Sałatka z awokado i krewetkami

Przepis na sałatki - Sałatka z awokado i krewetkami

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 172 głosów)

Składniki:

  • 15 dag krewetek
  • duże radicchio
  • pęczek rzodkiewek
  • dymka ze szczypiorem
  • cytryna
  • 2 awokado
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na sałatki - Sałatka z awokado i krewetkami
  • Krewetki wrzucamy na 3 min do garnka z wrzącą wodą. Osączamy i osuszamy.
  • Rozdzielamy liście radicchio i rwiemy palcami na małe kawałki. Rzodkiewki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dymkę ze szczypiorem drobno kroimy. Z cytryny wyciskamy sok.
  • Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydobywamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skóry. Miąższ kroimy w niewielkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Sałatkę rozdzielamy na 4 porcje i podajemy w łupinach z awokado.
  • Awokado możemy nadziewać:
  • łososiem w sosie śmietankowo-cytryno-wo-szczypiorkowym; pomidorami pokrojonymi w kostkę, przyprawionymi ostrym winegretem i listkami bazylii; pokrojonymi paluszkami krabowymi, wymieszanymi z posiekanym jajkiem, dużą ilością koperku i majonezem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: awokado - sprawdzone przepisy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy