REKLAMA

Hiszpańska tortilla

Tortilla hiszpańska to danie, które pokochają fani ziemniaków. Wbrew temu, czego moglibyśmy się spodziewać, tortilla de patatas nie jest pszennym plackiem z warzywami i mięsem, a pysznym omletem z ziemniakami! Wegetariańska propozycja jest łatwa do zrobienia. Hiszpańska tortilla to tylko kilka składników i chwila przygotowania.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tortille

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 241 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Ziemniaki na tortilla de patatas przyprawić solą i pieprzem.

  • 2.

    Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Tortilla hiszpańska powinna być smażona ok. 6 minut, aż jajka się zetną.

  • 3.

    Tortillę hiszpańską przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut. Przed podaniem tortilla hiszpańska powinna być podzielona na sześć porcji, może być podawana na ciepło lub na zimno.

Kalorie: 380

Porady

  • Tortilla z ziemniakami powinna być przygotowana z jak najlepszych jajek – najlepiej z wolego wybiegu. Hodowla kur odbija się bezpośrednio na jakości jaj. Co oznaczają symbole na skorupkach jaj?

Notka redakcyjna

Tortilla hiszpańska – z czym podawać?

Ta hiszpańska potrawa z ziemniaków i jajek to dobry pomysł na lunch lub bardzo duże śniadanie. Na Półwyspie Iberyjskim tortilla de patatas jest serwowana właściwie o każdej porze dnia. Sporo zależy od tego, z czym podamy potrawę. W wersji śniadaniowej można podać ją z chlebem, twarożkiem i warzywami – bardzo podobnie, jak serwowalibyśmy naszą polską jajecznicę. Tortilla ziemniaczana może być podana „solo”, jako główne danie lunchowe/ obiadowe. Jako dodatki uzupełniające posiłek proponujemy usmażenie owoców morza (np. smażone kalmary) i przygotowanie hiszpańskiej salsy ze świeżych pomidorów.

Tortilla de patatas idealnie łączy się z czerwonym winem. Szczególnie tym hiszpańskim. 

Jak zrobić tortillę hiszpańską?

Kuchnia hiszpańska ma swój temperament. Jest łatwa, aromatyczna i oparta na prostych składnikach. Znajdziemy w niej świeże owoce morza i warzywa słodkie od słońca. Hiszpanie przygotowują swoje potarwy trochę inaczej, niż moglibyśmy się spodziewać. Ich tortilla de patatas to w rzeczywistości omlet z ziemniakami. Jak zrobić tortilla de patatas? Przepis wymaga użycia zaledwie kilku składników. Ziemniaki kroimy z cienkie plastry i smażymy na oleju. Mogą być to plasterki, jak na chipsy. Jeśli pokroimy ziemniaki na grubsze plastry, należy poświęcić więcej czasu na ich upieczenie.  Pod koniec pieczenia, około 10 minut przed końcem, dodajemy cebulę i czosnek. Jeśli wrzucimy je na patelnię wcześniej – spalą się. Tortilla de patata to bardzo sycące danie. Jajka należy rozkłócić z przyprawami. Ziemniaki można zdjąć z patelni, ostudzić, dodać do masy jajecznej i  wtedy całość usmażyć. Jeśli chcemy, aby tortilla z ziemniakami była gotowa szybciej, można wlać jajka prosto na patelnię z ziemniakami. Danie należy smażyć na małym ogni przez 6 minut, a następnie przy pomocy talerza przerzucić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 6 minut. Nie polecamy przewracania tortilli przy pomocy samej łopatki, ponieważ danie najprawdopodobniej się wtedy rozpadnie.

Hiszpańskie patatas, czyli ziemniaki, to klucz nie tylko do przygotowania pysznej tortilla de patatas. Przepis na ziemniaczki w hiszpańskim stylu przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kartofli. Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów – jest to nadzwyczaj dobre i uniwersalne warzywo.  Polecamy uwadze patats alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe oraz patatas bravas z czosnkiem, papryką i rozmarynem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy