Łosoś ze szparagami z piekarnika to wyjątkowo dobrze dobrany duet. Wystarczy dodać odrobinę masła, czosnku i kilka plasterków cytryny. Nie potrzeba nic więcej, aby wydobyć pełnię smaku. Tak przygotowane danie jest pożywne i lekkie – w sam raz na szybki obiad w ciepły, wiosenny dzień. Do łososia ze szparagami możemy podać ziemniaki, ryż, świeżą sałatę lub biały sos.
Getty Image
(średnia 4.48 z 145 głosów)
Filet z łososia: kroimy na cztery porcje. Jeśli trzeba, odkrajamy skórę. Następnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Doprawianie: filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
Szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 230°C. W naczyniu żaroodpornym układamy łososia i szparagi.
Dodatki: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę, siekamy koperek, pozostałą połówkę cytryny kroimy w plasterki.
Masło: mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i połową posiekanego koperku. Smarujemy nim ułożone w naczyniu szparagi i filety łososia.
Pieczenie: na wierzch ryby kładziemy plasterki cytryny. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
Łosoś ze szparagami jest gotowy: przekładamy danie na talerze i posypujemy świeżym koperkiem.
Porady
- Wybierając filety z łososia, zwróćmy uwagę na etykietę. Najzdrowszy jest łosoś dziki – bałtycki lub pacyficzny. Warto wybrać tę drugą opcję, ponieważ pierwszy gatunek jest zagrożony. Łosoś pacyficzny zawiera także najmniejszą ilość zanieczyszczeń.
- W którym miejscu odłamać szparagi? Wystarczy chwycić łodygę z jednej strony za twardą końcówkę, a z drugiej mniej więcej pośrodku. Przy niewielkim nacisku szparag sam odłamie się w odpowiednim miejscu.
- Do ryby z piekarnika lepsze będą zielone szparagi. Możemy dodać białe. Jednak ze względu na to, że są one bardziej delikatne niż zielone, mogą rozpaść się w trakcie pieczenia.
- Jeśli zdecydujecie się na białe szparagi, należy dodatkowo obrać je z łyka.
- Pięć minut przed końcem pieczenia możemy ustawić funkcję grill (jeśli nasz piekarnik taką posiada).
- Na koniec (po wyjęciu z piekarnika) możemy dodatkowo posypać rybę ziołowym pieprzem.
- Łosoś ze szparagami doskonale smakuje w towarzystwie lekkich sałat podanych ze świeżą chrupiącą bagietką. Jeśli jednak chcemy, aby danie było bardziej sycące, możemy dodać purée ziemniaczane, grillowane warzywa lub ryż na sypko.
Zarówno łosoś, jak i szparagi, świetnie smakują polane kremowym sosem na bazie żółtek i masła. Sos holenderski przygotowujemy osobno i polewamy nim gotowe danie.
Do łososia ze szparagami sprawdzą się także inne białe sosy, takie jak:
Jeśli chcemy zapiec łososia z sosem, najlepszym wyborem będzie gęsty beszamel, który ładniej przyrumieni się pod wpływem wysokiej temperatury.
Przygotowane zgodnie z przepisem filety z łososia i zielone szparagi możemy także upiec na grillu. Układamy je na aluminiowych tackach, a następnie nacieramy masłem czosnkowym. Możemy także owinąć je w folię aluminiową – najlepiej rybę i szparagi osobno.
Łososia grillujemy przez ok. 5 min z każdej strony. Szparagi powinny być gotowe po ok. 8 min.
To kolejny wariant przepisu, który jest jeszcze łatwiejszy do przygotowania. Rybę nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na dolnej misce parowaru. W górnej misce układamy szparagi. Po 12–15 min lekkie i pyszne danie jest gotowe.
Potrawy na parze nie wymagają dodatkowego użycia tłuszczu, wobec czego są zdecydowanie najmniej kaloryczne. Co więcej, dzięki gotowaniu na parze w produktach pozostaje największa ilość składników odżywczych. Wytapiają się one podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu, a w czasie zwykłego gotowania pozostają w wodzie.
Komentarze