Kurczak po wietnamsku to znakomite połączenie słodkiego, słonego i ostrego smaku, które powstaje w 15 minut. Gęsty, ciemny sos apetycznie pokrywa soczyste kawałki białego mięsa. Danie warto udekorować świeżo posiekaną cebulą dymką lub szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje podane z ryżem lub makaronem ryżowym. Zobaczcie, jak zrobić wyrazistą potrawę inspirowaną kuchnią azjatycką. Aromatyczny kurczak po wietnamsku z pewnością zaskoczy Wasze podniebienia.
Adobe Stock
(średnia 4.17 z 284 głosów)
Filet z kurczaka: oczyszczamy i osuszamy, po czym kroimy w dużą kostkę. Nacieramy go przyprawami – słodką i ostrą papryką, curry oraz solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, po czym dodajemy go do kurczaka.
Smażenie: rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy. Wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go i pozwalamy, żeby się lekko zarumienił. Dorzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy go, aż cały pokryje się karmelem. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dolać odrobinę wody, żeby cukier się nie przypalił.
Duszenie: zmniejszamy ogień i podlewamy zawartość patelni sosem sojowym. Podgrzewamy kurczaka pod przykryciem przez około 5 minut. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy ją do sosu.
Podanie: kiedy cebula zmięknie, a kawałki mięsa pokryją się ciemnym gęstym sosem, możemy zdjąć danie z ognia. Kurczak po wietnamsku najlepiej smakuje posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem i podany z ryżem na sypko.
Porady
- Kurczaka nie trzeba myć przed obróbką termiczną. Wystarczy go osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błonek i ewentualnych kostek. Pamiętajmy, żeby użyć osobnej deski do krojenia mięsa.
- Kurczak po wietnamsku najlepiej smakuje na świeżo, ale jeśli przyrządziliśmy zbyt dużą porcję mięsa, nadmiar możemy przechować w lodówce przez 3 dni lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka i zamrozić.
- Na ostatnim etapie przyrządzania kurczaka można dodać do niego niewielką ilość skrobi ziemniaczanej. Pomoże ona zagęścić sos, jeśli użyliśmy wody do podlania mięsa.
- Porcja kurczaka po wietnamsku ma około 200 kalorii. Nie jest to tak naprawdę szczególnie dużo, biorąc pod uwagę to, że jest to danie obiadowe. Istotne jest jednak, z czym go podajemy. Pamiętajmy, że 100 g ugotowanego białego ryżu długoziarnistego dostarcza nam około 120 kcal.
- Według wielu osób tajemnica smaku tego dania tkwi w przygotowywanym na patelni karmelu, który smakowicie obkleja pokrojonego na kawałki kurczaka. Taka specyficzna glazura z dodatkiem sosu sojowego smakuje fantastycznie, nadając całemu daniu bardzo wyrazisty charakter. Osoby, które ograniczają udział węglowodanów w diecie, mogą zamienić cukier na ksylitol i podać potrawę z dodatkiem lekkiej surówki.
- Kurczak po wietnamsku może także powstać z innych części drobiu, na przykład z wytrybowanych udek. Słodki, zawiesisty sos przyda się także do glazurowania skrzydełek.
- Jeśli chcemy, żeby nasza potrawa do złudzenia przypominała danie z chińskich restauracji, przyrządźmy ją w woku i podajmy od razu po zdjęciu go z palnika, na podgrzanym żeliwnym naczyniu. Kurczak na gorącym półmisku jeszcze na stole apetycznie skwierczy i roztacza niecodzienny aromat.
- Miłośników kurczaka po azjatycku z pewnością zainteresuje także przepis na sos teriyaki. Ma podobny profil smakowy – jest słodki i lekko pikantny dzięki dodatkowi świeżo startego korzenia imbiru, ale do jego zrobienia potrzebne jest jeszcze mirin, czyli japońskie wino ryżowe.
Dania azjatyckie już od kilkunastu lat cieszą się rosnącą popularnością wśród Polaków. Nie może to jednak nikogo dziwić, ponieważ oferują nam one często zupełnie niezwykłe i nieznane nam do tej pory połączenia smaków, których nie znajdziemy w naszej rodzimej kuchni. Do niedawna taką kulinarną odskocznię od tradycyjnych polskich potraw zapewniały nam wyłącznie restauracje specjalizujące się w daniach azjatyckich. Teraz coraz więcej osób próbuje przygotować przysmaki z Dalekiego Wschodu samodzielnie, a jedną z popularnych propozycji jest kurczak po wietnamsku. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujemy specjalnych składników i sprzętu, żeby go przyrządzić.
Co jest takiego niezwykłego w tym daniu, że Polacy z chęcią przygotowują je w domu? Kurczak po wietnamsku stanowi fantastyczne połączenie słodyczy z pikantnym smakiem ostrej papryki. A kiedy dodamy do tego jeszcze czosnek i tak uwielbiany przez wielu ciemny sos sojowy, uzyskujemy fantastyczne danie, które smakuje i pachnie po prostu fenomenalnie.
Proste i szybkie danie obiadowe, które określamy jako kurczaka po wietnamsku, znajdziemy w wielu restauracjach w stylu azjatyckim. Jest bardzo podobny do potrawy o chińskich korzeniach, zaadaptowanej do kuchni amerykańskiej, znanej pod nazwą kurczak generała Tso. W tym wydaniu delikatne mięso drobiowe obtacza się najpierw w przyprawach oraz skrobi ziemniaczanej i smaży na głębokim tłuszczu, a potem miesza z sosem. Tradycyjnie podaje się ją z ryżem długoziarnistym (basmati lub jaśminowym) i ugotowanymi różyczkami brokuła. Nie może zabraknąć dekoracji w postaci posiekanej cebuli dymki (jej zielonych części) i nasion sezamu. Kurczak po wietnamsku świetnie smakuje także w towarzystwie takich dodatków jak:
Komentarze