Kurczak po wietnamsku to znakomite połączenie ostrego, słodkiego i kwaśnego smaku. Danie wyśmienicie smakuje podane z ryżem lub makaronem ryżowym. Zobaczcie, jak zrobić wyrazistego w smaku kurczaka inspirowanego kuchnią azjatycką.
StockFood
(średnia 4.17 z 283 głosów)
Filet z kurczaka należy oczyścić i pokroić w cienkie paski. Następnie przełożyć do naczynia i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Następnie w woku należy rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć kurczaka małymi porcjami a usmażonego przełożyć do miski. W tym samym czasie trzeba pokroić warzywa. Paprykę w paski, cebulę w piórka, a imbir można zetrzeć na tarce.
W woku na tym samym oleju po smażeniu kurczaka trzeba smażyć cebulę, imbir i energicznie mieszać. Po chwili dodać paprykę, a następnie pokrojony filet z kurczaka.
Kurczaka należy podlać 50 ml wody, wymieszanym z miodem , olejem sezamowym i sosami. Całość należy wymieszać i dusić przez 10 minut. Gotowego kurczaka należy posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Kalorie: 346
Porady
- Kurczaka przed obróbką nie trzeba myć - pamiętajmy jednak, aby użyć osobnej deski do krojenia mięsa
- Nadmiar mięsa można zamrozić
- Według wielu osób tajemnica smaku tego dania tkwi w przygotowywanym na patelni karmelu, w który następnie obkleja się pokrojony na kawałki kurczak. Taka specyficzna panierka z cukru i wody z dodatkiem sosu sojowego smakuje fantastycznie, nadając całemu daniu bardzo wyrazistego charakteru. Niektórzy martwią się jednak o to, że właśnie przez nią danie to jest bardzo kaloryczne, ale wtedy postarajmy się o mniej kaloryczne dodatki, jak ryż bez dodatkowego sosu i pożywna sałatka
To ile kalorii ma porcja kurczaka po wietnamsku zależy oczywiście od tego, z jakiego przepisu korzystamy. Przeciętnie może być to jednak od 200 do ponad 300 kalorii na porcję. Nie jest to zatem tak naprawdę szczególnie dużo, biorąc pod uwagę to, że jest to jednak danie obiadowe. Warto więc raz na jakiś czas zapomnieć o liczeniu kalorii, by w spokoju delektować się smakiem.
Dania kuchni azjatyckiej od kilku dobrych lat cieszą się rosnącą popularnością wśród Polaków. Nie może to jednak nikogo dziwić, gdyż oferują nam one często zupełnie niezwykłe i nieznane nam do tej pory połączenia smaków, których nie znajdziemy w naszej rodzimej kuchni. Do tej pory taką kulinarną odskocznię od tradycyjnych polskich potraw zapewniały nam wyłącznie restauracje specjalizujące się w daniach azjatyckich. Teraz coraz więcej osób próbuje przygotować potrawy z Dalekiego Wschodu samodzielnie. A jedną z naszych ulubionych jest kurczak po wietnamsku.
Co jest takiego niezwykłego w tym daniu, że Polacy z chęcią przygotowują je w domu? Kurczak po wietnamsku stanowi fantastyczne połączenie słodyczy z pikantnym smakiem ostrej papryki. A kiedy dodamy do tego jeszcze czosnek i tak uwielbiany przez wielu ciemny sos sojowy uzyskujemy fantastyczne danie, które smakuje po prostu fenomenalnie. Zwłaszcza podane z ryżem i z różnymi warzywami, takimi jak na przykład brokuły. Warto skusić się na przygotowanie takiej nietypowej potrawy, ponieważ efekt końcowy jest wręcz powalający.
Komentarze