www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Młode ziemniaki ze szpinakiem to wyrazisty dodatek do wiosennych dań obiadowych. Ziemniaki najpierw musicie podgotować, a następnie chwilę przesmażyć wraz ze szpinakiem, kaparami i przyprawami. Aby potrawa stała się bardziej sycąca, można wzbogacić ją dodatkami - np. suszonymi pomidorami lub boczkiem. Całości świetnie dopełni pokruszony ser feta oraz czarne oliwki. W opisanej wersji młode ziemniaki ze szpinakiem mogą stać się samodzielnym daniem obiadowym, a nie tylko dodatkiem do dania głównego.
kapary 30 g
szpinak 100 g
masło 30 g
oliwa z oliwek 10 g
młode ziemniaki 500 g
cytryna 0.5 szt.
Ziemniaki myjemy. Można je obrać ze skórki albo dokładnie wyszorować szczoteczką - wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Przygotowane ziemniaki kroimy, np. na ćwiartki, a następnie wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną, osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Podgotowane młode ziemniaki powinny być miękkie, ale nadal zachowywać swój kształt, tak aby łatwo można było wbić w nie widelec.
Odcedzamy młode ziemniaki. Następnie rozgrzewamy olej z 1 łyżką masła na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się roztapiać, wykładamy na nie ziemniaki i podsmażamy przez 5 minut, aż będą złociste.
Z 1/2 cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Na patelnię dodajemy pozostałe masło wraz ze szpinakiem, kaparami, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko razem przez kilka minut, aby liście szpinaku zmniejszyły objętość, a następnie doprawiamy młode ziemniaki ze szpinakiem solą i czarnym pieprzem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/new-potatoes-spinach-capers