Złote mleko

Złote mleko to napój z kurkumą, imbirem i miodem, pochodzi z kuchni indyjskiej. Jest pełne witamin oraz składników odżywczych. Można je robić z mleka krowiego lub roślinnego – egzotyczne przyprawy dodają energii i rozgrzewają w chłodne dni, a także wspierają odporność. Przepis na złote mleko jest naprawdę prosty i szybki, a jego działanie prozdrowotne jest nieocenione. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)


Złote mleko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: możemy zastosować świeżą lub mieloną. W przypadku tej pierwszej, musimy ją najpierw obrać, pokroić na mniejsze kawałki. W ten sam sposób postępujemy z imbirem. Następnie oba te składniki blendujemy. Możemy je też po prostu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.

  • 2.

    Pasta z kurkumy: go rondelka wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy kurkumę, imbir i pierz. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia - pasta nie może się przypalić. Cały proces będzie trwał ok. 8 minut.

  • 3.

    Gotowanie: mleko zagotowujemy. Mieszamy z pastą kurkumową, cynamonem i masłem klarowanym. Złote mleko doprawiamy do smaku miodem.

Porady

  • Jeśli pasta z kurkumy wyszła nam zbyt gęsta, to wystarczy dolać do niej odrobinę wody. W przypadku zbyt rzadkiej, dodajemy więcej kurkumy.
  • Niektóre przepisy na złote mleko zawierają tłuszcz kokosowy - my go jednak nie polecamy, ponieważ ma on właściwości wychładzające organizm.
  • Złote mleko można zrobić z dowolnego napoju roślinnego, np.: migdałowego lub kokosowego. Przygotowując wersję niewegańską można wybrać też mleko krowie.
  • Ugotowane złote mleko dobrze jest dosłodzić do smaku. W wersji wegańskiej zamiast miodu równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy, daktylowy lub z agawy.
  • Mleko kurkumowe w momencie słodzenia miodem powinno być lekko ostudzone – dzięki temu miód nie straci swoich właściwości.
  • Złote mleko z kurkumy można pić na ciepło i na zimno. Świetnie smakuje solo, jednak można zalać też nim domową owsiankę lub granolę.
  • Jeśli nie mamy czasu na przygotowania, to w sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotowe złote mleko, w postaci pasty lub w proszku, które dodaje się do mleka.
  • Przepis na złote mleko można wzbogacić także o inne przyprawy, np. gałkę muszkatołową, goździki, kardamon (ten w ziarnach warto wcześniej uprażyć na suchej patelni, a potem zgnieść na proszek w moździerzu).

Notka redakcyjna

Co to jest złote mleko?

Z połączenia mleka oraz korzennych przypraw (głównie intensywnie żółtej kurkumy) powstaje złote mleko. Przepis pochodzi z indyjskiej ajurwedy, czyli starożytnej sztuki leczenia. Popularność na Zachodzie w ostatnich latach zdobył dzięki swoim fantastycznym właściwościom zdrowotnym. Intensywność koloru napoju zależy od ilości kurkumy, którą dodamy. Złote mleko wygląda pięknie, a do organizmu dostarcza zdrowe minerały.


Złote mleko – właściwości

Najzdrowsza jest świeża kurkuma, w korzeniu, jest coraz łatwiej dostępna w sklepach, a jej cena jest przystępna. Przygotowując złote mleko z powodzeniem sprawdzi się również suszona kurkuma – mielona sprzedawana jako przyprawa.

Pasta z kurkumy jest superzdrowa, dlatego warto dodawać ją do potraw i napojów. Jest doskonałym antyoksydantem, więc pomaga zapobiegać nowotworom. Działa też zbawiennie na układ trawienny i przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma świetnie sprawdza się jako przyprawa do gulaszy (mięsnych i warzywnych), rozgrzewających zup i past kanapkowych. Może też być oryginalnym dodatkiem do koktajli owocowo–warzywnych.

Przygotowując mleko z kurkumą warto wybrać mleko roślinne bez cukru. Najlepiej sprawdzi się migdałowe lub kokosowe – są one lekko tłuste, kremowe i aromatyczne. Taki napój zawiera mnóstwo witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Mleko krowie zakwasza organizm, dlatego odradzamy picie go szczególnie do śniadania. Ponadto coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego warto wybierać roślinne zamienniki.
Mleka roślinne warto robić samemu w domu – mamy wówczas pewność, że są zrobione z dobrej jakości składników i bez konserwantów. Polecamy przepis na domowe mleko owsiane lub mleko ryżowe.

Złote mleko – na co pomaga? Ta mikstura to źródło cudownych składników, które pomagają nam utrzymać odporność i poprawić trawienie. Ale to nie wszystko. Mleczko z kurkumy zawdzięcza tej przyprawie nie tylko piękny, żółty kolor. Ten złoty napój działa również przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i uspokajająco!


Złote mleko – przeciwwskazania

Niestety nie wszyscy mogą wprowadzić ten napój do swojej diety. Unikać go muszą osoby z problemami żołądkowymi, ponieważ kurkuma sprawia, że organizm zwiększa produkcję kwasu żółciowego. Właściwość ta sprawia, że takie mleko poprawia trawienie, ale nie jest wskazane dla osób z nadkwasotą, które już mają za dużo kwasu. Podobnie jest w przypadku dolegliwości związanych kamicą żółciową i wrzodami żołądka. Również kobiety w ciąży powinny niezwykle ostrożnie podchodzić do złotego mleka.


W każdym z tych przypadków najlepiej jest skonsultować się z lekarzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy