Hiszpańska tortilla

Tortilla hiszpańska to danie, które pokochają fani ziemniaków. Wegetariańska propozycja jest łatwa do zrobienia. Tortilla hiszpańska to tylko kilka składników i chwila przygotowania.

tortille

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.24 z 227 głosów)

Składniki:

  • 35 dag ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Smażyć ok. 6 minut, aż jajka się zetną.
  • Tortillę hiszpańską przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut.
  • Przed podaniem tortilla hiszpańska powinna być podzielona na sześć porcji, może być podawana na ciepło lub na zimno.

Kalorie: 380

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy