Sałatka z krewetek i mango

Sałatka z krewetek i mango to fantastyczna propozycja na lekki i smaczny lunch. Połączenie egzotycznych owoców, gotowanych skorupiaków oraz sosu kokosowego z dodatkiem wasabi smakuje naprawdę genialnie. Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy i dietetyczny posiłek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 201 głosów)

Sałatka z krewetek i mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Sałatka z krewetek i mango: Awokado myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy pestkę, kroimy je na kawałki i od razu polewamy sokiem z cytryny, by nie sczerniało. Mango obieramy ze skórki i kroimy. W salaterce łączymy ze sobą ugotowane krewetki, mango, awokado i kolendrę.

  • 2.

    Sos kokosowy: Wkładamy wasabi do miseczki i rozpuszczamy je w oleju słonecznikowym. Dodajemy mleko kokosowe, kosztujemy i ew. dodajemy wasabi do smaku. Wlewamy sos do salaterki i mieszamy. 

Porady

  • Sałatkę można również przygotować z dodatkiem grillowanych krewetek.
  • Przepis na sałatkę z krewetek i mango można urozmaicić wedle uznania. Świetnie smakuje z dodatkiem papryki czerwonej, zielonego ogórka czy pomidorków koktajlowych. 
  • Wierzch sałatki można posypać prażonym słonecznikiem lub gotową mieszanką ziaren.
  • Jeżeli nie przepadacie za smakiem kokosa, możecie podać sałatkę krewetkową z mango z sosem limonkowym. Do jego przygotowania potrzeba świeżo wyciśniętego soku z limonki, odrobiny białego rumu, płynnego miodu, oliwy i tartego imbiru.
  • Sałatkę można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić podane w przepisie krewetki marynowanym seitanem lub gotowym, roślinnym zamiennikiem skorupiaków.
     

Notka redakcyjna

Sałatka z krewetkami, mango i awokado – jak wybrać dojrzałe owoce?

Wybranie dojrzały awokado to nie lada wyzywanie. Często po rozkrojeniu owocu okazuje się, że jest on twardy i niesmaczny lub zaczął się już psuć i nabrał gorzkiego posmaku. By tego uniknąć polecamy sięgać po owoce o gładkiej, ciemnozielonej skórce. Jeśli po przyciśnięciu, wraca ona do pierwotnego kształtu, a samo awokado jest miękkie i sprężyste, to owoc jest idealny. 
Wybierając mango należy zwrócić uwagę na kolor jego skórki. Powinna mieć ona intensywną czerwono–żółto–zieloną barwę. Po dotknięciu dojrzałego owocu, jego miąższ będzie delikatnie uginał się pod walcami. Warto również powąchać szypułkę mango. Jeśli pachnie ona intensywnie, owoc jest odpowiedni.

Czy krewetki są zdrowe?

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Warto włączyć je do swojej diety. Są bogate w witaminy z grupy B, jod, magnez, potas i fluor. Stanowią również dobre źródło łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też magnez, cynk i żelazo. Dodatkowo są one niskokaloryczne – 100 g krewetek to jedynie 86 kcal.

Sałatka krewetkowa z mango  – wersja do pracy

Jeśli planujecie zabrać sałatkę do pracy polecamy przygotować ją w wersji warstwowej. Wówczas najlepiej zapakować ją do słoika lub wysokiego pojemnika na lunch. Układanie warstw należy zacząć od pokrojonych warzyw. Następnie dodaje się ugotowane krewetki. Sałatę należy umieścić na samym wierzchu. Sos powinien być zapakowany w osobnym, małym pojemniku. Przed podaniem należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dzięki temu sałata zachowa swoją chrupkość, a całość będzie smakować o wiele lepiej. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy