Zupa orzechowa przygotowana na bazie bulionu, masła arachidowego i mleka kokosowego to zdecydowanie oryginalna propozycja. Znana jest w kuchni surinamskiej, gdzie ma kremową konsystencję i pikantny smak – do zupy dodaje się paprykę chilli i Madame Jeanette. W naszej wersji użyjemy klasycznego masła z orzeszków ziemnych i aromatycznych przypraw. Chętni mogą dodać ostrą papryczkę – taka orzechowa zupa jest nie tylko sycąca i aromatyczna, ale także przyjemnie rozgrzewa. Tego trzeba koniecznie spróbować.
Stockfood
(średnia 4.5 z 169 głosów)
Przygotowanie warzyw: marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Por obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na mniejsze kawałki – nie muszą to być drobne plasterki, bo zupę będziemy blendować.
Bulion: wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy, aż będą miękkie.
Masło orzechowe: dodajemy do zupy, mieszamy i dalej gotujemy. Następnie doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i pastę curry. Na koniec zabielamy mlekiem kokosowym.
Blendowanie: zupę zdejmujemy z kuchenki i miksujemy na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego.
Dodatki: zupa orzechowa jest już prawie gotowa. Pozostaje posiekać orzeszki ziemne i liście kolendry. Nakładamy krem na talerze i posypujemy po wierzchu dodatkami.
Porady
- Jeśli nie macie gotowego bulionu warzywnego, możecie użyć bulionu ze słoika. Wtedy należy rozmieszać go z gorącą wodą w proporcjach podanych na etykiecie. Warto jednak samodzielnie przygotować bulion, który przydaje się do wielu potraw. Zawekowany w słoikach będzie dobry do spożycia przez kilka miesięcy.
- Zupę możecie przygotować także na innych masłach orzechowych, np. z orzechów włoskich.
- Marchewkę możecie zastąpić dynią lub batatami.
- Można także uprażyć orzechy w piekarniku i w takiej formie dodać do zupy, a następnie całość zmiksować blenderem.
- Zupa orzechowa na ostro? Dodajcie jedną lub dwie papryczki chilli – posiekajcie jest w plasterki i wrzućcie do zupy. Możecie także posypać gotową zupę sproszkowaną papryką.
- Zupa orzechowa świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
Surinam to kraj w Ameryce północno–wschodniej, uznawany za karaibski. Jest miejscem, w którym mieszają się wpływy różnych kultur – Afryki, Indii, Chin, Indonezji i Holandii. Do lat 70. XX wieku był kolonią holenderską, a mieszkańcy Afryki sprowadzani byli w roli niewolników. Z kolei ludność z Chin, Indii czy Indonezji przyjeżdżała tu do pracy robotniczej. Dopiero od 1975 r. jest to niepodległe państwo.
Ze względu na mieszankę kulturową, kuchnia Surinamu jest bogata w egzotyczne dania, takie jak pom, heri heri, surinamskie bami czy właśnie zupę orzechową. Tradycyjnie podawana jest z kulkami tom tom z babki lancetowatej.
Zupa orzechowa z naszego przepisu jest daniem wegańskim, jednak tradycyjnie jest przygotowywania na bulionie drobiowym. Możecie także użyć wywaru wołowego.
Co jeszcze można dodać do zupy–krem z orzechów?
Popularne fistaszki, czyli orzeszki ziemne (lub inaczej arachidowe) to cenne źródło białka, o czym wiedzą sportowcy. Są również uważane za afrodyzjak. Zawierają dużo witaminy B3, błonnik i potas. Ich spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy – łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Są polecane dla osób chorujących na depresję.
Orzeszki ziemne są wysokokaloryczne – 100 g zawiera 567,4 kcal. Dlatego warto je jeść przed intensywnym wysiłkiem fizycznym lub w trakcie ćwiczeń.
Komentarze