Makaron z łososiem i szpinakiem to doskonały pomysł na pyszne i bardzo lekkie, ale sycące danie. Niezwykle delikatna ryba doskonale komponuje się ze śmietanowym sosem. To świetna propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe, świąteczne okazje. Sprawdzi się też jako danie na wynos, przełożone do lunchboxa do pracy czy szkoły. Olbrzymim plusem makaronu z łososiem i szpinakiem jest szybkość przygotowania, wystarczy jedynie 25 minut.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Makaron: gotujemy wg zaleceń producenta. Odcedzamy.
Szpinak: myjemy go i osuszamy.
Przygotowanie łososia: usuwamy skórkę, kroimy w średnią kostkę, oprószamy solą, pieprzem i oregano.
Czosnek: obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy czosnek, smażymy, mieszając 30 sekund.
Łosoś: rybę wkładamy na patelnię z czosnkiem i delikatnie obsmażamy ze wszystkich stron.
Sos: na patelnię wrzucamy opłukany szpinak, wlewamy śmietankę. Gotujemy 2-3 minuty. Dokładamy makaron, mieszamy.
Podanie: makaron z łososiem i szpinakiem nakładamy na talerze. Podajemy na ciepło.
Porady
- Danie na talerzach można posypać tartym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
- Makaron z łososiem i szpinakiem doskonale komponuje się z pomidorami suszonymi, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i kaparami.
- Najlepszym makaronem do tej potrawy jest tagliatelle lub spaghetti, które dobrze otaczają się sosem. Odpowiedni będzie suchy, świeży i ten zrobiony w domu.
- Do sosu można dodać szczyptę gałki muszkatołowej i świeżo zmielony pieprz.
- Makaron z łososiem i szpinakiem można przygotować również z rybą wędzoną, zarówno na gorąco, jak i na zimno. Do dania będzie najlepszy szpinak baby, świeży lub mrożony.
Komentarze