Roladki z łososiem wędzonym to prosty przepis na zdrową przekąskę. Takie kolorowe rolki świetnie sprawdzą się jako lunch na wynos lub efektowna przystawka na imprezę. Aby je przygotować, potrzebujemy tylko kilku składników, a efekt zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zobaczcie, jak zrobić pyszne roladki z tortilli z łososiem. Wystarczy 10 minut, żeby cieszyć się ich smakiem.
StockFood
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: liście sałaty dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Koperek płuczemy i drobno siekamy.
Serek chrzanowy: serek śmietankowy łączymy z chrzanem i koperkiem. Wszystko doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Roladki z łososiem: placek tortilli smarujemy serkiem chrzanowym, na nim układamy sałatę oraz plasterki łososia. Wszystko ciasno zwijamy w rulon.
Podanie: powstały rulon kroimy na 8 kawałków i wykładamy roladki z łososiem na półmisek lub nakłuwamy je na długą wykałaczkę.
Porady
- Aby roladki z tortilli z łososiem były jeszcze smaczniejsze, warto podawać je z wyrazistym dressingiem. Najlepiej pasuje do nich sos czosnkowy lub chrzanowy.
- Roladki z łososiem i serkiem można przygotować nie tylko z tortilli, ale i na naleśnikach. Takie rolki będą jeszcze bardziej efektowne, jeśli dodamy do ciasta naleśnikowego odrobinę soku z buraka lub dużą szczyptę kurkumy. W ten prosty sposób stworzymy kolorową przystawkę, która zachwyci małych i dużych gości.
- Jeśli nie przepadacie za łososiem, takie przekąski na jeden kęs możecie wypełnić wszelkimi innymi ulubionymi dodatkami. W tortillę warto zawinąć szynkę, ser, tofu lub kolorowe warzywa.
- Roladki z łososiem i serkiem chrzanowym to tylko jedna z wielu wariacji na temat tego przepisu. Śmietankowy serek do smarowania to świetna baza do eksperymentów, więc można go urozmaicić nie tylko chrzanem, ale i innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak kilka drobno pokrojonych oliwek, garść kaparów, czy szczypta chilli.
Komentarze