Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny domowym sposobem. Jest pyszny, lubiany na całym świecie i tak prosty do zrobienia w domu (ze składników dostępnych przez cały rok), że grzechem jest kupowanie gotowców, w których zwykle za mało jest warzyw, a zdecydowanie za dużo cukru (nawet 17 łyżeczek na słoik!) i zagęstników. Sprawdźcie poniżej przepis, jak zrobić sos słodko-kwaśny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory Sosy Dodatki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
182 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sos słodko-kwaśny 1.

    Zalewę z ananasów z puszki, cukier, ocet, keczup i sos sojowy mieszamy dokładnie w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 min, po czym wlewamy zawiesinę ze skrobi kukurydzianej i wody. Mieszając, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać słodko-kwaśny sos chili to pod koniec gotowania dodajemy posiekaną papryczkę chili. Gorący sos słodko-kwaśny przelewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem, ewentualnie pasteryzujemy.

Kalorie: 182

Węglowodany: 14

Błonnik: 0.8

Cukier: 12

Porady

  • W przepisie wykorzystujemy sok ananasowy z zalewy z ananasów z puszki.
  • Najpierw cukier można skarmelizować na suchej patelni, potem rozpuścić octem i dodać resztę składników. Dzięki temu sos słodko-kwaśny będzie miał głębszy, bardziej złożony smak oraz piękny szklisty połysk.
  • Ketchup w składnikach na sos słodko-kwaśny nie powinien zawierać octu (ocet ryżowy dodajemy osobno!), dlatego warto czytać składy ketchupów, które kupujemy do kuchni. Prosty ketchup powinien mieć tylko przetarte pomidory i przyprawy, bez konserwantów
  • Sos sojowy możemy zastąpić tamari (sos sojowy bezglutenowy)
  • Jak zrobić sos słodkie chili? Pikantny sos słodko-kwaśny uzyskamy, wrzucając pod koniec gotowania posiekaną papryczkę chili bez pestek.

Notka redakcyjna

Sos słodko-kwaśny pochodzi z Chin, z prowincji Hunan, choć jest tam używany w formie marynaty albo dipu i składa się właściwie tylko z octu ryżowego i cukru lub miodu. W restauracjach obsługujących turystów, serwuje się sos składający się z octu ryżowego, soli, keczupu, sosu Worcestershire, ciemnego sosu sojowego i specjalnego brązowego cukru (tzw. chinese brown candy) – w formie batonów albo dropsów; w Polsce praktycznie nieznany. Nadal rzadko się zdarza, by zawierał pomidory i był używany do duszenia warzyw czy mięsa – to "wynalazek" zamerykanizowanej kuchni chińskiej, dzięki której w takiej formie przyjął się na całym świecie. Sekretem jego smaku jest zbalansowanie smaków słodkiego i kwaśnego, czyli cukru i octu. A że każdy ma w tym względzie własne preferencje, proporcje z przepisu proszę traktować raczej jako sugestię i po prostu nieustająco próbować, dodając octu i cukru po troszku. Uwaga! Starajmy się nie używać octu spirytusowego zamiast ryżowego; jest za mocny i może zdominować smak. Aby go zrównoważyć, trzeba będzie dosypywać cukru, co nie ma większego sensu, jeśli nasz sos ma być zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowy. Zdecydowanie lepszym zamiennikiem octu ryżowego będzie łagodny i aromatyczny jabłkowy. Sos słodko-kwaśny jest popularnym dodatkiem w restauracjach z sieci fast food takich jak Mc'Donalds czy innych "budek" z chińską kuchnią. Nic dziwnego, bo sos ten świetnie pasuje zarówno do dań warzywnych z azjatyckimi produktami, jak i ... nuggetsów. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić sos słodko-kwaśny z mcdonalda, ale w domowej wersji.

Sos słodko-kwaśny - do czego podawać

Najlepszy dodatek do sosu słodko-kwaśnego i dań orientalnych to warzywna mieszanka chińska w formie mrożonki. Kuchnia azjatycka słynie z prostych przepisów, zawierających jednak wiele składników, zwłaszcza drobno pokrojonych warzyw. Gotowa mieszanka zaoszczędzi nam więc mnóstwo zakupów, mycia, obierania, krojenia i odpadków. Z paczki wykorzystamy dokładnie tyle, ile nam właśnie potrzeba. Ponieważ warzywa są zbierane w szczycie sezonu, często są delikatniejsze i smaczniejsze niż dostępne świeże. Dzięki błyskawicznemu mrożeniu zachowują smak, kolor i witaminy. Są wolne od konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Są też niemal sterylne – ponieważ przed zamrożeniem warzywa poddaje się blanszowaniu na parze, które uniemożliwia rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się; dodatkowo w naturalny sposób utrwala ich kolory.

Sos słodko-kwaśny w kuchni

Wersja z mieszanką chińską: mieszankę wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy, aż odparuje woda, a warzywa zachowają jędrność i kolor. Zalewamy naszym sosem, chwilkę dusimy, przyprawiamy do smaku. Przekładamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia, ew. pasteryzujemy. Wersja „chrupiąca„ : kukurydzę i bambus z puszki osączamy, obraną marchew kroimy w zapałki, ananasy z puszki na kawałki. Do woka wlewamy trochę sosu sojowego i wody, wrzucamy marchewki, oprószamy cukrem i dusimy, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dodajemy kukurydzę, bambus i ananasy, zalewamy naszym sosem, chwilę dusimy. Przyprawiamy do smaku, przekładamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia, ew. pasteryzujemy. Inne dodatki: do sosu pasują także cebula, czosnek, imbir, czerwona i żółta papryka, kiełki fasoli mung, żółta fasolka szparagowa. Do dosmaczania można używać soku z pomarańczy i soku z cytryny, sosu worcestershire lub tabasco. Przynajmniej część cukru można też zastąpić syropem daktylowym, klonowym, z agawy lub golden syrupem (syrop cukrowy powstały w wyniku rafinacji trzciny cukrowej). Kiedy już wiemy, jak sos słodko-kwaśny zrobić samemu, pozostaje tylko gotowanie! Polecamy przepisy kuchni azjatyckiej z sosem na rożne wersje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy