Puree z ziemniaków i buraków

Ocena:

5 (2)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Puree z ziemniaków i buraków jest sycące, aromatyczne i odświeżające. Uszlachetnione jest masłem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, jeśli wykorzystamy wcześniej ugotowane warzywa. Wprowadza też wyjątkowy kolorystyczny akcent, ożywiając wizualnie danie. Puree ziemniaczano-buraczane stanowi doskonały dodatek do dań wegetariańskich i mięsnych, w tym rybnych.

Składniki:

  • ziemniaki  600 g

  • buraki  700 g

  • sól  6 g

  • masło  15 g

  • mleko  150 ml

  • pieprz  600 g

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

Puree z ziemniaków i buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki i buraki myjemy, obieramy i kroimy w ok. 2 cm kawałki. Jeśli mamy bardzo mało czasu, a chcemy podać do obiadu zdrowy dodatek, to możemy wykorzystać ziemniaki i buraki już ugotowane, dostępne w sklepach.

  • Krok 2:

    Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, jak zacznie wrzeć, solimy je. Zmniejszamy ogień, od tego momentu odmierzamy 25 minut, gotujemy pod przykryciem.

  • Krok 3:

    Po tym czasie zdejmujemy ziemniaki z burakami z ognia i odcedzamy pozostały płyn.

  • Krok 4:

    Do warzyw dodajemy masło i mleko. Dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą jodowaną.

  • Krok 5:

    Puree z ziemniaków i buraków podajemy posypane szczypiorkiem. Można zamienić go na inne, ulubione zioła, np. koperek lub natkę i pietruszkę. Pasuje do wielu dań mięsnych i wegetariańskich, np. do kotletów mielonych lub kotlety z kaszy jaglanej.

    Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/rote-bete-kartoffelpueree-cremig-lecker

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne