Sałatka z granatem i figami

Ocena:

4.48 (190)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sałatka z granatem i figami, z dodatkiem gruszki i szynki parmeńskiej to pomysł na prostą, szybką, a zarazem nietuzinkową sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, spotkanie w gronie najbliższych, w czasie świąt, a także na lunch do pracy. Jest lekka i świeża – najlepiej przygotować ją w sezonie na figi, który trwa od maja do października, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robić ją przez cały rok. Słodkie gruszki i lekko kwaskowaty granat pasują do słonej i wyrazistej szynki. Sprawdźcie nasz wyjątkowy przepis.

Składniki:

  • gruszki  3 szt.

  • granat  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • cykoria  1 szt.

  • rukola  100 g

  • figi  6 szt.

  • szynka parmeńska (prosciutto)  100 g

  • parmezan  30 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Sałatka z granatem i figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie gruszek: gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy w wodzie zakwaszonej cytryną. Po upływie kilkunastu minut dwie gruszki osączamy z zalewy, tniemy wzdłuż na cienkie plasterki.

  • Krok 2:

    Przygotowanie granatu: wydobywamy nasiona z owocu. Odkładamy 1/3 szklanki. Pozostałe nasiona przekładamy na sito ustawione nad miską i zgniatamy za pomocą drewnianego wałka do ciasta, żeby wydobyć jak najwięcej soku. Uzyskany sok z granatów łączymy z taką samą ilością oliwy.

  • Krok 3:

    Przygotowanie cykorii: myjemy i oddzielamy liście. Następnie usuwamy głąby.

  • Krok 4:

    Pozostałe składniki: figi kroimy na ćwiartki. W dużej płytkiej misce rozrzucamy rukolę i cykorię oraz gruszki, figi i porwane na paski plasterki prosciutto.

  • Krok 5:

    Doprawianie: posypujemy odłożonymi nasionami granatu. Polewamy sosem z granatu, posypujemy parmezanem startym w płatki. Oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy od razu po przygotowaniu.

     

Porady

  • Figi do sałatki powinny być dojrzałe, co można rozpoznać po ich kolorze i miękkości. Dojrzałe są ciemne i miękkie. Przed dodaniem ich do sałatki należy je dokładnie umyć, a następnie pokroić na ćwiartki lub ewentualnie na ósemki – nie należy obierać ich ze skórek.
  • Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki z granatem i figami zamiast cykorii, np. samej rukoli lub szpinaku.
  • Ważną rolę w sałatce z figi pełni dressing – możemy przygotować go np. soku z limonki, soku z cytryny z dodatkiem miodu.
  • Wierzch sałatki z granatem i figami możemy udekorować np. świeżą kolendrą bądź natką pietruszki.
  • Świetnym pomysłem jest nadanie sałatce nieco chrupkości, np. poprzez dodanie pistacji, orzechów włoskich bądź orzeszków piniowych.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z granatem i figami. Jak wybierać owoce

Figi to egzotyczne owoce, które nie są w Polsce zbyt popularne (zwłaszcza świeże), ale są dostępne w dobrze zaopatrzonych warzywniakach i większych sklepach spożywczych. Sezon na figi przypada od maja do października. Jednak można je kupić przez cały rok. Alternatywą są figi suszone, które trzeba wtedy pokroić na nieco mniejsze kawałki, ponieważ takie owoce są twardsze i zbyt duże części mogą utrudniać jedzenie.

Przy ich zakupie fig do sałatki z granatem warto zwracać uwagę na kilka aspektów. Powinny być one miękkie, bardzo ciemne w kolorze – mogą mieć one również lekko biały nalot, nie jest to jednak pleśń, tylko wytrącający się cukier. Fig nie należy obierać ze skórki, wystarczy je tylko umyć pod bieżącą wodą.

Z kolei granaty charakteryzują się gładką skórką. Ich dojrzałość sprawdza się w prosty sposób, wystarczy delikatnie ścisnąć owoc, powinno być słychać wtedy trzask przesuwających się ziarenek.

 

Co zrobić z fig?

Możemy je pokroić na ćwiartki lub w ósemki (w zależności od indywidualnych preferencji i wielkości owoców) i jeść łyżeczką lub dodać np. do sałatek, mięs, surówek. Możemy przygotować  też z nich różnego rodzaju konfitury, np. dżemy czy marmolady. Świetnie pasują one również do deski serów, wędlin czy nawet do pieczonego schabu. Ponadto na bazie fig możemy przygotować też nalewkę figową, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne