Pudding z chia z musem mirabelkowym i mango

Pudding chia to modny, zdrowy, a jednocześnie łatwy do przygotowania deser. Zazwyczaj podaje się go z musem mango, ale w sezonie warto dodać pyszne mirabelki.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • na pudding: puszka mleka kokosowego
  • szklanka jogurtu waniliowego
  • 2–4 łyżki cukru, miodu lub innego słodzika
  • 5 łyżek nasion chia
  • na mus: owoc mango
  • szklanka musu z mirabelek (owoce obgotowujemy w małej ilości wody i przecieramy przez sito, lub bierzemy mirabelki z kompotu i też przecieramy)
  • cukier do smaku, skórka otarta z pomarańczy
  • 3 łyżki nasion chia
  • do dekoracji: starty miąższ kokosa lub wiórki kokosowe, listki ziół, mirabelki

Przygotowanie

  1. Składniki na pudding intensywnie mieszamy przez przynajmniej minutę. Przelewamy do małych słoiczków lub szklanek, napełniając je do połowy.
  2. Mango obieramy, miksujemy z musem mirabelkowym oraz cukrem i skórką z pomarańczy, dodajemy nasiona chia i intensywnie mieszamy łyżką przez co najmniej minutę.
  3. Warstwę musu dolewamy do szklanek z puddingiem. Wstawiamy do lodówki na 3 godz.
  4. Podajemy udekorowane startym kokosem, listkami ziół i dodatkowymi mirabelkami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz przepis na: mus jabłkowy do słoików

mango mirabelki pudding chia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy