Cząber - przepisy na dania
32 przepisów

Cząber to zioło o pikantnym smaku i charakterystycznym aromacie. Jest składnikiem mieszanki ziół prowansalskich. Cząber z powodzeniem możemy uprawiać na kuchennym parapecie. Podobnie jak innym ziołom, wystarczy mu niewielka doniczka, dostęp do światła i regularne podlewanie. Cząber możemy stosować w wersji świeżej, do wykańczania dań lub suszonej. Cząber suszony najlepiej dodać do potrawy już na etapie gotowania. Wrzucamy go pod sam koniec procesu przygotowywania potrawy, najlepiej w formie ususzonej gałązki. Zioła możemy przed dorzuceniem do dania lekko podsmażyć na odrobinie oleju – to jeszcze bardziej wydobędzie ich smak. Pamiętajmy też, że suszony cząber będzie w smaku dużo intensywniejszy niż świeży.
Cząber - przepisy na dania

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.
Pasta z fasoli

Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie.
Zupa-krem z fasoli i czosnku

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to propozycja dla wegetarian. Danie zyskuje niepowtarzalny aromat przez wykorzystanie bakalii. Wędzona śliwka nadaje charakterystycznego dymnego smaku. Wypróbujcie pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą podczas rodzinnego obiadu.
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą

Pieczeń rzymska to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. To klasyka polskiej kuchni, która broni się na co dzień i od święta. Warto ją przygotować, bo można ją długo przechowywać, a nawet zamrozić. Sprawdź przepis na pieczeń rzymską.
Pieczeń rzymska

Zupa chlebowa z Madery to doskonały sposób na zagospodarowanie czerstwego chleba. Nie wyrzucajmy go, ale przeróbmy na coś pysznego. Jednym z takich dań z pewnością będzie nasza zupa. Jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, ponieważ zawiera jajko w koszulce. Ta zupa was zaskoczy - będziecie przyrządzać ją regularnie, gwarantujemy! Przepis poleca Agata Wojda.
Zupa chlebowa z Madery

Gruziński gulasz czaszuszuli to bardzo aromatyczne danie z wołowiną o ostrym smaku. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad na zimne dni.
Gruziński gulasz czaszuszuli

Fasolka po bretońsku to sycące danie zadomowione w kuchni polskiej. Z wykorzystaniem fasolki w sosie cayenne wykonacie je ekspresowo.
Fasolka po bretońsku

Fasola w sosie cayenne to łatwe i sycące danie, które można przygotować wcześniej i pasteryzować do słoików. Dodatek pieprzu cayenne nadaje daniu ostrości.
Fasola w sosie cayenne

Sałatka z fasolą i papryką to prosta, bezglutenowa propozycja na lekką przekąskę. Sprawdzi się jako lunch do pracy. Spróbuj przepisu na sałatkę z fasolą i papryką.
Sałatka z fasolą i papryką

Przepis na jarską potrawę prowansalską - ratatouille
Ratatouille

Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu zamiast surówki - jest smaczna i syta - dodatek bekonu nadaje jej ciekawego smaku.
Fasolka szparagowa z bekonem i cebulą

Kapusta pysznie smakuje w zestawie z barszczem. Przepis Agaty Wojdy
Starodawna kapusta z grochem, śliwką i grzybami

http://mo-naturalnie.blogspot.co.uk/2013/10/zostan-wege-bigos-weganski.html
Bigos roślinny

Fasolka po bretońsku to danie bardzo popularne, smaczne, łatwe w przygotowaniu i sycące.
Fasolka po Bretońsku z Cząbrem

bardzo pożywna i smaczna
Grochówka mojej babci

Roladki wieprzowe nadziane boczkiem, podane na słodkim sosie żurawinowym, z dodatkiem pomarańczy
Roladki wieprzowe z boczkiem, w sosie żurawinowo-cebulowym

Krokieciki z cykorii z mięsem mielonym
Krokieciki z cykorii z mięsem mielonym
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Cząber – wyraziste zioło
Cząber świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Znakomicie podkręca smak, dlatego warto stosować go w kuchni. Pasuje m.in. do zup. Grochówka, żurek, a nawet rosół z dodatkiem cząbru będą smakować jeszcze lepiej. W dodatku cząber wspomaga trawienie roślin strączkowych, więc nie bez powodu znajdziemy go np. w fasolce po bretońsku. Cząber dobrze komponuje się także z sosami. Możemy dorzucić go np. do sosu do spaghetti czy mięsnego gulaszu. W zestawieniu z innymi ziołami, dodajemy cząber także do sałatek lub zapiekanek. Cząber znakomicie podkreśla smak mięsa, dlatego możemy śmiało przyprawiać nim mięsne marynaty, a także dodawać do mięsnych farszy. Możemy też dorzucić cząber do potraw jajecznych – omlet, jajecznica czy zwykła pasta z jajek zyskają zupełnie nowy smak!
Zobacz także: kozieradka - właściwości i zastosowanie w kuchni
Artykuły powiązane
Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni
Czarna polewka nie musi kojarzyć się jedynie z literaturą. Zapomniany przez lata specjał znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Czernina to przede wszystkim baza z rosołu z kaczki lub gęsi, ale najwięcej kontrowersji budzi dodatek drobiowej krwi. W cyklu "Przy wspólnym stole" czernina w historii polskiej kultury kulinarnej.
Zestaw do fondue - zrób ucztę w domu
Roztopiony, parujący ser lub płynna gorąca czekolada - zestaw do fondue pomoże przygotować te specjały! W zależności od modelu może to być mała przekąska lub duża uczta! Jednak zestaw do fondue zawsze zawiera praktyczne naczynie do podgrzewania i wygodne widelczyki. W cyklu Dobre Rzeczy wybraliśmy kilka propozycji na zestaw do fondue i sprawdzone triki na ucztę na gorąco!
Kuchnia gruzińska – od chaczapuri do chinkali
Niewiele zakątków świata może pochwalić się kuchnią o takim bogactwie smaków, zapachów i tradycji. Gruzińskimi specjałami zachwycą się zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetarianie. Jakimi potrawami kusi kuchnia gruzińska? O tym w cyklu Smaczne miejsca.
Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!
Fondue to potrawa, która narodziła się w domach szwajcarskich górali, a dziś jest chętnie spożywana na całym świecie. Nie tylko w oryginalnej, serowej wersji. Wielu zwolenników ma słodkie fondue, np. czekoladowe. W cyklu "Przyjemności na weekend" wyjaśniamy, jak powstało fondue i podpowiadamy przepisy na różne wersje tej potrawy.
Wegetariański pasztet
Wegetariański pasztet można przygotować z warzyw, kaszy lub innych roślinnych produktów. To prosta w przygotowania potrawa, która nie musi się wiele różnić od oryginału.