Kanapeczki imprezowe - smakowite propozycje na różne okazje. Niezależnie, czy robimy kameralną domówke, czy huczne spotkanie z okazji urodzin albo Sylwestra, kanapki imprezowe zawsze znikają błyskawicznie, bo są tak smaczne i różnorodne!
iStock
(średnia 4.49 z 164 głosów)
Bagietkę kroimy na kromeczki - nie za grube, ale też takie, aby utrzymały wszystkie składniki na kanapki imprezowe. Możemy kroić po skosie, wtedy pięknie będą prezentować się na talerzu lub paterach. Bagietkę smarujemy cienko masłem.
Odkładamy kilka oliwek czarnych do dekoracji. Kroimy drobno oliwki i paprykę, przygotowując ekspresową salsę na kanapki imprezowe. Kroimy na kawałki ser pleśniowy, a morele na połówki.
Połowę serka mieszamy z chrzanem. Drugą połowę możemy połączyć z koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładamy na wybrane kanapki. I teraz układamy resztę składników na kanapki imprezowe - serek chrzanowy będzie idealny z kawałkami łososia. Serek śmietankowy z solą i pieprzem pasuje do salsy oliwkowej oraz do podania z kawałkami szynki i czarną oliwką. A z kolei ser pleśniowy będzie doskonały z morelą i kiełkami (np. rzodkiewki). Na koniec kanapki imprezowe dekorujemy koperkiem (opcjonalnie może to być też szczypiorek lub same kiełki).
Podobne przepisy: przystawki, kanapki, Przekąski na zimnoPorady
Jak zaserwować kanapki imprezowe? Doskonale będą wyglądać na większych talerzach, ale też drewnianych deskach. Dobrze jest donosić je w partiach, bo jeśli stoją zbyt długo na stole, mogą wysychać.
Komentarze