Zupa cytrynowa z ryżem

pyszna zypa z cytryną....

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 25 dag włoszczyzny
  • 25 dag skrzydełek kurzych
  • 1 i 1/2 cytryny
  • 5 łyżek ryżu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 łodyżki melisy
  • sól
  • biały pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, razem z umytymi skrzydełkami.
  • Zalać gorącą wodą i gotować przez około 45 minut na małym ogniu.
  • Rosół przecedzić, posolić, wsypać opłukany ryż i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
  • Cytryny umyć, cienko obrać, pokroić na plasterki, dodać do zupy.
  • Z pozostałej połowy cytryny wycisnąć sok.
  • Żółtka rozmieszać ze śmietanką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlać do zupy i ogrzewać przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę doprawić do smaku solą, odrobiną białego pieprzu. Podawać z plasterkiem cytryny i listkiem melisy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy