Kofta – warzywne pulpeciki

Kofta, czyli chrupiące kuleczki z warzyw, jest wegańską potrawą, którą robi się dość szybko, a przede wszystkim ławo. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie świetnym pomysłem na codzienny obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Można ją również podać z dipem jako przekąskę na imprezę. Panierowana sezamem najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki. Podajemy sprawdzony przepis na warzywne pulpeciki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety tzatziki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)

Kofta – warzywne pulpeciki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kardamon 1.

    Przyprawy: wszystkie przyprawy w ziarenkach wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną mocno pachnieć i ściemnieją o kilka tonów. Gdy przyprawy ostygną, wyłuskujemy ziarenka kardamonu i wszystkie uprażone ziarna mielimy w młynku. Mieszamy z asafetydą i kurkumą.

  • tart-ziemniaki 2.

    Warzywa: kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, ziemniaka ścieramy na tarce (nie solimy). Odciskamy warzywa z nadmiaru płynów. Mieszamy razem, dodajemy przyprawy, trochę soli, wiórki kokosowe i tyle mąki z ciecierzycy, żeby móc lepić zwarte kulki.

  • falafel-kulki 3.

    Lepienie i smażenie kofty: wilgotnymi dłońmi lepimy 20 kulek i obtaczamy je w ziarenkach sezamu, smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu, mieszając delikatnie, aż powoli osiągną ciemnozłoty kolor. Podajemy z sosem tzatziki, w którym maczamy pulpety.

Porady

  • Prażenie przypraw – żeby uniknąć spalenia przypraw, dodaj do mieszanki ziarna sezamu. Kiedy się zezłoci, oznaczać to będzie, że również pozostałe ziarna są gotowe.
  • Lepienie kulek – im mniej mąki z ciecierzycy dodasz do kofty, tym będą one smaczniejsze. Dodaj jej tylko tyle, ile potrzeba, by kulki się nie rozpadały podczas smażenia.
  • Jeśli chcemy mieć pełny posiłek zamiast przekąski, możemy zalać kofty gorącym sosem pomidorowym (jak do spaghetti) i podać po 10 min., kiedy lekko w nim zmiękną, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
  • Jeśli nie masz pod ręką asafetydy, dodaj ½ łyżeczki suszonej cebuli i ½ łyżeczki suszonego czosnku.
  • Zamiast oleju możesz także smażyć kofty wegetariańskie na maśle klarowanym. Sprawdzi się też olej kokosowy.

Notka redakcyjna

Kofta – co to za danie?

Kofta to danie popularne zwłaszcza w kuchni arabskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. To rodzaj kotlecików lub pieczeni, zwykle z baraniny, ale też wołowiny, kurczaka czy jagnięciny. Z kolei kofta wegetariańska lub wegańska przyrządzana jest zwykle z sera (np. ser paneer), ziemniaków lub innych jarzyn.
Dużą popularnością cieszy się grecka kofta (to nadziane na patyk mielone kotleciki, które zazwyczaj piecze się na grillu ) i indyjska (zazwyczaj wegetariańska), różnią się stosowanymi przyprawami.

Warzywne pulpeciki mogą być wykorzystane do kebaba lub tortilli, natomiast ulepione w większe kotlety to dobry pomysł na wegetariańskie burgery.

Kofta – przepis

Jako że kofta to danie popularne w wielu kuchniach świata, przepisów na nią jest wiele. W większości podstawowym składnikiem jest mięso mielone, do którego dodaje się jajko, przyprawy oraz cebulę. Zależnie od regionu i kuchni, dodaje się także kaszę bulgur, warzywa czy np. żółty ser (do kasarli kofte).

W Indiach, gdzie szczególnie popularna jest kofta wegetariańska, zamiast mięsa wykorzystuje się ser paneer, ziemniaki lub nawet banany. Z wymieszanych składników przyrządza się kulki bądź płaskie kotleciki, które są smażone, pieczone na grillu lub w piecu albo duszone. Gotowe kotleciki podaje się najczęściej z ryżem bądź pieczywem.

Sos do kofty

Najpopularniejszym sposobem podania jest kofta z sosem tzatziki. Przepis na tzatziki jest bardzo prosty: kubek naturalnego greckiego jogurtu (lub wegańskiego odpowiednika) mieszamy do smaku ze startym świeżym ogórkiem i ząbkami czosnku, niewielką ilością oliwy oraz solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak mięta czy koperek. Dobrym dodatkiem do kofty będzie także ajvar. Ajvar to pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów (lub cukinii), czosnku i octu, doprawiona pieprzem i chili.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy