maślanka
220 przepisów
Przepisy w kolekcji maślanka

Racuchy na maślance to przepis na śniadanie lub słodki podwieczorek. Przepis jest zaskakująco prosty, a składniki potrzebne do jego wykonania ogólnodostępne i tanie. Maślanka sprawi, że racuchy będą delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Racuchy na maślance idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą.
Racuchy na maślance

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Tort w kształcie serca brzmi romantycznie, prawda? To idealna propozycja na Walentynki, ale nie tylko. W końcu przygotowanie takiego ciasta dla ukochanej osoby nie musi być związane z żadną konkretną okazją. Tort w kształcie serca jest bardzo efektowny – wygląda niczym z najlepszej cukierni. Warto go przygotować, bo nie tylko jest piękny, ale i pyszny!
Tort w kształcie serca

Puchate racuchy z masłem jeżynowym to pyszny obiad na słodko lub smaczny deser dla maluchów i łasuchów. Autorka przepisu, szefowa kuchni Agata Wojda, poleca ciasto na bardzo pulchne racuchy. Można je podać klasycznie z dodatkiem cukru pudru, ale poniższy przepis na masło jeżynowe latem zrobi furorę.
Puchate racuchy z masłem jeżynowym

Chłodnik z buraków to tradycyjne polskie danie. Najczęściej przygotowywany z dodatkiem soku z buraków i liści botwinki. Chłodnik z buraków można przygotowywać na bazie kefiru, maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego. Ponadto chłodnik z buraków to świetna propozycja na letni obiad. Z przygotowaniem chłodnika z buraków poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przepis na chłodnik z buraków to pomysł na sezonowy posiłek na co dzień.
Chłodnik z buraków i botwiny na surowo

Pizza z cykorią i gruszkami to pomysł na przekąskę na wyjątkową okazję. Całość nabiera wykwintnego smaku dzięki połączeniu gruszek, sera emmentaler oraz rozmarynu. Pizza z cykorią i gruszkami to rodzaj pizzy białej. Pizza biała występuje bez dodatku sosu pomidorowego i często zawiera sery pleśniowe. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie posiłku dla znajomych, pizza z cykorią i gruszkami będzie doskonałym wyborem.
Pizza z cykorią i gruszkami

A gdyby pączki przygotować na wytrawnie? Gwarantujemy, że te z szynką i serem podbiją wasze serca niemniej niż ich słodkie odpowiedniki.
Pączki wytrawne - z szynką, szczypiorkiem i papryką

Aromatyczne i słodkie ciasto orzechowe - ma piękny kolor.
Ciasto orzechowe

Chłodnik buraczkowy z ogórkiem małosolnym i truskawkami to zupa, która zaskoczy połączeniem smaków. Wypróbuj chłodnik buraczkowy z ogórkiem małosolnym i truskawkami.
Chłodnik buraczkowy z ogórkiem małosolnym i truskawkami

Babka czekoladowa to lekko podrasowana wersja dobrze znanej babki wielkanocnej. Można ją upiec nie tylko od święta. Babka czekoladowa sprosta wymaganiom każdego łasucha bez względu na wiek.
Babka czekoladowa

Chłodnik litewski tradycyjny

Doskonały, bezmięsny chłodnik z ogórków małosolnych. Do podania z jajkiem na twardo, posypany zieloną cebulką. Prosty przepis na chłodnik, który ma mało kalorii i pysznie smakuje.
Chłodnik z ogórków małosolnych

Chłodnik z botwiny to jeden z klasyków polskiej kuchni. Orzeźwia i pysznie smakuje. Chłodnik z botwiny warto podać ze sporą ilością zieleniny i... białym serem. Taki chłodnik z botwiny zaskoczy gości!
Chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Własnoręcznie zrobiony, domowy ser? Czemu nie! Podajmey przepis na prosty i pyszny ser panir.
Ser panir

Ciasto z borówkami amerykańskimi
Artykuły powiązane
Zapomniane napoje z czasów PRL, czyli co warto znowu wypić przy wspólnym stole
Kwas chlebowy, woda z sokiem malinowym z saturatora, oranżada, babciny kompot czy zsiadłe mleko to tylko niektóre z napojów, które niesłusznie odchodzą w zapomnienie. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy te smaki, podpowiadając jak zrobić te niedoceniane napoje w domu lub wykorzystać je do potraw. Szczegóły w galerii zdjęć.