REKLAMA

Białe gazpacho tropikalne

Białe gazpacho tropikalne to coś dla fanów orzeźwiających smaków. Ten kremowy chłodnik z mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca to idealny pomysł na lekki obiad lub szybki lunch. Aby je wyczarować wystarczy tylko kilka składników i chwila spędzona w kuchni. Jak zrobić białe gazpacho, aby zachwycało smakiem i aromatem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chłodnik gazpacho

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 149 głosów)


Kroki przygotowania:

  • blendowanie 1.

    Białe gazpacho tropikalne: Pieczywo zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na 10 min do nasiąknięcia, a następnie odciskamy nadmiar wody. Chleb, nerkowce, obrane ząbki czosnku miksujemy z olejem sezamowym, skórką i sokiem z limonki oraz grubą solą. Powoli dolewamy mleko kokosowe i mieszamy, aż otrzymamy gęste purée. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  • białe-gazpacho 2.

    Sposób podania: Przed podaniem rozcieńczamy białe gazpacho zmrożoną wodą do pożądanej gęstości. Rozlewamy do 4 dużych pucharków. Z granatu wydobywamy nasiona i dorzucamy jedną ich łyżkę do każdego naczynia. Serwujemy bardzo zimne.

Porady

  • Białe gazpacho tropikalne świetnie sprawdzi się jako przystawka na grilla czy garden party pod chmurką. Taki lekki posiłek ochłodzi i orzeźwi gości, a także zaostrzy apetyt przed głównym daniem.
  • Aby białe gazpacho było jeszcze bardziej aromatyczne, warto dodać do niego listki świeżej mięty lub kolendry. Dzięki temu zmiksowana mieszanka nabierze pięknego jasnozielonego koloru i wyjątkowego posmaku.
  • Tak przygotowane białe gazpacho tropikalne należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 3 dni. Gazpacho najlepiej jednak smakuje na świeżo, dlatego warto zrobić taka porcję, którą zdołamy zjeść jednorazowo.
  • Jeśli nie lubicie smaku mleczka kokosowego, możecie je zastąpić dowolnym nabiałem. Sprawdzi się tu maślanka, kefir oraz jogurt naturalny, zarówno ten klasyczny, jak i grecki.
  • Białe gazpacho tropikalne najlepiej wygląda podane w przezroczystych salaterkach lub szklankach.

    Jeśli lubisz zupy na zimno, wypróbuj też przepis na klasyczne gazpacho oraz zielone gazpacho.

Notka redakcyjna

Białe gazpacho tropikalne - dodatki i przyprawy

Białe gazpacho, jak wszystkie zupy na zimno, warto podawać z odświeżającymi dodatkami. Sprawdzą się tutaj zarówno wszelkiego rodzaju zioła, jak i świeże warzywa oraz owoce. Do gazpacho można więc dodać ogórka, awokado, cukinię, kalarepkę, liście szpinaku czy łodygę selera naciowego. Z kolei fanom słodko-słonych smaków do gustu powinno przypaść białe gazpacho z odrobiną mango lub garścią malin czy truskawek. Ten przepis świetnie smakuje z nutą cytrusów, dlatego warto dodać też sok z pomarańczy, cytryny lub nawet grejpfruta.

Białe gazpacho tropikalne można też wzbogacić przeróżnymi przyprawami, takimi jak curry, wędzona papryka czy odrobina kuminu. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do mieszanki pół świeżej papryczki chilli (bez pestek) lub szczyptę pieprzu cayenne. Z kolei jeśli chodzi o zioła, sprawdzą się tu niemal wszystkie. Szczególnie polecamy dodatek świeżej mięty, kolendry, bazylii lub natki pietruszki. 

Jak podawać białe gazpacho tropikalne?

Białe gazpacho tropikalne możemy zaserwować zarówno w miseczkach lub pucharkach, jak i szklankach czy nawet kieliszkach. To proste danie pięknie będzie wyglądało także podane na stół w dużej wazie czy dzbanku, z którego goście sami będą mogli nalewać sobie swoje porcje. Świetnym pomysłem na podanie gazpacho jest także przelanie go do wydrążonych kalarepek. 

Gotowe gazpacho podajemy najczęściej z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi. Mogą to być zarówno zgrillowane kromki bułki lub bagietki, jak i małe grzanki z pokrojonego w kostkę chleba podsmażonego na patelni. Możemy wykorzystać też do tego groszek ptysiowy z ciasta parzonego. Innym pysznym dodatkiem, który świetnie współgra z kremowym gazpacho są paluszki chlebowe. Mniej klasycznym, ale równie pysznym pomysłem na dodatek do gazpacho mogą być pieczone lub grillowane ziemniaki. Świetnie będą tu też pasowały słodkie ziemniaki, zarówno upieczone w plastrach czy łódeczkach, jak i w formie frytek z batata

Jeśli chcecie, aby białe gazpacho tropikalne było bardziej sycące i treściwe, możecie dodać do zmiksowanego już chłodnika pokrojonego łososia wędzonego lub pieczonego albo kilka zgrillowanych krewetek. Fanom mięs polecamy z kolei podać białe gazpacho jako dodatek do mięs z rusztu. Ten słodko-słony smak idealnie skomponuje się z grillowanym kurczakiem, żeberkami czy karkówką. Do gazpacho świetnie będą pasowały też szaszłyki, zarówno te mięsne, warzywne, jak i szaszłyki z łososiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy