gnocchi

14 przepisów

Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, przypominające polskie kopytka. Do ich przyrządzenia używa się gotowanych ziemniaków, jaj, mąki, często także sera ricotta - jak każde tradycyjne danie, występują w różnych wersjach. Zależy to także od regionu, z którego pochodzą - włoskie kuchnie regionalne należą do bardzo bogatych i urozmaiconych, co widać nawet w najprostszych daniach. Gnocchi podaje się z sosem pomidorowy, grzybowym, serowym, dowolnym pesto lub z duszonym szpinakiem. Dobrym dodatkiem do gnocchi jest tarty parmezan, który znakomicie rozpuszcza się na gorących kluskach. Szpinak dodaje się również do ciasta na gnocchi, dzięki czemu kluski stają się zielone. Czym różnią się gnocchi od naszych kopytek? Zwykle są delikatniejsze i wyglądają nieco inaczej - robi się w nich delikatne rowki, w które smakowicie wsiąka sos.

Przepisy w kolekcji gnocchi

Czas przygotowania: 40 min.
Gnocchi
kluseczki...

marcineusz

Gnocchi