Sałatka z krewetkami i awokado to pomysł, jak smacznie podać owoce morza w prostej sałatce. Kremowe, maślane awokado i delikatne krewetki świetnie smakują z chrupiącymi warzywami. Smak nadają łatwo dostępne przyprawy i sok z cytryny. Całość jest orzeźwiająca, a przepis na pewno zrobi wrażenie na gościach przy stole czy członkach rodziny. Sałatkę zrobić w 20 minut!
fot. Artur Rogalski
(średnia 4.54 z 172 głosów)
Gotowanie krewetek: rozmrożone lub świeże krewetki wrzucamy na 3 minuty do garnka z wrzącą wodą. Osączamy i osuszamy.
Przygotowanie warzyw: Rozdzielamy liście radicchio i rwiemy palcami na małe kawałki. Rzodkiewki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dymkę ze szczypiorem drobno kroimy.
Sałatka z awokado i krewetek - podanie: Z cytryny wyciskamy sok. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydobywamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skóry. Miąższ kroimy w niewielkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Sałatkę rozdzielamy na 4 porcje i podajemy w łupinach z awokado.
Porady
- sałatka z awokado i krewetek będzie najlepiej smakować z chrupiącymi warzywami - polecamy szczególnie rzodkiewki, ale dobra będzie również marchewka, kalarepa czy ogórek zielony
- radicchio można zamienić na klasyczną cykorię lub sałatę lodową
- z krewetek nie usuwamy ogonków - jedząc chwytamy za nie, wyciągając ugotowaną krewetkę. Możemy też usunąć ogonki i przekroić krewetki na pół - wtedy też drobniej kroimy pozostałe składniki i mieszamy całość delikatnie sztućcami do sałaty
- krewetki z awokado w formie sałatki najlepiej podawać na świeżo - awokado po przekrojeniu szybko ciemnieje, a krewetki zbyt długo przechowywane poza lodówką mogą się zepsuć
- powyższy przepis to pomysł na to, jak możemy nadziewać awokado. Inne pomysły to faszerowanie: łososiem w sosie śmietankowo-cytrynowo-szczypiorkowym, pomidorami pokrojonymi w kostkę, przyprawionymi ostrym winegretem i listkami bazylii, pokrojonymi paluszkami krabowymi, wymieszanymi z posiekanym jajkiem, dużą ilością koperku i majonezem. Inspiracji jest naprawdę mnóstwo, ale polecamy na początek sałatki z awokado i krewetkami - sałatka z krewetkami ma wiele wersji.
- sałatka z krewetkami i awokado może być serwowana w salaterce lub w łupinach awokado - o ile te są ładne, niepoobijane i wcześniej umyte
Sałatka z awokado i krewetkami to na pozór bardzo egzotyczne danie. Obecnie - przy bardzo łatwym dostępie do obu produktów - możemy ją zrobić po jednej wizycie w dyskoncie spożywczym lub markecie. Jak wybrać awokado? Na sklepowych półkach znajdziemy dwie popularne odmiany awokado - zielone i ciemniejsze: brązowo-bordowe. Zielone awokado odmiany Fuerte dojrzewa nieco dłużej, z kolei ciemne awokado Haas bardzo szybko robi się miękkie. Jeśli chcemy podać sałatkę z awokado i krewetkami w tym samym dniu co zakupy, dotknijmy owoc przed zakupem, czy jest odpowiednio miękki. Awokado w środku skrywa pestkę, którą otula kremowy, jasnożółty miąższ. Powinien być miękki, kremowy, aksamitny. Jeśli ma na sobie ciemniejsze naloty - to sygnał, że awokado zaczyna się psuć. Z kolei zbyt zielone to znak, że owoc nie jest dojrzały.
Najpopularniejsze krewetki to sałatki to krewetki koktajlowe - są łatwo dostępne, zazwyczaj już częściowo oczyszczone i po obróbce termicznej. Warto zadbać o ich świeżość - nieprzyjemny zapach czy nalot powinny wzbudzić naszą czujność. Szefowie kuchni szczególnie polecają krewetki świeże - te jednak zazwyczaj można dostać w dobrych sklepach rybnych lub marketach - w określone dni dostaw. Możemy wybrać krewetki mrożone, ale przy tym produkcie zwróćmy uwagę na ilość glazury - wody pokrywającej krewetki. Jeśli jest jej dużo, to znaczy, że owoce morza nie były przechowywane w odpowiedni sposób, a łańcuch chłodniczy został naruszony. Ponadto krewetki sprzedawane na wagę przez glazurę ważą więcej, a my przepłacamy za lód.
Komentarze