Kurczak po wietnamsku (oryginalny)

Kurczak po wietnamsku (oryginalny) - serwowany niemal we wszystkich restauracjach chińsko wietnamskich - danie bardzo popularne i smaczne.

dania mięsnekarmel

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
346.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.2 z 259 głosów)

Składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 30 ml sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz biały
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,75 kg kurczaka- podwójny filet z kurczaka lub udka filetowane
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sos rybny, odrobina wody, brokuły

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni stale mieszając, inną metodą jest blanszowanie. Zagotować kawałki kurczaka we wrzątku ok. 5 minut, jeśli podoba ci się kolor czerwony skórki to do gotowania lub smażenia proszę dodać czerwonego barwnika spożywczego – odrobinę tzw.” na czubku noża”. Kurczaka wyłowić i odsączyć, przełożyć do miseczki, wywar usunąć. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), dodać odrobinę przyprawy 5 smaków i smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu stale mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu dodać brokuły podzielone na małe różyczki, dolać sos sojowy, odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez następne 7 minut. Zagęścić skrobią wymieszaną w 2-3 łyżkach wody, (w miarę potrzeby aby nie zrobić papki), dalej mieszać do zgęstnienia, aby powstały sos pokrył mięsiwo i warzywa. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na gorącą cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa i warzyw. Gotowe. Danie podawać z ryżem i wietnamską surówką z kapusty białej. Przybrać zieloną dymką lub szczypiorem. Smacznego.

Kalorie: 346.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy