www.bbcgoodfood.com
5 (5)
Jajka po szkocku z wędzonym łososiem to pyszne, sycące danie w chrupiącej panierce. Rozpływające się, delikatne jajko, otoczone zostało rybną pastą. Smak podkreśla nuta orzeźwiającej cytryny i słonych kaparów, a także świeżych, aromatycznych ziół: koperku i natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się również siekana kolendra. Koniecznie podajcie z odrobiną majonezu i soku z cytryny. Sprawdźcie ten niezawodny przepis na jajka po szkocku.
jajka kurze 5 szt.
łosoś 240 g
łosoś wędzony 200 g
cytryna 1 szt.
koperek 15 g
natka pietruszki 20 g
kapary 10 g
mąka pszenna 50 g
pieprz kajeński (mielony) 1 g
bułka tarta 100 g
olej rzepakowy 30 ml
majonez 75 g
Do niewielkiego rondelka (wystarczy ok. 3 litry) wlewamy wodę do poziomu ok. ¾ pojemności. Ustawiamy na wysokiej mocy palnika i zagotowujemy. Gdy będzie bulgotać, zmniejszamy moc, ostrożnie wkładamy cztery jajka i gotujemy przez 6 minut. Po tym czasie odlewamy wrzątek z naczynia i wlewamy zimną wodę, żeby jajka nie były zbyt twarde. Zostawiamy do ostygnięcia.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach. Owoc kroimy na pół, z jednej części wyciskamy sok, wlewamy go do małej miseczki i mieszamy z majonezem. Drugą kroimy na małe ćwiartki (będą potrzebne do dekoracji gotowej potrawy).
Koperek i natkę pietruszki dobrze myjemy w chłodnej wodzie i osuszamy. Zioła siekamy na drobno. Kapary odsączamy i kroimy na małe kawałki.
Do przygotowania musu z łososia potrzebujemy pieczonego filetu bez ości i skóry, a także ryby wędzonej na zimno. Oba kawałki umieszczamy w kielichu blendera razem ze skórką z cytryny. Składniki blendujemy na gładką pastę, którą przekładamy do miski. Dodajemy kapary, natkę i koperek. Wszystko mieszamy do dokładnego połączenia.
Ostudzone jajka delikatnie obieramy – musimy zrobić to bardzo ostrożnie, ponieważ będą dość miękkie. Odkładamy na czysty talerz.
Przygotowujemy trzy naczynia: w pierwszym mieszamy mąkę z pieprzem kajeńskim. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą (najlepsza będzie panko – jest bardziej chrupiąca). Do trzeciego wbijamy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Pastę z łososia dzielimy na cztery kulki, które spłaszczamy w dłoniach (warto je przedtem zwilżyć, wtedy masa nie przyklei się nich). Na środku każdego placka umieszczamy jajko i staramy się dokładnie je oblepić naszym kremem. Panierowane jajka zanurzamy kolejno w mące, masie jajecznej, a na końcu w bułce tartej i odkładamy na czysty talerz.
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej (powinien przykryć całe dno naczynia) i rozgrzewamy go na średniej mocy palnika. Gdy będzie gorący, ostrożnie wykładamy jajka i smażymy je przez ok. 5 minut, obracając co jakiś czas, aż będą rumiane.
Jajka po szkocku z wędzonym łososiem podajemy jeszcze ciepłe, z odrobiną sosu majonezowego i skropione sokiem z cytryny.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/smoked-salmon-scotch-eggs