REKLAMA

Kofta (czyli warzywne pulpeciki) z kapustą

Chrupiące kuleczki z warzyw, czyli kofta, to wegańska przekąska do przygotowania dość szybko i naprawdę łatwo. Podane z ryżem lub kaszą będą także świetnym pomysłem na obiad. Panierowana sezamem kofta najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety tzatziki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kardamon 1. Wszystkie przyprawy w ziarenkach wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż mocno zapachną i ściemnieją o kilka tonów. Gdy przyprawy ostygną, wyłuskujemy ziarenka kardamonu i wszystkie uprażone ziarna mielimy w młynku. Mieszamy z asafetydą i kurkumą.
  • tart-ziemniaki 2. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, ziemniaka ścieramy na tarce (nie solimy). Odciskamy warzywa z nadmiaru płynów. Mieszamy razem, dodajemy przyprawy, trochę soli, wiórki kokosowe i tyle mąki z ciecierzycy, aby móc lepić zwarte kulki.
  • falafel-kulki 3. Wilgotnymi dłońmi lepimy 20 kulek i obtaczamy je w ziarenkach sezamu, smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu, mieszając delikatnie, aż powoli osiągną ciemnozłoty kolor. Podajemy z sosem tzatziki, w którym maczamy pulpety.

Porady

  • Prażenie przypraw. Aby uniknąć spalenia przypraw, dodaj do mieszanki ziarna sezamu. Kiedy się on zezłoci, oznaczać to będzie, że również pozostałe ziarna są gotowe.
  • Lepienie kulek. Im mniej mąki z ciecierzycy dodasz do koft, tym będą one smaczniejsze. Dodaj jej tylko tyle, ile potrzeba, by kulki się nie rozpadały podczas smażenia.
  • Jeśli chcemy mieć pełny posiłek zamiast przekąski, możemy zalać kofty gorącym sosem pomidorowym (jak do spaghetti) i podać po 10 min, kiedy lekko w nim zmiękną, z dodatkiem ryżu lub kartofli.
  • Jeśli nie masz pod ręką asafetydy, dodaj ½ łyżeczki suszonej cebuli i ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • Zamiast oleju możesz także smażyć kofty na maśle klarowanym

Zobacz też: Daria Ładocha - miłośniczka kuchni tajskiej, warzyw i owoców

Notka redakcyjna

Kofta – co to za danie?

Kofta to danie popularne zwłaszcza w kuchni arabskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Kofta to rodzaj kotlecików lub pieczeni, zwykle z baraniny, ale też wołowiny, kurczaka czy jagnięciny. Z kolei kofta wegetariańska lub wegańska przyrządzana jest zwykle z sera (np. ser paneer), ziemniaków lub innych jarzyn. Jednymi z najbardziej popularnych wersji tego dania jest kofta w formie kebaba lub grecka kofta. Kofta grecka to nadziane na patyk mielone kotleciki, które zazwyczaj piecze się na grillu.

Kofta – przepis

Jako że kofta to danie popularne w wielu kuchniach świata, przepisów na nią jest bardzo wiele. W większości podstawowym składnikiem jest mięso mielone do którego dodaje się jajko, przyprawy oraz cebulę. Zależnie od regionu i kuchni, dodaje się także kaszę bulgur, warzywa czy np. żółty ser (do kasarli kofte). W Indiach, gdzie szczególnie popularna jest kofta wegetariańska, zamiast mięsa wykorzystuje się ser paneer, ziemniaki lub nawet banany. Z wymieszanych składników przyrządza się kulki bądź płaskie kotleciki, które są smażone, pieczone na grillu lub w piecu albo duszone. Gotowe kotleciki podaje się najczęściej z ryżem bądź pieczywem.

Sos do kofty

Najpopularniejszym sposobem podania jest kofta z sosem tzatziki. Przepis na tzatziki jest bardzo prosty: kubek naturalnego greckiego jogurtu (lub wegańskiego odpowiednika) mieszamy do smaku ze startym świeżym ogórkiem i ząbkami czosnku, niewielką ilością oliwy oraz solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak mięta czy koperek. Dobrym dodatkiem do kofty będzie także ajvar. Ajvar to pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów (lub cukinii), czosnku i octu, doprawiona pieprzem i chili.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy