REKLAMA

Złote mleko wegańskie

Złote mleko to napój pełen witamin oraz składników odżywczych - do mleka lub napoju roślinnego dodaje się kurkumę, imbir i miód. Napój wywodzi się z kuchni indyjskiej. Warto wiedzieć, że jest to połączenie egzotycznych przypraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją w chłodne dni. Te dodatki mają za zadanie wspierać odporność organizmu. Przepis na złote mleko znalazł się w magazynie Moje Gotowanie Wydanie Specjalne 2/2021 Superfoods.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kurkuma - łyzeczka 1.

    Złote mleko to przepis egzotyczny, dlatego do jego przygotowania potrzebujemy składników spoza rodzimej kuchni. Mieloną kurkumę lub oczyszczone, zmiksowane kłącza wkładamy do rondelka. Zalewamy wodą, gotujemy. Gdy uzyskamy konsystencję pasty, zdejmujemy z ognia i mieszamy z olejem kokosowym. 

  • Imbir - korzeń 2.

    Napój roślinny zagotowujemy. Mieszamy z pastą kurkumową, startym  kłączem imbiru i kardamonem. Mleko z kurkumą doprawiamy do smaku miodem. 

Porady

  • W przepisie na złote mleko można użyć dowolny, ulubiony napój roślinny np.: migdałowy lub kokosowy. Przygotowując wersję niewegańską można wybrać też mleko krowie.
  • Dobrze jest dosłodzić do smaku ugotowane złote mleko. Przepis podpowiada, że zamiast miodu równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy.
  • Mleko kurkumowe w momencie słodzenia miodem powinno być lekko ostudzone – dzięki temu miód nie straci swoich właściwości.
     

Notka redakcyjna

Co to jest złote mleko?

Z połączenia mleka oraz korzennych przypraw (głównie intensywnie żółtej kurkumy) powstaje złote mleko. Przepis ten ma swoje korzenie już w starożytnych Indiach! Popularność na zachodzie w ostatnich latach zdobył dzieki swoim fantastycznym właściwościom zdrowotnym. Mleczko z kurkumy można pić na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakuje solo, jednak można zalać też nim domową owsiankę lub granolę. Intensywność koloru napoju zależy od ilości kurkumy, którą dodamy. Złote mleko wygląda pięknie, a do organizmu dostarcza jeszcze więc zdrowych minerałów.

Wegańskie złote mleko – właściwości

Kurkuma najzdrowsza jest świeża, w korzeniu, ale trudno w Polsce kupić ją w takiej formie. Przygotowując złote mleko z powodzeniem sprawdzi się również suszona kurkuma. Pasta z kurkumy jest super zdrowa, dlatego warto dodawać ją do potraw i napojów. Jest doskonałym antyoksydantem, więc pomaga zapobiegać nowotworom. Działa też zbawiennie na układ trawienny i przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma świetnie się sprawdza jako przyprawa do gulaszy, rozgrzewających zup i past kanapkowych. Może też być oryginalnym dodatkiem do koktajli owocowo-warzywnych. 

Przygotowując mleko z kurkumą warto wybrać mleko roślinne. Najlepiej sprawdzi się migdałowe lub orzechowe – są one lekko tłuste, kremowe i aromatyczne. Taki napój zawiera mnóstwo witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Mleko krowie zakwasza organizm, dlatego odradzamy picie go szczególnie do śniadania. Ponadto coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego warto wybierać roślinne zamienniki. Mleka roślinne warto robić samemu w domu – mamy wówczas pewność, że są zrobione z dobrej jakości składników i bez konserwantów. Polecamy przepis na domowe mleko owsiane lub mleko ryżowe.

Złote mleko – na co pomaga? Ta mikstura to źródło cudownych składników, które pomagają nam utrzymać odporność i poprawić trawienie. Ale to nie wszystko! Mleczko z kurkumy zawdzięcza tej przyprawie nie tylko piękny, żółty kolor! Ten złoty napój działa również przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i uspokajająco!

Jak zrobić złote mleko?

Mleko kurkumowe to przepis pochodzący z indyjskiej ajurwedy, czyli starożytnej sztuki leczenia. Jak przygotować złote mleko? Przepis nie zmienił się od setek lat! Do jego przygotowania należy wykorzystać pastę z kurkumy. Można w prosty sposób przygotować ją samodzielnie – wystarczy zagotować kurkumę z woda w proporcji 1:3. Pasta z kurkumy może być dodawana do herbat, sosów oraz dań jednogarnkowych (np. curry). Następnie należy zagotować płyn na złote mleko – przepis klasyczny opierał się na mleku krowim, jednak my polecamy wybrać napój roślinny. Kurkumę, olej kokosowy, mleko, imbir i kardamon łączymy i gotujemy przez chwilę. Złoty napój warto dosłodzić do smaku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy