nasz piekarnik taką posiada).
  • Na koniec (po wyjęciu z piekarnika) możemy dodatkowo posypać rybę ziołowym pieprzem.
  • Łosoś ze szparagami doskonale smakuje w towarzystwie lekkich sałat podanych ze świeżą chrupiącą bagietką. Jeśli jednak chcemy, aby danie było bardziej sycące, możemy dodać purée ziemniaczane, grillowane warzywa lub ryż na sypko.

Notka redakcyjna

Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim

Zarówno łosoś, jak i szparagi, świetnie smakują polane kremowym sosem na bazie żółtek i masła. Sos holenderski przygotowujemy osobno i polewamy nim gotowe danie.

Do łososia ze szparagami sprawdzą się także inne białe sosy, takie jak:

Jeśli chcemy zapiec łososia z sosem, najlepszym wyborem będzie gęsty beszamel, który ładniej przyrumieni się pod wpływem wysokiej temperatury.

Łosoś ze szparagami z grilla

Przygotowane zgodnie z przepisem filety z łososia i zielone szparagi możemy także upiec na grillu. Układamy je na aluminiowych tackach, a następnie nacieramy masłem czosnkowym. Możemy także owinąć je w folię aluminiową – najlepiej rybę i szparagi osobno.

Łososia grillujemy przez ok. 5 min z każdej strony. Szparagi powinny być gotowe po ok. 8 min.

Łosoś ze szparagami na parze

To kolejny wariant przepisu, który jest jeszcze łatwiejszy do przygotowania. Rybę nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na dolnej misce parowaru. W górnej misce układamy szparagi. Po 12–15 min lekkie i pyszne danie jest gotowe.

Potrawy na parze nie wymagają dodatkowego użycia tłuszczu, wobec czego są zdecydowanie najmniej kaloryczne. Co więcej, dzięki gotowaniu na parze w produktach pozostaje największa ilość składników odżywczych. Wytapiają się one podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu, a w czasie zwykłego gotowania pozostają w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy