Białe gazpacho tropikalne

Myśleliście, że gazpacho może być tylko pomidorowe, pełne śródziemnomorskich dodatków, pachnące oliwą i ziołami? Oto wersja tropikalna - z mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca.

Dodany przez:

Gazpacho nie musi być pomidorowe, w hiszpańskim stylu

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 15 dag pieczywa tostowego
  • 10 dag niesolonych orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju sezamowego dobrej jakości
  • skórka i sok z 1/2 limonki
  • sól gruboziarnista
  • 300 ml mleka kokosowego
  • owoc granatu

Przygotowanie

  1. Pieczywo zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na 10 min do nasiąknięcia, następnie odciskamy nadmiar wody.
  2. Chleb, nerkowce, obrane ząbki czosnku miksujemy z olejem sezamowym, skórką i sokiem z limonki oraz grubą solą.
  3. Powoli dolewamy mleko kokosowe i mieszamy, aż otrzymamy gęste purée.
  4. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
  5. Przed podaniem rozcieńczamy zmrożoną wodą do pożądanej gęstości.
  6. Rozlewamy do 4 dużych pucharków.
  7. Z granatu wydobywamy nasiona i dorzucamy jedną ich łyżkę do każdego naczynia. Jemy bardzo zimne.
chłodnik gazpacho mleko kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze