Sos słodko-kwaśny

Wspaniały sos :)

PrzetworySosy

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
100 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 165 głosów)

Składniki:

  • 3kg pomidorów
  • 1kg cebuli
  • 3 papryki ( czerwoną, zieloną i żółtą)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżki chili
  • 1łyżka cuury
  • 1/2 łyżki pieprzu białego
  • 2 łyżki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego
  • 2 łyżki musztardy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 3kg pomidorów - obieramy ze skórki i kroimy w kostkę;
  • 1kg cebuli - także pokrojonej w kostkę;
  • Gotujemy pomidory z cebulą ok. 1 h.
  • Następnie dodajemy:
  • 3 papryki ( czerwoną, zieloną i żółtą) - pokrojone w kostkę;
  • 1 puszka kukurydzy - bez zalewy;
  • 1 puszka ananasa - pokrojonego w kawałki wraz z zalewą;
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżki chili
  • 1łyżka cuury
  • 1/2 łyżki pieprzu białego
  • 2 łyżki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego
  • 2 łyżki musztardy
  • Gotujemy wszystko ok. 30 min, nie dłużej aby warzywa zachowały kruchość.
  • Zagęszczamy 3 łyżkami mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody i sosu.
  • Gorący sos przekladamy do słoików, mocno zakręcamy i zostawiamy na godzinę do góry dnem, aby się zawekowały.
  • Z takiej ilości składników wyszło mi 3 słoiki 1-litrowe i 4 słoiki 0,5-litrowe czyli w sumie 5 litrów sosu.
  • Całą jesienią i zimą będę się cieszyła smakiem prawdziwego, naturalnego sosu a nie benzoesanem sodu i sorbinianem potasu, które serwują nam w swoich sosach znani producenci.
  • Gorąco polecam! Smacznego!

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy