Kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia, delikatne, przyjemnie doprawione sosem sojowym z lekko wyczuwalną nutą limonki – to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przygotujemy je szybko, a z odpowiednimi dodatkami stanowią pełnowartościowy posiłek. Zarumienione, chrupiące kotleciki z łososia nie tylko apetycznie wyglądają, ale tak samo smakują. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kotleciki z łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Łosoś: rybę myjemy, osuszamy, usuwamy skórę oraz ewentualne ości. Bardzo drobno siekamy lub mielimy maszynką z większymi oczkami, minimum 5 mm. Przekładamy do miski.

  • 2.

    Bułka kajzerka: wkładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Dociskamy tak, by cała była zanurzona.

  • 3.

    Przygotowanie: czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy. 

  • 4.

    Masa: do ryby dokładamy czosnek, koper, wbijamy jajka, sos sojowy. Wyciskamy sok z limonki, a skórkę ścieramy i dodajemy do pozostałych składników. Bułkę odciskamy z mleka i wkładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy.

  • 5.

    Formowanie: do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Farsz jest stosunkowo rzadki, taki ma być, dzięki temu kotleciki będą delikatne. Z masy formujemy niewielkie kotlety, np. nabierając łyżką. Otaczamy bułką tartą i w dłoniach kształtujemy spłaszczone kotleciki z łososia.

  • 6.

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średniej mocy smażymy, po 2–3 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na papier kuchenny, do osaczenia z nadmiaru tłuszczu. 

Porady

  • Do dania idealnie pasują różne, zwłaszcza lekko kwaśne sałatki, np. surówka z kapusty kiszonej czy colesław.
  • Kotleciki z łososia możemy podać z upieczonymi w piekarniku frytkami, łódkami ziemniaków lub z puree, np. z selera czy kalafiora.
  • Zamiast bułki można dodać 4–5 łyżek otrębów owsianych. Po wymieszaniu składników odstawiamy masę na 15 minut do ich napęcznienia i uwolnienia glutenu, który sklei masę.
  • Zamiast łososia możemy użyć inną ulubioną rybę. Jeśli była mrożona, należy wyjąć ją wcześniej z zamrażarki i rozmrożoną odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Kotlety z łososia doskonale sprawdzą się w domowych burgerach z dodatkiem ulubionych warzyw i bułki – najlepsza będzie lekko grillowana lub podpieczona na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy