Kulki krewetkowe

Ocena:

4.5 (146)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kulki z krewetek to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników rybnych smaków. Przygotowane z dodatkiem aromatycznych przypraw, podsmażone na piękny, złocisty kolor na pewno zagoszczą w waszym menu na stałe. Podane solo idealnie sprawdzą się jako pożywna i smaczna przekąska na imprezę. Z kolei zaserwowane z  dodatkiem ryżu będą świetnym pomysłem na lekki obiad lub lunch do pracy.

Składniki:

  • krewetki  300 g

  • dymka  40 g

  • czosnek  7 g

  • papryka chili  20 g

  • kolendra  20 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  60 g

  • bułka tarta  18 g

  • korzeń imbiru  7 g

  • sos sojowy  80 ml

  • sok z cytryny  12 ml

  • olej  100 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Kulki krewetkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie krewetek: Uprzednio ugotowane krewetki płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Sieczemy je na drobne kawałki. Cebulę dymkę i czosnek obieramy, a następnie sieczemy. Chili płuczemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Formowanie kulek: Krewetki, dymkę, czosnek, połowę chili oraz dwie łyżki posiekanej kolendry przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajko i mąkę. Całość dokładnie zagniatamy. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Formujemy z niej małe kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. 

  • Krok 3:

    Smażenie kulek z krewetkami: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ostrożnie przekładamy na nią kulki i smażmy przez około 7 minut, aż się zarumienią. Po przestudzeniu przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

  • Krok 4:

    Sos: Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do sosu sojowego, mieszamy. Doprawiamy sos pozostałą kolendrą, połową papryki chili oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos podajemy z kulkami. 

Porady

  • Podaną w przepisie bułkę tartą (do obtaczania kuleczek) można z powodzeniem zastąpić wiórkami kokosowymi lub tempurą. 
  • Dla urozmaicenia smaku, połowę podanych w przepisie krewetek można zastąpić ugotowanym na parze dorszem, amurem lub innym, ulubionym gatunkiem ryby. Polecamy również spróbować kulek krewetkowo–drobiowych lub przygotowanych na bazie owoców morza i wieprzowiny.
  • Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, zredukujcie o połowę ilość papryki chili oraz imbiru.
  • Choć obieranie krewetek może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości zajmie jedynie kilka chwil i nie przysporzy większych trudności. Pancerz zbudowany jest z miękkich i kruchych pierścieni, które bez trudu odchodzą od mięsa. Przed spożyciem krewetek należy jeszcze oderwać od nich odnóża oraz obciąć głowy. 
  • By przygotować kulki z krewetek w wersji bezglutenowej, wystarczy podaną w przepisie bułkę tartą zastąpić mąką pozbawioną glutenu lub specjalnym, gotowym mixem do panierowania.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krewetki – jakie kupić? 

Polecamy sięgać po świeże i duże owoce morza. Z reguły są one o wiele smaczniejsze od drobnych, mrożonych skorupiaków. W zależności od gatunku surowe krewetki powinny mieć  jasnoszary, kremowy lub delikatnie żółty kolor. Należy również zwrócić uwagę na ich pancerz – wszelkiego rodzaju plamy czy odbarwienia mogą świadczyć o zepsuciu produktu. Kolejną rzeczą, której powinniśmy się przyjrzeć jest głowa. Jeśli ma ona zielonkawy lub czarny kolor, to krewetka nie nadaje się do spożycia.
W przypadku braku dostępu do świeżych okazów, można też zaopatrzyć się w mrożone krewetki, należy jednak poświęcić odrobinę czasu na ich wybór. Jakościowe krewetki po zamrożeniu będą miały różowo–pomarańczową barwę. Warto również sprawdzić ilość glazury – im będzie ona mniejsza, tym lepiej. Jej duże ilości mogą znacząco utrudnić ocenę świeżości krewetek. 

Z czym podawać kulki krewetkowe?

Ze względu na proces smażenia na głębokim tłuszczu kulki krewetkowe są bardzo sycące. Można je więc podawać bez dodatków, jedynie z odrobiną sosu słodko–kwaśnego lub srirachy. Jeżeli jednak planujecie przygotować je na obiad, polecamy zaserwować je w towarzystwie sypkiego ryżu lub kaszy. Świetnie smakują też w połączeniu z orientalną surówką na bazie białej kapusty i marchewki. Fanom niecodziennych połączeń polecamy spróbować kulek podanych z sałatką z dodatkiem pomarańczy i granatu. Ich smak świetnie komponuje się również z domowymi frytkami z batatów

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne