Jajka faszerowane łososiem prezentują się wyjątkowo dobrze na wielkanocnym stole. Klasyczne nadzienie z żółtek i majonezu wzbogacone jest o plasterki łososia wędzonego na zimno. Kompozycję można uzupełnić o świeży koperek lub plasterki cytryny, której sokiem warto skropić wędzoną rybę. Do jajek faszerowanych z łososiem doskonale pasuje sos chrzanowy lub domowy majonez, np. z oliwy truflowej.
Getty Image
(średnia 4.48 z 176 głosów)
Gotowanie jajek na twardo: wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy przez 8 min od momentu wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wydrążanie: ugotowane i przestudzone jajka kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka wydrążamy łyżeczką i przekładamy je do osobnej miseczki.
Blendowanie: do żółtek dodajemy majonez, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.
Łosoś: wędzoną rybę kroimy na małe plasterki.
Kompozycja: na półmisku układamy wydrążone jajka. Do każdej połówki nakładamy farsz z żółtek. Na wierzch kładziemy plasterek łososia.
Jajka faszerowane łososiem są gotowe: możemy je ozdobić kawałkiem cytryny, posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Porady
- Jajka możemy także postawić pionowo. W tym celu odcinamy niewielki fragment u podstawy (żeby jajko stabilnie stało) i ścinamy górę jajka. Następnie wydrążamy jajka. Żółtka blendujemy razem z odciętymi fragmentami białka.
- Farsz możemy zblendować lub rozgnieść widelcem.
- Do farszu można dodać drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek.
- Farsz dobrze jest schłodzić przez chwilę w lodówce, zanim nałożymy go do wydrążonych jajek – będzie bardziej gęsty.
Do farszu z żółtek możemy dodać awokado:
Do pasty z awokado świetnie pasuje dodatek czosnku lub bazylii. Farsz do jajek z łososiem możemy nakładać łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.
Ciekawym wariantem jest również przygotowanie farszu z dodatkiem łososia. W tej wersji miksujemy go razem z żółtkami przy użyciu blendera lub malaksera. Do składników możemy dodać kremowy serek śmietankowy, który sprawi, że konsystencja nadzienia będzie jeszcze bardziej gładka.
Jajka faszerowane łososiem możemy ozdobić:
Na wielkanocnym stole, obok jajek faszerowanych, warto postawić:
Komentarze