Tarta z łososiem

Tarta z łososiem sprawdza się w wielu rolach. Możecie przygotować ją na lekki obiad, lunch lub kolację. Świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale także na zimno. Wystarczy pokroić ją na mniejsze porcje, by zaserwować ją w charakterze przekąski na imprezę. Do tarty z łososiem i szpinakiem na kruchym cieście niezastąpiony jest sos czosnkowy. Warto też podać obok zieloną sałatkę, np. z rukoli lub roszponki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Tarta z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie spodu na tartę ze szpinakiem: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, a potem zimne masło. Siekamy je nożem, wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Następnie owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.

  • 2.

    Szpinak: płuczemy, osuszamy i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) przez ok 10 min. Cały czas mieszamy do momentu, aż zrobi się miękki.

  • 3.

    Filet z łososia: myjemy i – jeśli jest taka potrzeba – zdejmujemy skórę oraz wyjmujemy ości. Kroimy go w kostkę o grubości ok. 3 cm i gotujemy na parze przez ok. 5 min.

  • 4.

    Ser feta: kroimy w kostkę.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę do tarty o średnicy 26–28 cm smarujemy masłem.

  • 6.

    Pieczenie spodu: wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Delikatnie przekładamy je na formę do pieczenia w taki sposób, aby ciasto pokryło cały jej spód i boki. Wstawiamy do piekarnika na 25 min. Gdy spód jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 7.

    Sos do tarty: 4 jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem przy użyciu rózgi. Gdy składniki się połączą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

  • 8.

    Składanie tarty: na lekko przestudzony spód układamy szpinak i kawałki łososia. Całość zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy ser feta w kostkach.

  • 9.

    Pieczenie całości: tarta z łososiem i szpinakiem jest już złożona i gotowa do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika na 30 min.

Porady

  • Ciasto na tartę najłatwiej jest rozwałkować układając je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Przed pieczeniem można ponakłuwać spód widelcem. Warto go także obciążyć, np. kulkami do tarty lub suchą fasolą typu jaś. Wtedy na ciasto kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na który wysypujemy kulki lub fasolę.
  • Do tarty możecie dodać mrożony szpinak. Trzeba go wtedy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody.
  • Tarta z łososiem świetnie wychodzi z każdym rodzajem sera. Fetę możecie śmiało zastąpić serem pleśniowym lub startym parmezanem.
  • Tartę po upieczeniu (i ostygnięciu) można mrozić, a po rozmrożeniu – ponownie podgrzewać w piekarniku.

Notka redakcyjna

Tarta z łososiem – inne warianty

Łosoś świetnie komponuje się nie tylko ze szpinakiem, ale także z brokułem, pomidorkami i mozzarellą. Poniżej kilka sprawdzonych kompozycji:

  • tarta z łososiem i brokułami – na tartę układamy brokuł podzielony na małe różyczki i łosoś pokrojony w kostkę. Możemy także dodać drobno posiekany por. Całość zalewamy sosem jajecznym i wstawiamy do piekarnika,
  • tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi – kawałki łososia przekładamy plastrami mozzarelli, dodajemy pomidorki, a na koniec sos z jajek, mleka i śmietany, 
  • tarta z wędzonym łososiem – w tym przypadku rybę układamy na masie jajecznej. Dodajemy pokrojoną w plasterki świeżą gruszkę i ser camembert. Spód do tarty z łososiem możecie zapiec także z innym wytrawnym nadzieniem.

Ciekawymi propozycjami są także: tarta ze szparagami, tarta z kurczakiem i pieczarkami czy quiche lorraine.

Tarta z łososiem na obiad

Dla wielu z was sama tarta to pewnie za mało na obiad. Warto więc przygotować sałatkę, dzięki której danie będzie bardziej pożywne i bogate smakowo. Świeże warzywa dostarczą organizmowi cennych witamin, a także sprawią, że tarta z łososiem będzie lepiej wyglądać na talerzu. Nasze propozycje:

Tarta z łososiem a może quiche?

Jaka jest różnica? Tarta to ogólna nazwa na słodkie i wytrawne wypieki, które powstają z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego z różnym nadzieniem. Mogą być zapiekane praktyczne ze wszystkim:

  • na słodko – z owocami, czekoladą lub karmelem,
  • na słono – z serami, grzybami, warzywami, z mięsem lub owocami morza.

Quiche to danie typowe dla północno-wschodniej Francji. Przepis pochodzi z terenów Alzacji i Lotaryngii. Robiony jest na cieście kruchym lub francuskim i obowiązkowo z nadzieniem jajecznym. Tarta z łososiem z naszego przepisu zapiekana jest z jajecznym sosem, więc jak najbardziej spełnia te wymagania.

Podsumowując, każdy quiche jest tartą, ale nie działa to w drugą stronę. Quiche może być tylko wytrawny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy