REKLAMA

Cząber - przepisy na dania

18 przepisów

cząber 1

Cząber to zioło o pikantnym smaku i charakterystycznym aromacie. Jest składnikiem mieszanki ziół prowansalskich. Cząber z powodzeniem możemy uprawiać na kuchennym parapecie. Podobnie jak innym ziołom, wystarczy mu niewielka doniczka, dostęp do światła i regularne podlewanie. Cząber możemy stosować w wersji świeżej, do wykańczania dań lub suszonej. Cząber suszony najlepiej dodać do potrawy już na etapie gotowania. Wrzucamy go pod sam koniec procesu przygotowywania potrawy, najlepiej w formie ususzonej gałązki. Zioła możemy przed dorzuceniem do dania lekko podsmażyć na odrobinie oleju – to jeszcze bardziej wydobędzie ich smak. Pamiętajmy też, że suszony cząber będzie w smaku dużo intensywniejszy niż świeży.

Cząber – wyraziste zioło

Cząber świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Znakomicie podkręca smak, dlatego warto stosować go w kuchni. Pasuje m.in. do zup. Grochówka, żurek, a nawet rosół z dodatkiem cząbru będą smakować jeszcze lepiej. W dodatku cząber wspomaga trawienie roślin strączkowych, więc nie bez powodu znajdziemy go np. w fasolce po bretońsku. Cząber dobrze komponuje się także z sosami. Możemy dorzucić go np. do sosu do spaghetti czy mięsnego gulaszu. W zestawieniu z innymi ziołami, dodajemy cząber także do sałatek lub zapiekanek. Cząber znakomicie podkreśla smak mięsa, dlatego możemy śmiało przyprawiać nim mięsne marynaty, a także dodawać do mięsnych farszy. Możemy też dorzucić cząber do potraw jajecznych – omlet, jajecznica czy zwykła pasta z jajek zyskają zupełnie nowy smak!
Zobacz także: kozieradka - właściwości i zastosowanie w kuchni