REKLAMA

Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa to lekka, pożywna i niskokaloryczna zupa, która najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego szpinaku – sezon na szpinak jest wyjątkowo długi, ponieważ zaczyna się od czerwca i trwa aż do września. Z powodzeniem możemy przygotować również zupę szpinakową z mrożonego szpinaku, jednakże wówczas najlepiej serwować ją w postaci kremu. Zupę szpinakową możemy przygotować na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego. Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie jej na rosole z dnia poprzedniego. Zupę szpinakową rekomendujemy serwować z ugotowanym na twardo jajkiem oraz ze świeżym pieczywem. Poniżej podajemy przepis na zupę szpinakową. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 2/2021 - najnowszym numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa krem

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 263 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Liście szpinaku 1.

    Przepis na zupę szpinakową zaczynamy od wlania do dużego garnka oliwę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, włożyć do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do garnka, podsmażać 5-6 minut. Włożyć szpinak, dusić kilka minut. Zalać bulionem i gotować ok. 25-30 minut na małym ogniu.

  • Sok z cytryny 2.

    Dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i serek, dokładnie zmiksować na gładki krem. Przelać do czterech misek, polać śmietaną, udekorować liśćmi szpinaku.

Kalorie: 380

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Zupę szpinakową rekomendujemy przygotować ze świeżego szpinaku, ale równie dobrze może smakować również zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku. Jeśli zdecydujemy się na ten wariant, to warto wcześniej lekko poddusić szpinak z warzywami, a dopiero po rozmrożeniu dodać do wywaru warzywnego lub drobiowego. Najlepiej serwować ją w formie zupy kremu. 
  • Zupę można podać w formie kremu - idealnie aksamitnego - lub zblendować tylko częściowo, aby były widoczne kawałki np. ziemniaków. 
  • Jeśli zależy nam na naprawdę ekspresowym przygotowaniu zupy szpinakowej, to możemy przyrządzić ją na bazie wywaru z kostki rosołowej (najlepiej domowej). 
  • Zupa szpinakowa jest lekką i niskokaloryczną zupą, dlatego polecamy ją osobom na diecie odchudzającej. Jeśli chcemy jednak zwiększyć jej kaloryczność i poziom sytości, to z powodzeniem możemy dodać fetę lub serek topiony (najlepiej śmietankowy). 
  • Zupę szpinakową rekomendujemy zaprawić śmietaną 30%. Możemy też wykorzystać śmietanę 18%, jednakże w takim przypadku warto pamiętać o tym, by wcześniej ją zahartować, ponieważ w przeciwnym razie może się zważyć. 
  • W naszym przepisie zupę szpinakową rekomendujemy podawać z ziemniakami, jednakże z powodzeniem możemy zastąpić je makaronem lub kluskami lanymi
     

Notka redakcyjna

Zupa szpinakowa to jedna z tych zup, po które najczęściej sięgamy latem – nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest ona lekka, a jednocześnie pożywna i sycąca. Ponadto właśnie na tę porę roku przypada sezon na szpinak – jest on wtedy nie tylko najtańszy, ale również najsmaczniejszy. Nie bez znaczenia w tym kontekście jest to, że zupa szpinakowa to drogocenne źródło substancji odżywczych, w tym m.in. żelaza. Z tego powodu rekomendowana jest ona osobom zmagającym się z niedoborami tego pierwiastka. Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera sporą ilość kwasu szczawiowego, a jego nadmiar w diecie może powodować kamicę nerkową. 

Jak zrobić zupę szpinakową? 

Zupa szpinakowa to idealna propozycja na letnie i szybkie danie obiadowe. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo ze świeżego lub mrożonego szpinaku (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Wystarczy przygotować bulion – warzywny lub drobiowy (ewentualnie możemy wykorzystać domową kostkę rosołową), następnie pokroić w kostkę warzywa – pora, marchewkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, a następnie wrzucić je do naszego wywaru. Dalej szpinak myjemy i podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i soku z cytryny. Podsmażony szpinak dodajemy do gotujących się warzyw – wówczas, gdy będą one miękkie (po 15-20 minutach), zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku wedle uznania. 

Ile kalorii ma zupa szpinakowa? 

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku w 100 ml zawiera ok. 110 kcal. Przeciętna porcja zupy zawiera ok. 350 ml, co przekłada się na 375 kcal. Liczba kalorii może się różnić w zależności od wykorzystanego wywaru i dodatków. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy