Caipirinha to orzeźwiający, słodko–kwaśny brazylijski drink na bazie trunku – cachaca. Jest świetny na upalne dni i na wszystkie imprezy w gronie przyjaciół. To także ciekawa odmiana na sylwestrową noc. Zaletą tego napoju jest to, że łatwo można odtworzyć ten przepis w domu, a do tego przygotowuje się go bardzo szybko.
StockFood
Limonki: na samym początku procesu przygotowania drinka caipirinha trzeba sparzyć limonki, dokładnie wyszorować ich skórkę i pokroić owoce na ćwiartki. Następnie przełożyć wszystko do wysokiej szklanki i zasypać cukrem trzcinowym. Kolejnym etapem jest ugniatanie muddlerem (specjalny tłuczek do robienia drinków) zawartości szkła.
Przygotowanie drinka: następnym krokiem jest wypełnienie szklanki kruszonym lodem i dodanie alkoholu. Pozostaje już tylko przygotowanie dekoracji w postaci plasterków limonki lub jej cząstek pokrojonych w łódeczki i kilku listków mięty. Caipirinha drink jest gotowy.
Porady
- Jeżeli nie posiadacie w domu muddlera barmańskiego potrzebnego do zrobienia drinka caipirinha to śmiało można zastąpić go końcówką trzonka tłuczka do kotletów lub blenderem z odpowiednią końcówką.
- Tym samym tłuczkiem można rozbić kostki lodu na jego kruszoną wersję, która zdecydowanie bardziej pasuje do orzeźwiającego koktajlu.
- Ważne jest dokładne umycie limonek do caipirinhy, żeby usunąć wszelkie pozostałości konserwantów stosowanych w celu wydłużenia ich świeżości.
- Ten drink można przygotować również w wersji bezalkoholowej - zamiast mocnego trunku używamy wody gazowanej.
- Warto też poeksperymentować z owocami, dobrze pasuje tutaj również sok z pomarańczy i grejpfruta.
- Cachca (alkohol do drinka caipirinha) może być zastąpiony polską wódką lub innym mocnym, jasnym trunkiem.
Caipirinha to jeden z najprostszych drinków z limonką. Jest bardzo orzeźwiający i świetnie sprawdza się w upalne dni i wieczory. Jedyne co może sprawić problem w domowym przygotowaniu go to podstawowy jego składnik, czyli narodowe dobro Brazylijczyków – cachaca. Jest to napój alkoholowy produkowany na terenie Brazylii ze sfermentowanego soku trzcinowego. Jeżeli chodzi o Polskę to ten trunek nie jest jeszcze tak bardzo popularny i nie w każdym sklepie z koncesją na alkohol dostaniemy cachacę.
Caipiroska to bardzo popularny drink alkoholowy w Brazylii, Argentynie, Urugwaju i Paragwaju. Dlaczego więc napisaliśmy “polska wersja”? Ponieważ sposób przygotowania i składniki nie różnią się niczym poza jednym elementem. Caipiroska jest przygotowywana na bazie wódki, a nie jak w oryginalnej wersji na cachacie. Jest to dobra opcja, jeżeli nie udało nam się zakupić cachacy i nie mamy zbyt dużo czasu na poszukiwania w sklepach, bo znajomi przychodzą niedługo, a jeszcze trzeba posprzątać. Caipiroska na pewno spełni oczekiwania na orzeźwiający, gaszący pragnienie koktajl, który przy okazji uprzyjemni wspólne chwile w gronie bliskich osób.
Komentarze