Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa to lekkie, pożywne i niskokaloryczne danie. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych liści. Sezon na to warzywo jest wyjątkowo długi, ponieważ zaczyna się w czerwcu i trwa aż do września. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, wegetariański posiłek, na pewno przekona Was zupa szpinakowa – przepis jest bardzo łatwy, a efekt zdrowy i sycący. Podajcie ją z ziemniakami i jajkiem dla maksimum satysfakcji. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 263 głosów)

Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: przyrządzamy na twardo (około 8 minut od zagotowania wody), obieramy i kroimy w połówki. 

  • 2.

    Szpinak: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy je porwać na mniejsze kawałki i odciąć zgrubiałe łodygi.     

  • 3.

    Warzywa: obieramy. Pietruszkę i marchew kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, a ziemniaki w dużą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • 4.

    Zioła: natkę pietruszki i koperek obrywamy z łodyg, opłukujemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Siekamy.  

  • 5.

    Smażenie: w garnku, w którym będzie się gotowała zupa szpinakowa, rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a następnie warzywa korzeniowe – marchew, pietruszkę i ziemniaki. Podsmażamy je przez chwilę, żeby przeszły aromatem masła.   

  • 6.

    Gotowanie: zalewamy warzywa bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy przez 15 minut. Dodajemy szpinak, natkę pietruszki i koperek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, po czym wlewamy sok z cytryny do smaku i śmietanę kremówkę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.   

  • 7.

    Podanie: zupa ze szpinakiem dobrze prezentuje się zarówno w głębokich talerzach, jak i w miseczkach lub bulionówkach. Serwujemy ją na ciepło, z jajkiem na twardo.   

Porady

  • Rekomendujemy przygotowanie potrawy ze świeżych liści, ale równie dobrze będzie smakować zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku.  
  • Jeśli zależy nam na naprawdę ekspresowym posiłku, możemy przyrządzić to danie na bazie domowej kostki rosołowej. Koncentrat warzyw i ziół nada daniu mnóstwo aromatu. Jeśli nie ma dla nas znaczenia, czy potrawa jest wegetariańska, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy użyli wywaru mięsnego. Zupa szpinakowa na rosole z poprzedniego dnia to dobry pomysł na posiłek w myśl zasady zero waste
  • Zupa ze szpinaku może stać się jeszcze lżejszym i niskokalorycznym daniem, pod warunkiem, że zamienimy śmietankę kremówkę na jogurt naturalny lub odtłuszczone mleko. Weganie mogą użyć mleka kokosowego.   
  • Polecamy zabielenie zupy śmietaną 30%, ale możemy też użyć kwaśnej śmietany 18%. Pamiętajmy jednak, że trzeba ją zahartować, czyli najpierw wymieszać z gorącym wywarem w oddzielnej miseczce, a dopiero potem dodać do zupy. Jeśli tego nie zrobimy, śmietana się zwarzy i danie nie będzie wyglądać zbyt estetycznie.  
  • Zupa szpinakowa z ziemniakami to świetny pomysł na sycące, mocno warzywne danie, ale możemy także zastąpić je makaronem lub lanymi kluskami

Notka redakcyjna

Zupa szpinakowa krem 

Niezależnie od tego, czy przyrządzamy potrawę ze świeżych liści czy też na obiad będzie zupa szpinakowa z mrożonki, możemy ją podać w formie kremu. Po ugotowaniu wywaru z warzywami wystarczy zmiksować wszystkie składniki ze śmietanką, a następnie ponownie podgrzać i doprawić. Warto zrobić to za pomocą ręcznego blendera, bo nie musimy wtedy przelewać płynu do kielicha innego urządzenia, ale możemy też użyć wielofunkcyjnego robota kuchennego. Zupa szpinakowa krem może być jednolita, ale możemy ją też zmiksować jedynie częściowo, pozostawiając widoczne kawałki warzyw i liści. Żeby była wyjątkowo aksamitna, warto dodać do niej:  

  • serek topiony, 
  • serek śmietankowy typu Philadelphia, 
  • ricottę, 
  • mascarpone

Do zupy ze szpinaku w postaci kremu pasują także inne rodzaje serów, którymi możemy posypać gotowe danie. Zielone liście często idą w parze z serem feta, a włoskiego charakteru nada im mozzarella lub burrata. Jeśli lubimy ostry smak dojrzewającego sera, możemy posypać potrawę cheddarem lub parmezanem. Zupa szpinakowa krem dobrze komponuje się z jajkiem na twardo, a mięsożercy mogą ułożyć na niej chipsy z boczku

Zupa szpinakowa – przepis na pożywny i zdrowy posiłek 

Zupa szpinakowa z makaronem lub ziemniakami to jedna z potraw, po które najczęściej sięgamy latem – nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest lekka, a jednocześnie pożywna i sycąca. Ponadto właśnie na tę porę roku przypada sezon na szpinak. Świeże liście są wtedy nie tylko najtańsze, ale również najsmaczniejsze. Nie bez znaczenia w tym kontekście jest to, że zupa szpinakowa to drogocenne źródło substancji odżywczych, między innymi żelaza. Dlatego rekomendowana jest osobom zmagającym się z niedoborami tego pierwiastka. Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera sporą ilość kwasu szczawiowego, a jego nadmiar w diecie może powodować kamicę nerkową.   

Inne zielone, wiosenne zupy 

Maj i czerwiec obfitują w zbiory zielonych warzyw liściastych, które możemy wykorzystać do tworzenia pięknych i zdrowych zup. Oto nasze pomysły na wiosenne dania pełne witamin: 

  • Zupa z pokrzywy – ma lekki, świeży smak, a na dodatek wzmacnia i oczyszcza organizm. Młode okazy tej rośliny pojawiają się na polach i łąkach już w ciepłe kwietniowe dni. 
  • Zupa szczawiowa z jajkiem – będzie najlepiej smakować, jeśli samodzielnie zbierzemy świeże, kwaskowe liście, ale możemy także wykorzystać przecier lub szczaw w słoiku. 
  • Zupa szparagowa – z dodatkiem kremowego serka i gęstej śmietany. To świetna, sycąca, sezonowa propozycja dla miłośników zielonych szparagów.   
  • Zupa wiosenna – zachwyca mocą warzyw. Znajdziemy w niej brukselkę, fasolkę szparagową, ziemniaki, marchewkę, seler i por.  
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy