Zupa orzechowa

Ocena:

4.49 (171)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Zupa orzechowa przygotowana na bazie bulionu, masła arachidowego i mleka kokosowego to zdecydowanie oryginalna propozycja. Znana jest w kuchni surinamskiej, gdzie ma kremową konsystencję i pikantny smak – do zupy dodaje się paprykę chilli i Madame Jeanette. W naszej wersji użyjemy klasycznego masła z orzeszków ziemnych i aromatycznych przypraw. Chętni mogą dodać ostrą papryczkę – taka orzechowa zupa jest nie tylko sycąca i aromatyczna, ale także przyjemnie rozgrzewa. Tego trzeba koniecznie spróbować.

Składniki:

  • marchewka  1 szt.

  • por  1 szt.

  • bulion warzywny  450 ml

  • masło orzechowe  180 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • sos sojowy  5 ml

  • pasta curry  5 g

  • mleko kokosowe  300 ml

  • orzeszki ziemne  50 g

  • kolendra  0.5 pęczka

Zupa orzechowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Por obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na mniejsze kawałki – nie muszą to być drobne plasterki, bo zupę będziemy blendować.

  • Krok 2:

    Bulion: wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy, aż będą miękkie.

  • Krok 3:

    Masło orzechowe: dodajemy do zupy, mieszamy i dalej gotujemy. Następnie doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i pastę curry. Na koniec zabielamy mlekiem kokosowym.

  • Krok 4:

    Blendowanie: zupę zdejmujemy z kuchenki i miksujemy na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego.

  • Krok 5:

    Dodatki: zupa orzechowa jest już prawie gotowa. Pozostaje posiekać orzeszki ziemne i liście kolendry. Nakładamy krem na talerze i posypujemy po wierzchu dodatkami.

Porady

  • Jeśli nie macie gotowego bulionu warzywnego, możecie użyć bulionu ze słoika. Wtedy należy rozmieszać go z gorącą wodą w proporcjach podanych na etykiecie. Warto jednak samodzielnie przygotować bulion, który przydaje się do wielu potraw. Zawekowany w słoikach będzie dobry do spożycia przez kilka miesięcy.
  • Zupę możecie przygotować także na innych masłach orzechowych, np. z orzechów włoskich.
  • Marchewkę możecie zastąpić dynią lub batatami.
  • Można także uprażyć orzechy w piekarniku i w takiej formie dodać do zupy, a następnie całość zmiksować blenderem.
  • Zupa orzechowa na ostro? Dodajcie jedną lub dwie papryczki chilli – posiekajcie jest w plasterki i wrzućcie do zupy. Możecie także posypać gotową zupę sproszkowaną papryką.
  • Zupa orzechowa świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa orzechowa – potrawa kuchni surinamskiej

Surinam to kraj w Ameryce północno–wschodniej, uznawany za karaibski. Jest miejscem, w którym mieszają się wpływy różnych kultur – Afryki, Indii, Chin, Indonezji i Holandii. Do lat 70. XX wieku był kolonią holenderską, a mieszkańcy Afryki sprowadzani byli w roli niewolników. Z kolei ludność z Chin, Indii czy Indonezji przyjeżdżała tu do pracy robotniczej. Dopiero od 1975 r. jest to niepodległe państwo.

Ze względu na mieszankę kulturową, kuchnia Surinamu jest bogata w egzotyczne dania, takie jak pom, heri heri, surinamskie bami czy właśnie zupę orzechową. Tradycyjnie podawana jest z kulkami tom tom z babki lancetowatej.

Zupa orzechowa – warianty

Zupa orzechowa z naszego przepisu jest daniem wegańskim, jednak tradycyjnie jest przygotowywania na bulionie drobiowym. Możecie także użyć wywaru wołowego.

Co jeszcze można dodać do zupy–krem z orzechów?

  • Imbir – należy go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Pomidory – w sezonie najlepiej dodać świeże, sparzone i obrane ze skórki. Poza sezonem mogą być pomidory z puszki.
  • Ryż – z jego dodatkiem zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.
  • Miód lub syrop klonowy – jeśli chcecie, żeby zupa orzechowa była bardziej słodka.

Zupa z orzechów ziemnych – wartości odżywcze

Popularne fistaszki, czyli orzeszki ziemne (lub inaczej arachidowe) to cenne źródło białka, o czym wiedzą sportowcy. Są również uważane za afrodyzjak. Zawierają dużo witaminy B3, błonnik i potas. Ich spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy – łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Są polecane dla osób chorujących na depresję.

Orzeszki ziemne są wysokokaloryczne – 100 g zawiera 567,4 kcal. Dlatego warto je jeść przed intensywnym wysiłkiem fizycznym lub w trakcie ćwiczeń.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne