Sałatka krewetkowa z mango

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 390 kcal Składniki na 4 porcje

Sałatki

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
390.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 201 głosów)

Składniki:

  • 30 dag mrożonych krewetek
  • po 1/2 główki sałaty rzymskiej i kędzierzawej
  • strąk czerwonej papryki
  • mango

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 8 minut (lub według instrukcji na opakowaniu). Odcedzić, ostudzić.
  • ■ Sałatę rzymską i kędzierzawą umyć, osączyć, porwać na kawałki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Mango obrać, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w nieduże słupki.
  • ■ Krewetki, sałatę, paprykę i mango włożyć do salaterki. Polać sosem curry, wymieszać.
  • Sos curry
  • ● 3/4 szklanki majonezu
  • ● łyżka curry w proszku
  • ● 2 łyżki oleju
  • ● 2 łyżki soku z cytryny
  • ● 2 łyżeczki cukru
  • ● sól, pieprz
  • Olej rozgrzać na patelni, wsypać curry, mieszając podsmażyć. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. Dodać do majonezu, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Kalorie: 390.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy