Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem to ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne lub imprezową przystawkę. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jednocześnie jaja faszerowane łososiem zawsze zachwycają gości. Warto do ich przygotowania wybrać składniki najwyższej jakości. Jak ugotować jajko na twardo? Jak zrobić jajka faszerowane z łososiem?

dodany przez: Facet w kuchni

jajka na twardo jajka faszerowane

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
90 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • gotowanie jaj 1.

    Jaja na jajka faszerowane łososiem przed gotowaniem dokładnie umyć i wstawić do garnka z zimną wodą. Na małym ogniu podgrzewać wodę, a od momentu jej zagotowania odliczyć 8-10 minut. Gotowe jaja zalać zimną wodą, obrać i przeciąć na połówki. Żółtka z jajek faszerowanych łososiem wyjąć i odłożyć na bok. 

  • łosoś wędzony 2.

    Plastry łososia wędzonego posiekać lub poszarpać widelcem. Nie za drobno, aby kawałki ryby były dobrze wyczuwalne, a jednocześnie nie na zbyt duże kawałki, które będą utrudniać faszerowanie każdego jajka z łososiem. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę, która doda pikantnego smaku farszowi. Łososia i cebulkę włożyć do miski i wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładać do jajek przy pomocy dwóch małych  łyżeczek. Gotowe jajka faszerowane z łososiem wędzonym ozdobić koperkiem.

Kalorie: 90

Porady

  • Zastanawiasz się, jak ugotować jajka idealne? Sprawdź przepisy na jajka na twardo, na miękko i w koszulce.
  • Jaja faszerowane łososiem  najlepiej będą smakować z dobrej jakości składnikami. Warto wybrać jajka typu 0 lub 1 oraz dobrego wędzonego łososia.
  • Z żółtek jaj, które nie zostały wykorzystane w przepisie na jajka faszerowane łososiem można na przykład zrobić pastę do chleba. Wystarczy zgnieść żółtka, dodać łyżkę majonezu i doprawić do smaku. 
  • Jak szybko obrać jajko? Kucharz podpowiada najprostszy trik. 
  • Jaja faszerowane łososiem dobrze komponują się w smaku, i jednoczenie fantastycznie wyglądają, podane na talerzu wyłożonym świeżymi kiełkami.
  • Jajka z łososiem to jeden z przepisów szczególnie popularnych na Wielkanoc. Warto sprawdzić inne przepisy na wielkanocne inspiracje – opis symboliki święconki, propozycje wegańskich dań oraz wskazówki, jak nakryć do stołu.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem?

Jajka z łososiem to bardzo łatwy i szybki przepis. Warto go zapamiętać i wykorzystać przy najbliższej okazji, gdy najdzie nas ochota na lekką, zdrową i smaczną przystawkę. Umyte jajka należy ugotować na twardo. Czas to około 8-10 minut od momentu zagotowania wody. Tak naprawdę to jest to cały potrzebny czas, który trzeba spędzić w kuchni, aby przygotować jajka faszerowane z łososiem. Gdy jaja się gotują, należy przygotować farsz krojąc łososia i cebulkę oraz mieszając to z majonezem i przyprawami. Do farszu można według preferencji dodać trochę posiekanego koperku, kaparów lub kilka kropli oliwy. Ugotowane jajka należy zalać zimną wodą, obtłuc skorupkę i je obrać. Z połówek jaj należy wyjąć żółtka i wypełnić wgłębienia pysznym farszem z łososia. Jajka faszerowane z łososiem najlepiej podawać na talerzu wyłożonym świeżymi kiełkami.

Warto też sprawdzić przepisy na inne jajka faszerowane. Ciekawym połączeniem na pewno są słodko-słone jajka faszerowane z farszem brzoskwiniowym oraz jajka faszerowane tuńczykiem.

Jak ugotować jajka na twardo?

Jajka z łososiem muszą być ugotowane na twardo – dzięki temu przystawka zachowuje swój kształt i pięknie prezentuje się na stole. Jak ugotować jajka na twardo, aby były idealne? Umyte jaja należy wstawić do zimnej wody i zacząć je podgrzewać na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania wody ustawiamy stoper na 8-10 minut i czekamy, aż jajka się ugotują. Czas zależy od wielkości jaja. Aby jajka nie pękały, warto wyjąć je przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Dzięki temu skorupka nabierze temperatury pokojowej i będzie mniej podatna na uszkodzenia podczas szybkiego ogrzewania. Należy również pamiętać, aby umyć ręce po dotykaniu surowych jajek, ponieważ na ich skorupkach mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Po ugotowaniu dobrze zalać jajka zimną wodą – dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Te wskazówki pomogą ugotować idealne jaja, nie tylko na jajka faszerowane z łososiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy