REKLAMA

Sałatka z figami, granatem, gruszką i z szynką

Sałatka z figami, granatem, gruszką i z szynką to pomysł na prostą, szybką, a zarazem nietuzinkową sałatkę, która świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu z gronie najbliższym, a także na lunch do pracy. Sałatka z figami świeżymi jest lekka i świeża – najlepiej przygotować ją w sezonie na figi, który trwa od maja do października. Słodkie gruszki i figi pasują do słonej i wyrazistej szynki. Nasz przepis na sałatkę z figami możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej swoje ulubione składniki! Poniżej podpowiadamy jak ją przygotować. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki sałatka owocowa Przystawki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygowanie gruszek: gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy w wodzie zakwaszonej cytryną. Po upływie kilkunastu minut dwie gruszki osączamy z zalewy, tniemy wzdłuż na cienkie plasterki.

  • 2.

    Przygotowanie granatu: Z granatu wydobywamy nasiona. Odkładamy 1/3 szklanki. Pozostałe nasiona przekładamy na sito ustawione nad miską i zgniatamy za pomocą drewnianego wałka do ciasta, aby wydobyć jak najwięcej soku. Uzyskany sok z granatów łączymy z taką samą ilością oliwy.

  • 3.

    Przygotowanie cykorii: z umytych cykorii oddzielamy liście, usuwamy głąby.

  • 4.

    Przygotowanie fig: figi tniemy na ćwiartki. W dużej płytkiej misce rozrzucamy rukolę i cykorię oraz gruszki, figi i porwane na paski plasterki prosciutto. 

  • 5.

    Posypujemy odłożonymi nasionami granatu. Polewamy sosem z granatu, posypujemy parmezanem startym w płatki. Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

Porady

  • Figi do sałatki powinny być dojrzałe, co można rozpoznać po ich kolorze i miękkości. Dojrzałe figi są ciemne i miękkie. Przed dodaniem ich do sałatki należy je dokładnie umyć, a następnie pokroić na ćwiartki lub ewentualnie na ósemki (nie należy obierać ich ze skórek). 
  • Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki z fig zamiast cykorii, np. rukoli czy szpinaku. 
  • Ważną rolę w sałatce z figi pełni dressing – możemy przygotować go np. soku z limonki, soku z cytryny z dodatkiem miodu.
  • Wierzch sałatki z figami możemy udekorować np. świeżą kolendrą bądź natką pietruszki. 
  • Świetnym pomysłem jest nadanie sałatce z figami nieco chrupkości, np. poprzez dodanie pistacji, orzechów włoskich bądź orzeszków piniowych. 
     

Notka redakcyjna

 

Jakie figi kupować i do czego je dodawać?


Figi to egzotyczne owoce, które nie są w Polsce zbyt popularne (zwłaszcza świeże). Sezon ma figi przypada od maja do października. Przy ich zakupie warto zwracać uwagę na kilka aspektów. Powinny być one miękkie, bardzo ciemne w kolorze – mogą mieć one również lekko biały nalot, co może sugerować pleśń, jednak jest to wytrącający się cukier. Fig nie należy obierać ze skórki, wystarczy je tylko umyć pod bieżącą wodą. Możemy je pokroić na ćwiartki lub w ósemki (w zależności od indywidualnych preferencji i wielkości owoców) i jeść łyżeczką lub dodać np. do sałatek, mięs, surówek etc. 


Z fig możemy przygotować różnego rodzaju konfitury, np. dżemy czy marmolady. Świetnie pasują one również do deski serów, wędlin czy nawet do pieczonego schabu. Ponadto na bazie fig możemy przygotować też nalewkę figową, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy