Pudding z chia z musem mirabelkowym i mango

Pudding chia to modny, zdrowy, a jednocześnie łatwy do przygotowania deser. Zazwyczaj podaje się go z musem mango, ale w sezonie warto dodać pyszne mirabelki.

dodany przez: mojegotowanie

Czas przygotowania:
3godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 195 głosów)


Składniki:

  • na pudding: puszka mleka kokosowego
  • szklanka jogurtu waniliowego
  • 2–4 łyżki cukru, miodu lub innego słodzika
  • 5 łyżek nasion chia
  • na mus: owoc mango
  • szklanka musu z mirabelek (owoce obgotowujemy w małej ilości wody i przecieramy przez sito, lub bierzemy mirabelki z kompotu i też przecieramy)
  • cukier do smaku, skórka otarta z pomarańczy
  • 3 łyżki nasion chia
  • do dekoracji: starty miąższ kokosa lub wiórki kokosowe, listki ziół, mirabelki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Składniki na pudding intensywnie mieszamy przez przynajmniej minutę. Przelewamy do małych słoiczków lub szklanek, napełniając je do połowy.
  • Mango obieramy, miksujemy z musem mirabelkowym oraz cukrem i skórką z pomarańczy, dodajemy nasiona chia i intensywnie mieszamy łyżką przez co najmniej minutę.
  • Warstwę musu dolewamy do szklanek z puddingiem. Wstawiamy do lodówki na 3 godz.
  • Podajemy udekorowane startym kokosem, listkami ziół i dodatkowymi mirabelkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz przepis na: mus jabłkowy do słoików

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy